26 Eylül 2010 Pazar

KIŞ HAZIRLIKLARINDAN TARHANA

Bu sene tarhana yapmakta biraz geciktim.

Ramazan ve bayram telaşından sonra canım kardeşim Zuhal'imi yine görevli olarak beş yıllığına Fransa'ya yolculadık.Tam on yıl önce de gitmişti yine; beş yıl kalmıştı oralarda. Döndüğünde adeta bayram etmiş artık bir daha gitmez diye düşünmüştük. Ama onun özgür ve maceracı ruhu bir yerlerde uzun süre kalmasına izin vermiyordu. Önceleri gitmesi konusuna pek itiraz etmemiştik ama gitme zamanı yaklaştıkca hepimizi ayrılık hüznü kapladı. On sene önceye göre yaşlandığımdan mıdır nedir bu sefer ayrılık çok daha zor geldi. Böylesine heyecan ve hüzün dolu günlerde canım hiçbir şey yapmak istemedi, sadece onun sevdiği yemekleri yapıp onunla olan birlikteliğimizin tadını çıkarmaya çalıştık.

Özlemimizi gidermese de; onun oralarda iyi olduğunu bilmek, sımsıcak dostluklarla karşılandığını duymak en büyük teselli bizler için. Sağlıklı ve mutlu ol güzel kardeşim.


Sizleri de bu duygusallıktan çıkarıp (ben bu hallerdeyim hep bu aralar) tarhanaya geçeyim.

Geçen seneye kadar bizlerin tarhanasını hep annem yapardı. İlk kez geçen sene tek başıma yapmış ve o kadar da zor olmadığını görmüştüm. Bu sene annemle birlikte yaptık.Sizlerle de paylaşayım diye düşündüğüm için ölçüleri not aldım.

Tijen'in yaptığından farklı olarak bizim tarhananın içinde irmik ve göce bulunuyor. Son yıllara kadar yaptığı enfes tarhanalarından bizlere de veren büyük teyzemin tarifi bu.

Malzemeler
1) 1 kg. kuru soğan
2) 1,5 kg. domates
3) 1,3 kg. kırmızı biber
4) 0,5 kg. haşlanmış nohut
5) 1 kg. göce (buğday kırığı)
6) 0,5 kg. irmik
7) 250 gr. eski tarhana (maya için)
8) 1,4 kg. süzme yoğurt
9) 3kg. + 750 gr. un
10) 75 gr. tuz


Bardağın içindeki irmik, kasedeki de göce denilen buğday kırığı.

Yapılışı

1) Soğan, domates ve çekirdeklerinden ayıklanmış kırmızı biberler irice doğranır. Tencereye konup kaynamaya bırakılarak sebzelerin suyunun biraz çekmesi sağlanır.
2) Haşlanmış olan sebzelere nohut konur, karıştırılır ve rondodan geçirilir. Henüz sıcakken içine göce ve irmik ilave edilerek bunların kabarması için beklenir. (Göce tarhananın daha özlü ve lezzetli olmasını sağlıyormuş)
3) Ilınan malzemelerin içine bu kez de eski tarhana, tuz ve süzme yoğurt eklenip yoğurulur.
4) Son olarak unun üç kg. ı azar azar eklenerek bir yandan da yoğurulur.
5) Hamurun kıvamı sertçe olmalıdır. Eğer hamurunuz (çektirdiğiniz suya bağlı olarak değişebilir)

cıvıksa biraz daha un ekleyebilirsiniz.
6) Oldukça çok bir hamur olduğundan kabarıp taşma ihtimalini gözönünde bulundurarak biz hamuru iki büyük kaba böldük.

Aşağıda gördüğünüz fotoğraf un katılmadan önceki hali.

Burada da un eklenip yoğurulduktan sonraki halini görüyorsunuz. 7) Artık üzerine bir kapak kapatıp (serin havalara denk geldiği için biz biraz sarıp sarmaladık)mayalanmaya bırakabilirsiniz. Mayalandıkça kabarıp üzerindeki kapağı zorlayacaktır. Her kabarışında, ki; bu arada cıvıklaşma da gözlemleyeceksiniz, un ilave edip tekrar yoğurup kabarıklığını indirmeniz gerekecek.
8) Bu kabarma sürecini kontrol etmeniz gerekir. Eğer zamanında yakalayamazsanız kaptan taşma ihtimali çok fazla. Biz ilk üç gün sardık ama ondan sonra üzerini sadece temiz bir örtü ile kapattık. Çünkü artık o nefis ekşi kokular gelmeye başlamıştı. Bu şekilde bir hafta kabaran tarhana artık eskisi gibi çok kabarmıyordu. Bu kabarma aşamalarında azar azar kullandığımız unu tarttığımda 750 gr. daha un kullandığımızı gördüm.

9) Geçen yılki tecrübeme dayanarak ben altı veya yedinci gün bezlere yayma düşüncesindeydim ama teyzemin "tarhana 1 haftada ekşir sonraki bir haftada da tatlanır" ısrarlarına yenik düşüp, 11. gün artık dayanamayıp yaydım.


Maalesef bu aşamada fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Ama temiz büyük bir bez üzerine hafifçe un serpilir ve tarhanadan koparılan parçalar elle yassıltılarak serilir.



10) Parçalar sık sık alt üst edilip kurutulur. Biraz kuruduklarında daha küçük parçalara bölünüp daha hızlı kurutma sağlanır. Elle ufalanabilecek kıvama geldiğinde ki; bu havanın sıcaklık ve nemine göre değişir, 9-10 saat sonra elekten geçirilecek kıvama gelir. Miktar çok fazla olduğu için biz bu aşamada robottan faydalandık. Önce robottan geçirip sonra da ince süzgeçlerden geçirdik.


Temiz örtülere yayılıp güneş almayan yerde kurumaya bırakılır. Güneş görüğü zaman tarhananın rengi solacağı için ortamın güneşsiz, havadar ve kuru olmasında fayda var. Bakalım bizim tarhana kaç günde kuruyacak. Yer gök tarhana oldu bu ara.
Ben geçen yıl işi garantiye almak için kaldırmadan önce tepsilere koyup düşük ısıda çok az fırına sürmüştüm. Şu an yağan yağmura bakılırsa bu sene de öyle olacağa benziyor.

Tarhana lezzetinde, sımsıcak evlerde afiyetle içmeniz dileklerime...

14 yorum:

  1. Ellerinize, emeklerinize sağlık Işıl Ablacığım, afiyetle tüketin inşallah. Sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Nasıl güzel hazırlamışsın,umarım bir gün bende denemek için cesaretlenirim.. Kış boyu afiyet olsun ...

    Kocaman Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Canım Allah kavuştursun.Nasılda gü
    zel olmuş ellerine sağlık.ben hiç denemedim oldukça uğraşiı.Afiyetle
    tüketin kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Keşke o nefis kestaneli cheese kek'dn bir dilimcik tadabilseydim...

    Düşünceli Işıl ablam, allah kavuştursun tez zamanda sağlıkla...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Macaronların Kraliçesi, Kışlık Hazırlıkların, pazar yerlerinin perisi, biricik annem,

    Sevecen, fedakar, cefakar, anlayışlı, destekleyen, motive eden, araştıran, soran, soruşturan, öğrenen, öğreten bir anne ve yemek ustası olarak buradan deneyimlerini paylaşmaya başladığının 3. yılını bitiriyorsun.

    Büyük bir cesaretle yaptığın ilk düğün pastanın fotoğraflarının bloğunda yayınlandığını görünce yaşadığın sevinç hala gözlerimin önüne geliyor. Başarıların, katkılarından ötürü çok teşekkür eder, blog ve yemek hayatına hep bu istek ve azimle devam etmeni, en kısa zamanda iyi bir mekanda bir cafe açıp beni de yanına ggarson olarak alıp bu işsiz güçsüz, sınav kuşu hayatımdan kurtarmanı dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Annem ve babaannem çok güzel yaparlar. Bayılırım tarhanaya. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. anım arkadaşım afiyetle ye..

    YanıtlaSil
  8. Canım ablacığım,
    Tarhana güzel gözüküyor, kışa gelince isterim
    Özgür, maceracı kız burdaki ilk boşluktan yararlanıp Parise uçuverdi kuş misali TGV ile. Ne özlemişim buraları. Sanki 2. yurdum bu Paris, çok özlemişim.
    Akşam Gare de l'Est'e indiğimde bir kalabalık, canlı, cıvıl cıvılki anlatamam.
    Sağolsun Pembeciğim ve eşi beni almaya gelmişlerdi. Sonra Bordeaux'dan dönen oğlu Serkanı da alıp bir kahve içtik Paris cafelerinden birinde. Tadı pek keyif vermedi nedense! Demekki 5 yıl da unutuvermişim sert kahvesinin tadını.
    Cumartesi Pembeler düğüne gideceklerdi. Ben eski bi Parisli olarak trene atlayıp hemen Montmartre'a gittim. Parise tepeden bakan bu yer, benim en sevdiğim semtlerinden biri.
    Geniş ve oldukça bol katmanlı, yüksek,uzun merdivenlerinden çıkmayı gözüm yemeyince fünikülere bindim. Her katında bir etkinlik vardı: Pandomim yapanlar, gitarla reggy yapan, sokak tiyatrosu yapan,
    ritm tutan...ne ararsanız bulabilir
    siniz burda. Hepsi bedava, hepsi çok hoş. Sacré Coeur'ün önünde fotoğraf çektiren her milletten turistler. Benim için o kadar güzel bir duyguki bu anlatamam. Evet buraya çalışmaya geldim ama tatilde gibi hissediyorum her anımı ve tatil de yapıyorum zaten. Hem buralıyım hem değilim. Yüreğimin bir bölümü hep Paris'te oldu ve olacak. O an, orada yaşadıklarımı hiç anlatamam tarif edemem. Beni öylesine mutlu kılıyor Paris'te olmak. Herkese nasip olamayan bir fırsat bu. Geçici ve devlet garantisinde hem çalışmak hem de çok sevdiğin bir ülkede yaşamak...
    Burda yaşamın bana verilen bir hediye olduğunu daha çok hissediyorum. Ve bu hediyeye çok iyi bakıp her anın tadını çıkarıyorum.
    Sen ve çocuklarla 2009 kışında gelip de yediğimiz krepçiyi buldum. Aynı zenci adam, sanki zaman donmuş da alt tarafı 1 saat önce orda bırakmış gibi krep yapmaya devam ediyordu. Aklımdan hep siz geçtiniz oraları gezerken. Hatırlasana sen de ne kadar keyif almıştın o soğukta bile. O günün anısına bu sefer mantarlı krep yedim. Ama en son annemin benim evimde yaptığı gibi güzel değildi. Paris krep cenneti de olsa yok! Sen ve annemin eline su dökemezler
    Sonra bi baktım yeni bir butik, makaron ve bisküvi satan minik bi yer açılmış. Hemen daldım içeri. Senden bahsettim. İstanbulda ablam da yapıyor, onun için bikaç fotoğraf eçekebilir miyim dedim. Tabiki dedi. Eh şimdi girip de almamak olmaz. Turist kızlar büyük bir merakla bir tane alabilir miyiz dediklerinde, en az 4 tane, cevabı ile kızlar hüsrana da uğrasa uzun düşünmelerden sonra altın alır gibi 4 tane seçtiler. Eh fiyatı da altın gibi 69 euro kilosu. Ben de Pembelere götürmek istedim; seninkilerden götüremedim bari Paristen alayım dedim. Fıstıklısı hiç seninki gibi güzel gözükmüyordu. Rengi bile tuhaftı. O yüzden çikolata, karamel, ve myrtille dedikleri koyu kırmızı minik,bizde olmayan bir meyve ağırlıklı seçerek,2 de fıstıklı olmak üzere birazcık aldım. Evde tadına baktık. Ablamsın diye ben söylemeyim ama Pembe ve çocuklar da dahil senin yaptıklarının kat be kat daha güzel olduğunu söyledi. Gerçekten ben hiç senin gibi güzel lezzetli doğal makaron yapan tanımadım. İsmet abiyle proje bile yaptık. Onlar Türkiyeye dönerlerse sana Ordu'dan doğal/organik moda adı :) meyveler yollıcak ve senle ortak olarak pasta vb iş kuracak, haberin ola.
    Evet özleme rağmen Paris'te Fransa'da olmaktan dolayı çok mutluyumm:)
    Salı günü de Strasbourg'daydım toplantı için. Erken bitti ve gezdim sokaklarında. Gördüğüm her pasta kek ürünlerinde aklıma sen geliyorsun; keşke burda olsan diye. Malesef mutfakla hiç alakası olmayan bi kardeşin var. Hani insan bi tanesini de merak eder de tarifini alıp çevirir yollar ama nerde??? yok güzelim; habire gezsin tozsun :)) Neyse bi gün o da olur belki. Bi Alsace yemek/kek tarifi...Yok en iyisi sen kendin gel, gör ve al tarifleri. Bu daha iyi
    Canımcım seni çok öpüyorum.
    Zuhal

    YanıtlaSil
  9. Ablacım,
    nasıl oldu anlamadım ama aynı mesajı 3 kez yollamışım. Aslında çok uzun yazdığım için izin vermedi yollamama; ben de sildim bazı cümleleri ve olan olmuş o arada.
    Senden de hayranlarından özür dilerim.
    Lütfen sen de benim burda ne kadar mutlu olduğumu anla ve izleyicilerini de üzme diye anlatmıştım uzun uzunn
    neyse
    Fransa'dan kucak dolusu sevgiler
    Zuhal

    YanıtlaSil
  10. nefis olmuş bayıldım ama çok emek isteyen bir şey tabi değer..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Işılcım eline emeğine sağlık. Kışın afiyetle yemeniz dileği ile. Kardeşinin yolu açık olsun. Aldığı kararların arkasında durmak aileden de destek alarak bunu yapmaktan daha güzel ne olabilir. Bide özlem lmasa...

    YanıtlaSil
  12. Işıl Ablacım tam sana Allah kavuştursun demek için mesajlar bölümünü açmıştım ki, kardeşinin yorumunu okudum. Ah çok özendim Pariste olmaya. Oradaki pastaneleri gezmeye.İnsanın mutlu olduğu yerde yaşaması kadar güzel birşey olamaz. Eh seninde orda bir kapın olur ne güzel.

    YanıtlaSil
  13. Ellerine saglik Isil'cigim, eminim nefis olmustur. Cok severim.

    Sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  14. Bir kaç yıl önce denemiştim ben de...
    Ama seneye sizin tariflerle bir kez daha yapsam diyorum.
    Ellerine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe