19 Ekim 2010 Salı

YALANCI İŞKEMBE (TAŞLIK) ÇORBASI

Bu ay Yaman Etkinlik sırası Berlin'den sevgili Serap(Bir Dilim Bir Tutam) taymış. Aylar öncesinden seçip karar verdiği etkinliğin konusunu ben çok sevdim. Yalancı yemekler. Özellikle çalışanların vakit yetersizliğinden bazen de lezzetlerinin gerçeğinin önüne geçecek kadar nefis olmasından, zaman zaman benim de yaptığım bir kaç yemek tarifi var. Sayfamda daha önce paylaştığım yalancı profiterol, makarnalı börek (yalancı su böreği de deniyor) bunlara örnek olur.

İşkembe çorbası bizim evde sadece kurban bayramları sonrasında büyük zahmet ve sabırla temizlenen işkembeden yapılırdı. O zamanlar ben de bütün çocuklar gibi burun kıvırsam da daha sonra sevmeye başladım. Ama sadece evde temizlenmiş ve pişirilmiş olması koşuluyla...Anneciğim saatler süren temizleme faslından sonra nefis bir çorba yapardı. Annemin yaşlanmasıyla bu çorba da tarihe karıştı. Artık kimse de ne o güç ne de sabır kalmıştı.

Taşlıktan yaptığım bu çorbayla ilgili anım çok eskilere dayanıyor. Evliliğimin ilk yıllarında eşim hangi akla hizmetse markette gördüğü taşlıklardan bir paket almış gelmiş. Ben o zamanlar doğru dürüst yemek yapmayı bile bilmezken niye aldın bunu ne yapacağım diye söyleniyorum. Pişir pişir pişmek bilmez, suyu azalır halen daha kayış gibi. En nihayet düdüklü tencereye koyup pişirdikten sonra tadı da çok yavan ve lezzetsiz gelmişti. Bunu nasıl yiyebiliriz diye düşünürken içine sarımsak ekleyince ikimizde de aynen işkembe çorbası çağrışımı yaptı. Tesadüfen bulduğumuz bu çorbayı ben yıllar içinde geliştirerek bu günkü haline getirdim. Bu etkinlik için yaptığımda da o günleri hatırlamadan edemedik.

Malzemeler
1) 1/2 kg. tavuk taşlığı
2) 2 çorba kaşığı zeytinyağ
3) 1 yumurta sarısı
4) 2 çorba kaşığı (tepeleme) un
5) Yarım limon suyu
6) 4-5 diş sarımsak, tuz
7) Servis sırasında isteğe bağlı olarak sirke veya limon
Yapılışı
Taşlık temizlenip yıkandıktan sonra küçük parçalar halinde doğranır. Düdüklü tencereye konur ve taşlıkların üzerini iki üç parmak geçecek kadar su ilave edildikten sonra pişmeye bırakılır. Buharı çıkmaya başladıktan sonra 20-25 dakika pişirilir.
Bir tavaya yağ ve un konur un kokusu iyice çıkana kadar kavrulur. Bir bardak soğuk su eklenerek bulamaç haline getirilir. Çorbanın suyundan bir miktar ilave edilir ve topak kalmaması için iyice ezilerek karıştırılır. Unlu karışım bir yandan karıştırılarak çorbaya eklenir. Ocak tekrar yakılır ve karıştıra karıştıra pişmeye bırakılır. 5-10 dakika kaynadıktan sonra yumurta sarısı ve limonla hazırlanmış olan terbiye ilave edilir ve ocak kapatılır.
Çorba tabaklara konduktan sonra dövülmüş sarımsak ve sirke ile ilavesiyle servise hazırdır.
Pek çok arkadaşım bu çorbada tavuk eti kullanıyor. Eger gerçek işkembe çorbasını seviyorlarsa taşlıkla hazırlanan bu çorbayı da seveceklerini düşünüyorum.
Serapcığım, seçtiğin bu konu ve ev sahipliğin için çok teşekkür ederim. Bol paylaşımlı ve mutlu olacağın bir etkinlik olmasını dilerim. Kolay gelsin.
Afiyetle...


7 yorum:

  1. Işılcığım ellerine sağlık çorbasız
    asla duramam olsada şimdi sıcak sı
    cak içsem öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. bayıldım bu etkinliğe :)
    işkembe çorbasını pek severim, anneciğim eskiden yapardı sonra zor gelmeye başladı.Ben hiiç denemedim gözüm korkar !
    ama bu yalancısı bana göre !

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. yalanını dolanını bilmem. bu tür çorbalara bayılırım. sabah bu çorba yapılıp vaktine-naktine bakılmaksızın hüpletilecek.

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık Işıl ablacığım.İşkembe çorbasını yaz kış demem yerim.Sunumunda çok hoş.

    YanıtlaSil
  5. Yalancıda olsa harika görünüyor bayıldım...Ellerinize sağlık...


    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Işıl'cığım,
    Sen ne yapsan güzel yaparsın, hiç şüphem yok. Öpüyorum güzel yanaklarından.

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Şimdi olsaydı da içseydik diye bakakalıyor insan.
    :)

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe