6 Eylül 2010 Pazartesi

BODRUM TATLISI - BULAMAÇ

Bodrum denince aklınıza ne gelir? Tatil, eğlence, dinlence, masmavi deniz, kumsal, renk renk begonviller ve daha pek çok güzel şeyler değil mi?

Bunların hepsine katılıyorum, ama bir İstanbullu olarak ilk kez orada tadına baktığım pek çok ot yemeği ve salatasının da ayrı bir yeri var. Başta börülce, deniz börülcesi, kazayağı, hardal otu, kenger(şevket-i bostan) olmak üzere Ege'nin diğer bölgelerinde de yapılan bu yemekler benim oraya aşık olmamı sağlayan sebeplerdendi.

Bu yaz epeyce geç gittiğim için bahar aylarında çıkan bu harika otların pek çoğunu bulamasam da deniz börülcesi ve börülce ekşilemesi soframdan hiç eksik olmadı.
Bir yemek bloğu yazarı olarak; bu sene biraz da farklı ve eski lezzetlere ulaşabilmek adına; Bodrumlu olan bütün tanıdıklarımla yine yemek hakkında sohbet ettim. Çevremdeki insanlara, plajda, pazarda gördüğüm Bodrumlu olan herkese bu yöreye ait farklı yemeklerinin neler olduğunu sordum, araştırdım. Bilinen ot yemeklerinin dışında birkaç yemek tarifi elde ettim.

Bu tatlı da onlardan biri.

Yirmi yıllık komşularımız olan Gönül ve Figen Abla'dan öğrendiğim kadarıyla, annelerinin, büyükannelerinin yaptığı bu tatlı henüz vanilyanın bilinmediği veya kullanımının çok az olduğu yıllara dayanıyor.
Yörelerinin doğasında yetişen bitkileri kullanarak yaptıkları yemekler kadar bu bitkileri kullanarak şifa bulmayı ve tatlılarına da lezzet vermeyi çok iyi biliyorlarmış eskilerimiz. Her şeylerini doğadan elde ettikleri gibi ıtır yapraklarının verdiği aromayla enfes lezzette bir tatlı çıkarmışlar ortaya.

Yıllardır kendilerinin bile yapmadığı bu tatlıyı yapıp onlara tattırdım. Onlardan tam puan alınca ve çok seçici olan çocuklarım da beğenince sizlerle de paylaşmak istedim. Limon ekşiliğinde değil ama hafif bir limoni aroma taşıyan yapımı çok basit olan tatlının tarifine gelince;

Malzemeler
1) 1/2 lt. süt
2) 1/2 su bardağı şeker
3) 2 çorba kaşığı tepeleme un
4) 6-7 adet ıtır yaprağı
5) 1 adet yumurta sarısı

Yapılışı
1) Süt küçük bir tencereye konur ve çok az kaynatılır. Ocak kapatıldıktan sonra içine şeker ve yıkanmış ıtır yaprakları eklenerek aromasının süte geçmesi için 30 dakika kadar bekletilir.

2) Bir kaseye yarım bardak su, un ve yumurta sarısı konup çatalla çırpılarak pürüzsüz bir kıvama getirilir.
3) Sıcak sütten birkaç kaşık bu karışıma eklenerek karışım sulandırılır. Bu karışım süte yavaş yavaş dökülürken bir yandan da orta ateşte karıştırılarak pişmeye bırakılır.Tarifte yoktu ama ben bir tatlı kaşığı tereyağ ekleyerek tatlının biraz parlak olmasını istedim.
4) Muhallebi kıvamına gelen bulamacımız kaselere paylaştırılır. Dolapta soğutulduktan sonra servise hazırdır. Servis aşamasında bir top dondurma da eklenebilir ama ben tatlının aromasını bozmamak için tercih etmedim.


Halen Ege'nin tatil beldelerinden birinde keyifli keyifli tatilinizi yapıyorsanız ve eğer çevrenizde, bahçenizde ıtır varsa bu tatlıyı bayramda yapmanızı ve misafirlerinize ikram etmenizi öneririm.
Afiyetle yemeniz ve yerken eskileri anmanız dileğiyle...

22 yorum:

  1. Gittiğim yerlerin özel tatlarını denemek isterim mutlaka..Hele de pazarlar ve otlar..
    "Hayır" lı bayramlar Sevgili Işıl..

    YanıtlaSil
  2. Ege pazarlarını gezmek ayrı bir zevkli, rengarenk, çeşit çeşit...

    Bu yıl tatilimi şehir merkezine uzak bir bölge de geçirdim (Adrasan) ve maalesef pazarlarına denk gelmedim...

    Bu tatlı da Bodrum Life'a yakışır bir tarif olmuş... Ellerinize sağlık Işıl Ablacığım.. Sıcacık sevgiler, öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık çok leziz ol
    duğu kesin öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Işılcığım, keşke Bodrum'da görüşebilseydik :)) Bende yerleşeli 1 ay oldu.Bayram tatili nedeni ile İstanbul'a geldim.Bayram sonrası döneceğim. Dönünce mutlaka yapacağım.Bahçe ıtır dolu :) benim balkonumda da var zaten :))
    Ellerine sağlık canım.
    Seneye bekliyorum :))

    İyi Bayramlar...
    Sevdikleriniz ile geçireceğiniz mutlu,huzurlu,bereketli,neşeli ve sevgi dolu nice nice bayramlara...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle Bayraminizi kutluyor, sonrasinda da bizlerle böylesine degerli bir tarifi paylastiginiz icin sonsuz tesekkür ediyorum... Bu bitkiyi taniyor ve kokusunu cok seviyorum ama böylesi bir tatli yapiminda kullanildigini ögrenmek beni ayrica sevindirdi,,, Ilk firsatta denemeye can atiyorum.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. Isil'cim, tatlin cok guzel gozukuyor. Ellerine saglik. Bodrum ile ilgili cok guzel bir yerel lokanta var. Adi Kismet. Evvelki yil ugradim. Cok mutevazi ama ayni zamanda super Bodrum yemekleri veren bir lokanta. Belki biliyorsundur. Eger bilmiyorsan mutlaka ugramani tavsiye ederim. Arkadasim, bayramin kutlu olsun, mutluluk ve saglik dolu nice guzel bayramlarda hep beraber bulusmak dilegiyle, sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Sağlık, huzur, mutluluk dolu, huzurla uyuyup, coşkuyla uyandığınız bir ömür ve nice bayramlar dilerim. Herşey gönlünüzce olsun, bayramınız kutlu olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. bloğunuz ve tarifleriniz çok güzel.ellerinize sağlık.bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  9. bloğunuz ve tarifleriniz çok güzel.ellerinize sağlık.bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  10. merhaba sevgılı adasım,ısıl cok rastlanan bı ısım degıl memnun oldum bende beklerım

    YanıtlaSil
  11. ışılcım geçmiş bayramını kutlarım canım....

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar, evet bende Seraba cok tesekkür ediyorum sizlerle tanismama araci oldugu icin.
    Bundan sonra sayfani bende takip edecegim ins.

    YanıtlaSil
  13. Canım ışılım ilk fırsatta deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  14. Merhaba sayfanızı tesadüfen sayfalar arasında gezerken gördüm ve severek okudum.Elinize sağlık.Itır yapraklarının kullanıldığını hiç duymamıştım ama ben de denemeye çalışacağım.
    Nihal'in mutfağı-Blogcu

    YanıtlaSil
  15. Merhaba, ben Kadriye blogunuzu gezdim cok güzel tarifler var hatta Makaronlarinizin tadina baktim tek kelimeyle "Superdi"
    Evet Zuhal ablacim yani kardesiniz verdi cünki o simdi bizim burda Fransa'da görevli olarak geldi. Merak etmeyin emin ellerde. Ben onu simdiden cok sevdim. Byeee!

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize yüreğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız biz bu bitkiye
    pelte çiçeğide diyoruz :))

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Kadriyeciğim,
    Bu yorumun benim için çok büyük sürpriz olmanın ötesinde ilaç gibi geldi.Ne iyi ettin de yazdın.
    Kardeşim olduğu için söylemiyorum ama Zuhal, benim için dünyaya bakışı, dostluğu, sevecenliği, yardımseverliği ve bulunduğu her ortamda ışık saçan enerjisiyle kardeşten de öte.
    Şimdiden onu çok sevdiğini söylüyorsun. Tanıdıkça onun yaptıklarına tanık oldukça daha da seveceğinden hiç kuşkum yok.
    Yanımızdan ayrılmasının üzüntüsünü yaşarken acaba onu oralarda neler ne sıkıntılar bekliyor diye de endişelenmeden edemiyorduk. Ama görüyorum ki sizler onu sımsıcak sevgi ve dostluğunuzla şimdiden sarıp sarmalamışsınız. Bu bizleri teselli ediyor tabi. Ah! bir de özlem olmasa.
    Ne güzel, o makaronlar sana kısmet oldu demek. Yolculuklar sırasında pek tazeliği kalmamıştır ama yine de afiyet olsun. Yakın olsak da hep yapıp göndersem.
    Kadriyeciğim, başta sana ve kardeşimi dostluk ve yardımseverlikleriyle karşılayan bütün dostlara çok teşekkür ederiz.
    Herkese selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.
    Seni ve kardeşimi çok öpüyoruz.

    Görüşebilme umut ve dileklerimizle hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  18. Işılcım
    merhabalar,
    maalesef benim domateslerde çok kötü oldu başta o kadar iyilerdiki sorma üzerleri çiçekten yıkılıyordu böyle giderse pazardan domates almam diyordum ama çok geçmeden çiçekler üzerinde kurudu :((
    Sonuç : hüsran.....

    YanıtlaSil
  19. Canım Ablacığım,
    Önce Kadriyeye sonra da sana teşekkür ederim. Evet gerçekten beni burda sımsıcak karşıladılar, içlerine aldılar.
    Ben de onlara benim için yaptığın makaronlardan sadece tattırabildim ve hemen senin ne kadar hünerli marifetli olduğunu anlattım. Ünün buralarda da konuşulur oldu:) Gördüğün gibi bloğunu onca yoğunluklarının arasında bile ziyaret etmiş sevgili Kadriye. Gülhanıma da gösterdim, o da sonra daha detaylı bakacak. Burada büyük bir kermes var. O kadar marifetli ki hanımlar ve de sevecen. Ben de onlara inşallah ablam geldiğinde, o da sizlere hünerlerini gösterir sizlere 1-2 günlük kurs/seminer verir dedim.
    Canım benim; lütfen içiniz rahat olsun, emin ellerdeyim. Ne de güzel anlatmışsın beni:) gözlerim doldu okurken satırlarını. Ama senin de dediğin gibi mademki benim misyonum ışık saçmak, bunun sınırı yok. Türkiye'de Fransa'da nerde olursa olsun. Burda güzel işler yapacağıma canı yürekten inanıyorum. Özleme gelince; bak artık dünya çok küçüldü. İnternet sayesinde anında görüntü oluyor. Ben enerjimi burdan da yollarım. Hem sizler geirsiniz. Fena mı olur.
    Sevgili Ailem, sizleri çok seviyorum ve burda kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum
    Kardeşin Zuhal

    YanıtlaSil
  20. Böyle baharatlı tatları bize sunduğunuz için teşekkürler :)mutlaka deniycem

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Isil,cok hos bir tatli olmus itiri hep kullanmak istiyordum cok begendim bu tatliyi:)

    YanıtlaSil
  22. ellerinize seğlık. tatlı çok nefis görünüyor. ilk fırsatta deneyeceğim. ıtır dediğiniz bitkiye bizde gül damlası denir. annem eskiden beri tatlılara ve reçellere kullanır bir iki yaprak. gerçekten çok güzel bir aroma katıyor.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe