3 Mayıs 2010 Pazartesi

NOHUTLU ZEYTİNYAĞLI ÇİRİŞ

Son yıllarda İstanbul pazarlarına ülkemizin değişik yörelerinde yetişen sebze ve otların gelmesiyle bizlerin bunları tanıma şansı ve yöresel yemeklerimizi de pişirme olanağı artıyor.. Çiriş otu da bunlardan biri. Birkaç yıl önce pazarda ilk kez gördüğüm, keskin kokusundan ötürü pırasaya benzettiğim bu ot Erzurum yöresinde yüksek bölgelerde, kendiliğinden yetişiyormuş. Pek çok faydası olduğu söylenen, sadece bahar aylarında çıkan bu otu, pazarcılardan ve tanıyanlardan nasıl pişirileceği konusunda ön bilgi aldıktan sonra denemek için almıştım. Lezzet olarak pırasayı andıran bu otu çok sevdik. Şimdi ne zaman pazara gitsem ve görsem bitmeden birkaç kez alıp pişiriyorum.
Önceleri tarif edildiği şekliyle haşlayıp, suyunu süzüp kavurarak yumurtalı ve sarımsaklı yoğurtla tüketiyordum. Haşlama sebzelerin vitamin kayıpları çok büyük olduğundan artık mümkün olduğunca ya buharda ya da sularının ziyan olmayacağı pişirme tekniklerini tercih ettiğim için zeytinyağlı olarak pişirdim bu kez. İçine eklediğim nohutla protein açısından da zenginleşmiş olan bu yemeği çok sevdik ve hatırlayayım diye de sayfama eklemeye karar verdim.

Malzemeler
1) 1 kg. çiriş otu
2) 2-3 adet soğan
3) 1 adet havuç
4) 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
5) 3 çorba kaşığı pirinç
6) 1 tatlı kaşığı şeker ve tuz
7) 1 su bardağı haşlanmış nohut
8)1-2 diş sarımsak
Yapılışı
1) Ayıklanıp bol suyla yıkanan çiriş otları yemek çok sulu olmasın diye, sularının süzülmesi için varsa sebze kurutucusu ile kurutulur. Çirişleri isterseniz bütün bırakabileceğiniz gibi ikiye de kesebilirsiniz.
2) Her nekadar pişince hacmi ıspanakta olduğu gibi çok küçülecek de olsa büyükçe bir tencerede zeytinyağında doğranmış olan soğanları soteleyin. İçine havuç dilimlerini de atıp bir iki çevirin ve çirişleri ilave edin.
3) En üstüne, tuz, şeker ve pirincini ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Hiç su ilave etmeden önce orta, sonra yavaş ateşte pişmeye bırakın. Pişme aşamasının sonuna doğru nohutları da ekleyip 5-10 dakika daha pişirin.
Soğuduktan sonra servis tabağına alıp ister ılık ister soğuk servis edin.
Yaz aylarının kapıda olduğu şu günlerde bu tür sağlıklı yemeklerle diyet olmasa da sağlıklı beslenmeye dikkat etmeye çalışıyorum. Umarım sizlerde seversiniz bu yemeği.
Güzel bir hafta ve sağlıklı günler diliyorum.

17 yorum:

  1. Işıl, ben de çiriş otunu her bahar pişiririm. Zaten 1ki ya da üç hafta bulunuyor. O da nisan ayında. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da karlar erir erimez çıkıp, çabucak biten bir ot.

    Biz en çok pide içinde seviyoruz. Azıcık kavuruyorum, biraz peynir ve çırpılmış yumurta ilavesiyle pek hoşumuza gidiyor.

    Ne hoş kokusu var değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Bizde de tavası yapılır mısır unlu..Nefis olur ve çok sevilir..Ellerine sağlık sevgili Işıl,çok nefis görünüyor..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım harikasın! Ben arada sırada yaparım. Kokusunu sevmem nedense, siz sevmişsiniz ne güzel.

    YanıtlaSil
  4. Ben ot yemeklerini çok az biliyorum,bu otuda ilk kez gördüm.. sunumu çok şık bir yemek olmuş,yiyenlere şifa olsun..

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ben daha hiç tatmadım pazarlarda da dikkatimi çekmedi...Bundan sonra daha dikkatli bakacağım denemek isterim...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Münevverciğim,
    Şu pide içinde yeme fikri çok hoşuma gitti. Halen bulabilirsem bir de bu şekilde yemek isterim.
    Tijen kokusunu sevmemiş ama ben lezzetinden dolayı pişerkenki kokusuna razıyım.
    Size de afiyetler hamarat arkadaşım.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Münevverciğim,
    Şu pide içinde yeme fikri çok hoşuma gitti. Halen bulabilirsem bir de bu şekilde yemek isterim.
    Tijen kokusunu sevmemiş ama ben lezzetinden dolayı pişerkenki kokusuna razıyım.
    Size de afiyetler hamarat arkadaşım.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  8. Gül'cüğüm,
    Hani, pişirme şekli itibariyle biraz sıradan diye yayınlama konusunda tereddüt etmiştim ama şimdi iyi ki yazmışım diye düşünüyorum.
    Sizlerden de değişik türde pişirme şekillerini öğrendim.İnşallah bulabilirim de bir de böyle denerim.
    Çok teşekkür ederim.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Tijen'ciğim,
    Bu tür çok faydalı sebzeler bende psikolojik bir etki yapıyor herhalde ki(faydalı olanı sevmeye yönelik) kokusunu falan duymuyorum. Pişerken biraz ağır olsa da lezzetini çok seviyorum.
    Ömrü zaten bu kadar kısa olunca da azami ölçüde faydalanmak gerek.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Pelin'ciğim,
    Evet, biliyorum sen etcisin daha çok. Yaptığın yemeklerden bu sonucu çıkarabiliyorum.
    Ama yaş ilerleyip de daha sağlıklı yiyecekler tüketmek gerektiğinde ve sen de bizlerin yaşına geldiğinde otlara merak saracaksındır.
    Son yıllarda pek çok pazarda görüyorum ama herhalde senin dikkatini çekmemiş.
    Teşekkür ederim Pelin.

    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Gönülcüğüm,
    Halen daha var mıdır bilemiyorum. Ben geçtiğimiz günlerde almıştım.Yayınlamak ancak kısmet oldu.
    Umarım bulursun ve sen de seversin. Çünkü pek çok faydası olduğu söyleniyor.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Öncelikle biraktiginiz yoruma cok tesekkür ediyorum, beni cok güldürdünüz.... Bu ciris otunu ilk kez gecen yil Nisan ayinda Istanbul`da Kadiköy pazarindan almistim, hemen ispanak gibi pisirip, sarimsakli yogurtla servis yaptim, cok lezzetliydi, tadi hala damagimda,,, Simdi sayfanizda görünce ne kadar lezzetli oldugunu hatirladim... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Isil'cigim,
    Oncelikle hatirlayip hatirimi sordugun icin cok ama cok tesekkur ediyorum. Sagol, gayet iyiyim, insallah yaza Turkiye'ye de gelecegiz:)

    Ellerine saglik, harika olmus.
    Hic bilmedigim bir ot, ama yemeli ne varsa otlarda var, sevgiler ve selamlar.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba...
    Çekiliş oldu ama malesef sana çıkmadı:(

    Ama aramızda kalsın sana bir telafi hediyesi göndermek istiyorum:)

    Ördüğüm balkabaklarından ister misin? Bana bir mail atarsan şayet içinde adresinin yazılı olduğu...

    Sevgiler
    ilkay

    YanıtlaSil
  15. Işılcığım çok değişik benim için.Bu otu hiç duymamıştım.Sayende tanışmış oldum.Ellerine sağlık. Çok hafif bir yemek olmuş.Yaz yemeği...sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Son yıllarda pazarda çok gördüğüm bir ot.Tadını bilmediğim için cesarat edemiyordum.Çok güzel bir sunum olmuş bende tadını merak etmeye başladım.ELlerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. aaa ilk defa duydum bulup denemeli
    teşekkürler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe