4 Mart 2010 Perşembe

BİZİM MUTFAKTAN ÇIKANLAR


Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Bu fotoğrafları yüklediğimden bu yana iki gün geçmesine rağmen yazmak ancak şimdiye kısmet oldu. Son günlerde misafirlerim ve başka yapılması gereken işlerimden dolayı bloğumu ve sizleri çok ihmal ettim. Bir de son on gündür bilgisayarımdaki virüs tarama sistemini devreye sokamadığımızdan interneti açmak dahi mümkün olmadı. Çocukların bilgisayarından fırsat bulabildikçe kısa ziyaretler yapsam da yorumlarınıza teşekkür bile edecek fırsatı bulamadım. Bu nedenlerle beni affetmenizi dilerim.

Geçen zaman zarfında acı tatlı pek çok güzel olay oldu. Güzellerden biri şubatın 19 unda canım kardeşim Zuhal'in doğum günüydü. Kardeşler arasında en küçüğümüz olduğundan onun doğum günlerini kutlamak bizim için her zaman çok keyifli ve eğlenceli olmuştur.
Mutlu yıllar canım kardeşim.Bir kez de buradan, herşeyin gönlünce olacağı, sağlık, mutluluk ve neşeyle dolu bir ömür dilerim.
Çikolata ve çikolatadan yapılan herşeyi çok sevdiği için yine kardeşimin tercihleri doğrultusunda
bol çikolatalı ve vişneli bir pasta yaptım. Üzerini de ilk kez denediğim plastik çikolatadan yaptığım güllerle dekore etmeye çalıştım. Çalıştım diyorum, çünkü gül şeklini verirken çikolatanın el sıcaklığı ile erimesi beni biraz zorladı. Ama zevkli bir uğraştı.
Başka bir gün de gelecek olan misafirlerim için, yaz aylarında konservesini yaptığım şeftalileri kullanarak franjipan dolgulu şeftalili bir tart yaptım. Krem anglez eşliğinde ikram ettiğim şeftalili tartı yiyenler çok beğenmişti. Badem ve şeftali çok güzel bir lezzet birlikteliği sergilemişti.


Yaz gelmeden diğer meyvelerden yaptığım konserveleri de sanıyorum bu şekilde kullanmak kaçınılmaz oldu. Kayısı ve vişne konservelerimin de bu tür tartlara yakışacağını düşünüyorum.
Bakalım neye kısmet olacaklar?

Daha önce sizlerle paylaşmış olduğum bu cevizli çöreklerin hamurunun yarısına ezilmiş haşhaş ilave ederek farklı iki çörek yaptım. Oğlum hariç genelde tahini ve haşhaşı çok seven bir ev olduğumuzdan neyin içine girerse girsin çok severek yiyiyoruz. Buraya kendim için bir not düşeyim. En kısa zamanda yöresel bir yemek olan içinde haşhaşın olduğu bir tarif sözü vereyim. Sarma aşı.


Yukarıda gördüğünüz ise elimde bir başka projeden kalan kalp şeklindeki kakaolu bir pandispanya patını değerlendirmek amacıyla yola çıkarak yaptığım, tamamen benim uydurduğum merengli bir pasta. Uydurdum belki ama fındık krokanıyla, arasına sürdüğüm dulce de lecheli kremayla ve ağızda eriyen kakaolu mereng ve çikolata sosuyla kremalı pastayı aratmayacak lezzetteydi.
Sanıyorum sevgililer günü için yapmıştım. Eşim ve çocuklar öylesine beğenmişlerdi ki çok da hafif olan bu pasta hemen o an tüketilmişti.


Güzel günlerden birisi de geçtiğimiz pazar günüydü. Mezun olduğum lisenin geleneksel simit ve salep gününe o günlerde de en iyi arkadaşlarım olan Hümeyra, Sevgül ve Sakine ile ilk kez birlikte katılıp o eski günleri ve anılarımızı hatırlayıp anmamızdı. Benim için çok duygusal ve keyifli bir gün oldu. Seneler sonra lise günlerime geri döndüm. Okulum, eski sıra arkadaşlarım, yaramazlık yaptığımız koridorlar, sıralar ve buluşma yeri kantinimiz. 34 yıl sonra aynı havayı solumak, eski günlerdeki gibi öğle tatillerinde bahçedeki gezintilerimiz yeniden canlandı gözümüzde. Herkesin birbirine sorar gözlerle bakması, siz hangi sınıfta, şubedeydiniz soruları eşliğinde meraklı bakışlar. Arkadaşlarımın bazıları torun sahibi olmuş, öğretmenlerimizin pek çoğu göçmüş bu dünyadan. Sevgi dolu hafif bir hüzün olsa da günün keyfini kaçırmaya yetmedi. Ve artık bu özel günü beklemeden daha sık görüşme, buluşma istek ve sözleriyle günü tamamladık.
Bezeli pasta tarifini bir sonraki iletiye bırakarak hepinize güzel bir hafta sonu diliyorum.

17 yorum:

  1. Işılcığım harika bir pasta bayıldım
    ellerine sağlık.Gerçi hepsi birbirinden harika ellerine sağlık.
    kardeşine sağlık,huzur ve mutluluk
    dolu güzel bir ömür dilerim kocaman
    öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. ışılcım kardeşine mutlu sağlıkla geçireceği nice yaşlar dilerim. şeftalili tartın görüntüsü ağzımı sulandırdı. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Işıl kardeşinin doğum günü kutlu olsun.. Pastası çok güzel olmuş,özellikle süslemesi şahane...
    haşhaşlı tarifi de merakla bekliyorum...
    Lise buluşması da çok güzel,fotoğraflarda sen varmısın?
    eski günlere anımsamak harika olmuş...

    Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  4. HARİKA PAYLAŞIMLAR OLMUŞ Işılcığım,
    tarifler enfes ötesi.
    kardeşini kutluyor, sana sevgiler yolluyorum.
    iyi pazarlar canım.

    YanıtlaSil
  5. Canim benim... Biraktigin simsicak yorum icn cok tesekkür ediyorum... Öncelikle kardesinin dogum gününü kutluyor, mutlu ve saglikli bir ömür diliyorum... Cikolata güllü pastan harika olmus... Ellerine saglik... Diger tariflerinde cok güzel görünüyor.... Bu arada, ne hos degil mi, eski arkadaslarla, eski günleri yad edebilmek... Sevgilerimle, mutlu pazarlar diliyorum...

    YanıtlaSil
  6. Baya baya birşeyler olmuş ve harika olmuş herbiri..
    Hele o şeftaliliye ne desem bilmemki o nasıl özen her biri için ayrı uğraş.ellerin dert görmesin diyorum başka lafza gerek yok.
    her biri nefis..
    Bu arada insanın uzun zaman geçirip sonra araya seneleri soktuktan sonra bir araya gelmeleri en güzle tat veriyor değil mi?
    Anlıyorum çünkü yavaş yavaş bizde buna sahib oluyoruz ve daha bir tatlı oluyor herşey.
    Lütfen aralıkları çok çok verme:)özletme

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir dostluk paylaşımı olmuş..sevgiler ışılcığım..

    YanıtlaSil
  8. Derya'cığım,
    İltifatların için çok teşekkür ederim.
    Kardeşim de güzel dileklerin için sana çok teşekkür ediyor.
    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Funda'cığım,
    Kardeşim ve ben çok teşekkür ederiz bu güzel dileklerin için.
    Kış gününde yaz meyvelerinin özlemini gidermenin yanı sıra biraz da dolaplarda yenileri için yer açılsın diye planlamıştım şeftalili tartı.
    Frangipan dolgulu tartlar diğerlerine göre bence de daha lezzetli oluyor. Denemediysen mutlaka öneririm.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Pelinciğim,
    Çok teşekkür ederim.
    Aslında çok daha farklı bir pasta tasarlamıştım ama peşpeşe gelen aksilikler yüzünden ancak bu çıktı ortaya.
    Cevizli çörek diye yazmıştım daha önce. Ondan farklı olarak yalnızca iki kaşık haşhaş var içinde. Ama lezzet o iki kaşıktan çok fazlasını ihtiva ediyordu.
    Evet, fotoğraflarda ben de varım.
    Sarı uzun saçlı olan benim.
    Gerçekten de ilk kez biraraya geldiğimiz, çok heyecanlı bir gündü
    benim için.
    Benden de sana kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Çok haklısın Nuray'cığım,
    Bütün kızlar hep bir arada çok güzel ve duygu dolu bir gündü benim için.
    Kardeşim de güzel kutlaman ve dileklerin için teşekkür ediyor.
    Benden de çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. Filiz'ciğim,
    Çok teşekkür ederim güzel dilek ve iltifatların için.
    Pasta için başka bir süsleme planlamıştım ama peş peşe gelen aksilikler buna engel oldu. O projemi bir sonraki pasta da gerçekleştiririm inşallah.
    Seneler sonra ilk kez böyle bir günü yaşadığım için çok mutlu oldum.Darısı sizlerin de başına diyeyim.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Ah Zeynep'ciğim,
    Neler diyor, neler düşünüyorsun sen böyle. Bu tür düşünceler için çoooook uzun yıllar var önünde daha.
    Aradan geçen onca seneden sonra tekrar bir arada ve o mekanda olmak hepimizi çok heyecanlandırdı.Sanıyorum bunda geçen uzun yılların etkisi büyük.
    Çok haklısın, ben de bu kadar ara vermekten dolayı üzüntü duyuyorum.
    Söz, arayı bu kadar açmayacağım bundan sonra.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Zuhal'in yeni yaşı kutlu olsun Işıl. Sayfana bakmamıştım epeydir. Şimdi gördüm. Ailecek sağlıklı, mutlu nice kutlamalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Teşekkür ederim Münevverciğim.
    Bildiğin gibi bu aralar yoğunluktan yorumlara hemen cevap yazamasam da hep aklımdasın.
    Kardeşim de teşekkürlerini sunuyor ve selamlarını gönderiyor.
    Sımsıcak sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Ablacığım ve siz değerli okuyucuları,
    Hepinize içten teşekkür ediyor bu gecikme için de özür diliyorum.
    Evet Sevgili Ablacığımın pastası her zamanki gibi harika olmuştu. Annem, kuzenim, yeğenlerim hepimiz afiyetle yedik. Çok hafif ve lezzetliydi. Enfesti :)
    Hele o ingiliz kremalı şeftalili tart yok mu ??? Uff !!! Bir dilim yiyorsunuz 'ama bu incecikdi!' deyip ikiniciyi de yedikten sonra, yaşı kemale ermiş, kiloları ve lipidleri tavan yapmış bizleri tabiki düşünüdürüyor ve üçüncü dilimi yiyemiyosunuz. Ahh Gençlik ah!
    Ablacım tekrar ellerine sağlık, teşekkür ederim.

    Paylaşmayı çok istediğim bir şey daha var ki o da; sevgili 10FenE sınıfımın bana hazırladığı süpriz doğumgünü partisi. Bu sınıf benim için çok ama çok özel. Sınıfın tamamı Fransızca seçmiş ve nasıl cici bir sınıf anlatamam. (Tüm öğretmenler bu sınıfı çok seviyor desem yalan ve abartı olmaz.)
    Ben ki 16 yıldır ilkokuldan üniveristeye kadar her düzeyde öğretmenlik yapmış biri olarak, ilk kez lisede bir sınıfla öğrencilerle bu kadar duygusal bir bağa girdim. Koridorda onlara öpücük yollamam, gülücüklerimiz, hepsini çok büyük bir sevgiyle sevmem, kucaklamak isteyişim karşılıklı olacakki doğumgünüm için hiç beklemediğim süpriz bir parti ile adeta bunu kanıtlamışlardı. Sınıfa girmeden önce Cemilin koşarak gelip bana bakması ve sınıfa haber uçurma sından şüphelenmemiş değildim. Bi işler karıştırıyorlardı ama ne? Sınıfa girdiğimde onlara öğrettiğim 'Joyeux Anniversaire' (İyiki Doğdun!) 'i hep bir ağızdan söylemeleri, biri frambuazlı diğeri çikolatalı pastanın üstünde mumlarla, gülen gözlerle, beni karşılamaları benim çok duygulu anlar yaşamama sebep oldu. O an'ı ömrüm boyunca hiç unutmayacağım. Bi de bu tatlı kocakafalılarım, yaptıkları süpriz zaten dünyalara bedelken, gitmişler, çok zarif bir kolye ve küpe takımı almışlar. Barışcım da o gün olmadığı için ayrıca bir kolye almış. Oysa onların saygıları, içtenlikleri dürüstlükleri, saf sevgileri, çalışkanlıkları benim için en büyük hediye. Artık günümüzde bunları öğrencilerde bulmak da o kadar zorki.
    10 Fen E, hepinizi çok seviyorum. Je vous aime. Je vous remercie. Tekrar teşekkür ederim.
    En içten sevgilerimle
    Zuhal

    YanıtlaSil
  17. Kızların emeğiyle olsa da tüm organizasyon umarım ufacıcık da olsa bir emeğimiz olabilmiştir .. okul ders koşuşturmacasında ufak ama güzel bir detaydı sanırsam bu olay.

    Beğendiyseniz ne mutlu tüm 10 fen-e sınıfına. en çok zorlandığım ders de olsa sizinle vakit geçirmek epey bir güzel. her ne kadar ben gevezeliğimi yapıp konuşsam da umarım ki çok kızmıyorsunuzdur (: Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilemek için illa doğumgününüz olması gerekmiyor bence. Hayatın karşınıza "Sizin gibi" güzel insanları çıkartması dileğiyle...

    Pek uzatıp vaktinizi almadan üstad Ahmed Arif tabiriyle "Seviyoruz sizi. Çıldırasıya..."
    Alper Kaan

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe