11 Mart 2012 Pazar

MUTLU YILLAR KARDEŞİM

Yine çok uzun bir ara oldu. Aile olarak üst üste yaşadığımız birtakım sıkıntılardan sonra biraz umutsuzluk, biraz kızgınlık ve biraz da motivasyon eksikliğinden dolayı değil yazmak günlerce dahi bilgisayarımı açmadım. Taa ki geçenlerde sevgili Sare'nin halimi hatırımı soran mailinden sonra bana moral veren güzel yazısıyla silkelenip kendime gelmeye çalıştım.
Sıkıntılardan bahsetmeyeceğim ama bu arada yaşadığımız güzel şeyleri sizlerle paylaşayım dedim.

Geçtiğimiz ayın 19'unda küçük kardeşimin doğum günüydü ve bu sene doğum gününde aramızdaydı. Fransa'da her bölgede yarı yıl tatili farklı tarihlerde oluyor. Geçen yıl daha erken bir tarihte olduğundan onun için yaptığım pastayı onsuz yemiş ve kutlamayı da gıyabında yapmıştık hatırlarsanız. Bu sene Mersin'de oturan ortanca kardeşimin gelmesiyle uzun yıllardan sonra üç kız kardeş birarada doğum günü kutlaması yapmak hepimizi çok mutlu etti.

Zuhalciğim çikolatalı pastaları çok sever aslında ama Fransa'dan getirdiği pastacılıkla ilgili pek çok şey yanında bolca mascarpon peyniri ve krem fresh de vardı. Ben de mascarpon peyniriyle yapılan bol frambuazlı bir pasta önerince de itiraz etmedi.
Pastanın yapımında bu kez daha yumuşak bir yapıda olan çeşidiyle sevgili Müge'nin (Hünerli Bayanlar) yoğurt ve yağlı olan pandispanyasını kullandım. 5 yumurtayla yaptığım pandispanyayı 3 kata ayırıp o şekilde kullandım.
Jöle için;
1) 600-700 gr dondurulmuş frambuaz
2) 3-4 çorba kaşığı şeker/tablespoon
3) 3 tatlı kaşığı toz jelatin/teaspoon

Krema için;
1) 500 gr. mascarpon peyniri
2) 1 kutu (200 gr) labne peyniri
3) 200 gr. krema
4) 175 gr. beyaz kuvertür çikolata (Lindt marka kullandım)
5) 3 çorba kaşığı pudra şekeri
6) 3 tatlı kaşığı/ teaspoon toz jelatin
Meyveli jöle için dondurulmuş olam frambuazlar bir süzgece konur ve çözdürülüp suları süzdürülür.( Sularını pandispanyanın nemlendirimesinde kullanacağız ).Orta boy bir tencereye şekerle birlikte konur ve fazla karıştırılmadan 3-5 dakika kadar kaynatılır. İki üç kaşık suyla jelatin çözdürülür ve kaynamakta olan meyvelere ilave edilir. Bir iki karıştırılır, katılaşmaya başladığı zaman ocak kapatılıp soğuması için önce serin bir yere sonra da buzdolabına kaldırılır.
Mascarpon ile yapılan bütün kremalarda malzemelerin hepsinin oda ısısında olması dikkat edilmesi gereken en önemli husus olduğu için bütün malzemelerinizi aynı zamanda dolaptan çıkarıp oda ısısına gelmelerine çalışın.

İşe küçük bir sahana koyduğunuz kremayı kaynama noktasına getirip içine doğranmış kuvertür çikolataları ekleyip karıştırarak başlayın. Çünkü siz diğerlerini hazırlarken krema oda ısısına gelecektir. Gelmemişse serin bir yere alıp getirmeye çalışın Yine küçük bir cezvede birkaç kaşık suyun içinde toz jelatin çok kısık ateşte eritilir ve ılınması için bir kenara alınır. Büyükçe cam bir kaseye mascarpon, labne peyniri ve pudra şekeri ilave edilip malzemeler bütünleşene kadar birkaç dakika mikserle çırpılır. Buraya kadar yapılan işlemlerde bir risk yok. En önemli husus burada başlıyor. Zira kremayla çikolatanın birleşiminde ısı faktöründen dolayı yaşadığım bir iki kötü tecrübe bana çok dersler verdi. Küçük bir kasede deneme amacıyla bir kaşık ganajla bir kaşık kremayı karıştırın. Kesilme olmuyorsa bütün malzemeyi jöle de dahil olmak üzere çok karıştırmadan katlama yöntemiyle birleştirin. Artık kremanız kullanıma hazırdır.
Artık pastanızı katlandırma aşamasına geçebilirsiniz. Varsa ayarlanabilir çemberinizi pandispanya ölçülerine getirin. Yoksa, hamuru içinde pişirdiğiniz kelepçeli kalıba ilk patı koyun ve üzerini bir fırça yardımıyla ayırmış olduğunuz meyvenin suyu ile nemlendirin. (Kremanın yarısına yakınını pastayı kaplamakta kullanacağımız için bir kenara ayırın) Üzerine kalan kremadan birkaç kaşık koyup üzerine sıvayın. Kremanın üzerine jölenizin yarısını kaşıkla yayarak sürün. Üzerine yine birkaç kaşık krema sürün ve dikkatlice yayın. İkinci patı üzerine koyduktan sonra aynı işlemleri bu kata da uygulayın ve üçüncü patla pastayı tamamlayın. Pastanın üzerini bir saranla kapatıp, ağırlık yapması için üstüne bir tabak koyup buzdolabına koyuyoruz. 5-6 saat veya bir gece bekletttiğimiz pastanın üzerini kalan mascarponlu krema ile kaplayıp pastayı tamamlıyoruz.

Ben aynı gün hem yemek hem de pastanın süslenmesi ile uğraşınca yapım aşamasındaki dikkati veremediğim için süslemesini pek beğenmesem de kardeşlerim pastayı çok sevdiler. Afiyetler olsun güzel kardeşlerim.

Canım kardeşlerim, ikinizin de sıkıntılı ve kötü anlarımda sadece bana moral vermek için geldiğinizi biliyorum.Varlıklarınız bile bana kendimi iyi hissettirirken yanımda olmanız ve kısa da olsa birlikte geçirdiğim günler beni fazlasıyla mutlu etti. İyi ki varsınız ve iyi ki kardeşlerimsiniz.
Geldikleri günün sabahında bu mütevazi kahvaltı sofrasında hep birlikte onların sevdiği reçellerin yanı sıra daha önce paylaşmış olduğum sevgili Yükselciğimin de çok sevdiği yöresel bir lezzet olan daha önce sayfamda paylaşmış olduğum murtağa da vardı. Ah! tabii ya onu hiç tanımıyorsunuz. Yükselciğim ortancamız. O da Mersinden gelirken zahterden tutun, bıttım sabununa, cezeryeden portakala kadar meşhur ne varsa getirmişti. Sağolun ikinizde canım kardeşlerim.
Zuhalciğim de yeme dışında hiç ilgi duymasa da benim için pastacılığa dair fuar, mağaza, market gezip gördüğü değişik şeyleri bulup getirir hep. İşte bu çikolatalar da bulunduğu şehirde açılmış çikolata fuarından alıp getirdiği artisanal çikolatalardan sadece birkaçı.
Hele bu gördüğünüz makaronları görünce içimden ne gerek vardı makaron getirmeye ben yapmıyormuyum diye düşündürse de yiyince onların makaron şekli verilmiş çikolatalar olduğunu görmek sadece beni değil evdekileri de şaşırttı.
Sayende yeni bir şey daha görmüş oldum canım kardeşim.
Mutlu yıllar olsun, o gülen yüzünden gülücükler hiç eksik olmasın kardeşim. Sağlıkla, mutlulukla, hep birlikte geçireceğimiz nice seneler dilerim.

Siz değerli arkadaşlarıma da beni hiç yalnız bırakmadığınız, güzel yorumlarınız ve dileklerinizle hep desteklediğiniz için çok teşekkür ederim.
Afiyetle ve sağlıkla kalın.

19 yorum:

  1. mutlu huzurlu ve sağlık yıllar dilerim kardeşinize.
    çok hoş bir anlatım olmuş pastanın tarifi..
    kaleminize yüreğinize sağlık..
    huzurlu bir pazar günü dilerim:)
    sevgiler..
    :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir pasta keması arıyordum buldum sanırım :) deneyeceğim tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Işılcım, hoş geldin.
    Nasıl özlettin bize kendini,canım.
    Herşey düzelip yoluna gireceğine eminim.
    Kardeşlerle paylaşılan tatların yeri de bir başka oluyor, değil mi...
    Kardeşinize, mutlu yaşlar, sağlıklı ömürler dilerim.
    Pasta, kahvaltı masası bir harika olmuş. Pastanın kremasına bayıldım. Kesinlikle not edildi.
    Canım arkadaşım, güzel yazılarına ve muhteşem tariflerine bizi özletme emi...
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canım Ablam,
    Her gün internete girip, pastamı koydun mu diye bakınıp, sonra da içimden ''niye koymuyor ? Kaç zaman oldu ama ! '' diye homurdanıyordum. Tam da bakmadığım gün sen yayınlayıvermişsin.

    Nasıl mutlu oldum bilemezsin. Çünkü çok güzel bir pastaydı, bol frambuazlı, muhteşem görüntülü, leziz mi leziz... ama en önemlisi neydi biliyor musun ? Senin de yazdığın gibi; yıllar sonra ilk kez üç kardeş bir araya gelip birlikte olmak...

    19 Şubat sabahı Ankara dönüşümüzde hazırladığın o güzel kahvaltı, kilolarımıza ve kolesterole inat, murtağaya dalışımız, bizi adeta çocukluğumuza götürüverdi.

    Sonrasında Moda çaybahçesindeki denize ve güneşe nazır hoş sohbetlerimiz, kıkırdayarak anlattığımız tatlı dedikodularımız... O kadar uzun zaman olmuşki üçümüzün bir araya gelip de aynı dilden konuşmamız, sevgi dolu gözlerle bakışmalarımız, birbirimize her konuda destek olmamız, birbirimizi tamamlamamız, çocukluk anılarımıza yolculuklarımız...Nitelikli vakit geçirmek dedikleri bu oluyormuş meğer.

    O kısa süreli sevgi dolu birlikteliğin lezzeti dimağımdan hiç silinmeyecek. Tatlı bir anı olarak hafızama, sevgi olarak yüreğime kazındı. Yaşlanıyor muyuz neyiz ? Yok canımmmm ! Olgunlaşıyoruz, biraz da büyüyoruz hepsi o kadar.

    Evet sevgili küçük ablam, canım benim... Ne iyi yaptın da geldin. Benim yorulmama gönlün razı olmadığı için hem de üçümüzün bir arada doğumgünümü kutlama istegiğimi reddetmediğin için sana da ayrı teşekkür ederim. İyiki ikiniz de ablamsınız. İyiki varsınız.

    Hayatımı zenginleştirdiğiniz için sizlere, beni doğuran sevgili biricik NURİŞİME, tatlı yeğenim Duygucuğuma çok teşekkür ederim.
    Sizleri çok ama çok seviyorummm

    Kardeşin Zuhal

    YanıtlaSil
  5. Uzun zamandan sonra üç kardeşin bir arada olması ne güzeldir bilirim. Bizde beş kız kardeş toplanınca aynı duyguları yaşıyoruz. Pasta da harika olmuş. Ellerine sağlık. Sıkıntılardan uzak mutlu ve sağlıklı günler dilerim...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Ayşegül,

    Çok teşekkür ederim. Ben de size güzel bir hafta dilerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Nazlıcığım,

    İçinde yağ olmadığı için hafif, mascarpon ve beyaz çikolata ile de leziz bir krema bu. Ancak yazımda da belirttiğim gibi ısı dengelerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Onun ötesinde bir zorluğu yok.
    Umarım denediğinizde de beğenirsiniz.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  8. Sareciğim,

    Sana nasıl teşekkür edeceğimi bilmiyorum. Destekleyen ve moral veren maillerinden sonra oturdum bilgisayarın başına.
    Gidene kadar daha sık güncellemeye çalışacağım sayfamı.
    Hepimiz ayrı bir yerlerde olduğumuzdan çok ender biraraya gelebiliyoruz. Hele insanın kardeşleriyle birarada olmasının keyfine diyecek olmuyor.
    Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için, sağol.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Canım kardeşim,

    Yine beni duygulandırdın, mutlu ettin.
    Ne iyi ettiniz de ikiniz de geldiniz.
    Asıl sen tekne kazıntısı olarak bizlerin hayatına hep değdin ve değmeye devam edip bizleri zenginleştiriyorsun. İyi ki varsın ve iyi ki kardeşimsin.
    Ben de sizleri çok seviyorum canlarım.
    Çok çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Işıl'cığım yazını okudum ve çok duygulandım.Allah sevdiklerimizden ayırmasın.Mutlu çok ama çok huzurlu günler geçirmeni temenni ederim.Canım ışılım seni çok öptüm..

    YanıtlaSil
  11. Kardeşine sağlıklı,huzurlu musmutlu yıllar dilerim..
    Pasta harika görünüyor harika..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Canım ablacığım,

    Ben de günlerdir internete bakıp duruyordum.
    Fevkaladenin fevkinde olan pastayı ne zaman görebileceğim diye.Çok uzun zamandır böylesine enfes bir
    pasta yememiştim. Ellerine sağlık
    ablacığım.Hazırladığın güzel
    kahvaltı; hele hele çocukluğumuz da ki murtağayı benim için yapman beni çok mutlu etti.

    Ablacığım ,Zuhalciğim, şunu anladım,yıllar sonra çocukluğumuzda ki gibi,hep beraber bir doğum gününde birlikte olmak mükemmeldi... Moda da ki çay bahçesinde kaynatmalar, Ali
    de dondurma,vapur sefası, hepsi çok güzeldi.Sağol ablacım iyi ki ikiniz de varsınız.


    Canım kardeşim iyi ki doğmuşsun.İyi ki kardeşimizsin.


    Duygucuğum senin de bir an önce iyileşip aramıza katılmanını diliyorum. Öpüyorum üçünüzü de.

    YanıtlaSil
  13. Nerimancığım,

    Allah kimseyi sevdiklerinden ayrı kılmasın.
    İki kardeşim de uzaklarda oturuyorlar. Bunlara bir de oğlum eklenince bu seneki kadar yalnızlık ve hasret çektiğimi bilmiyorum hiç.
    Kimisi iş, kimisi eğitim derken böyle oluyor hep. Napalım Allah sağlık versin de bu hasretler bitsin diyorum.
    Ben de seni çok öpüyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Melihacığım,

    Bu içten, sımsıcak yorumun için çok teşekkür ederim.

    Sağol güzel kardeşim.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Yükselciğim,

    Gelmenizle beni ve Duyguyu nasıl mutlu ettiğinizi biliyorsunuz. Dediğin gibi yıllar sonra bir arada olmak bana da çok iyi geldi.
    Yalnız neye üzülüyorum biliyor musun?
    Senin ve oğluşunun yaz aylarında doğmuş olmanız ki; bu bazen bizlerin ayrı ayrı tatillerde olup, kutlamaları birlikte yapamamamız anlamına geliyor. İşte ona çok üzülüyorum.
    Napalım ailenin diğer bireylerininkinde de olsa biraraya gelmek de beni mutlu ediyor.
    Ah, şu kilo derdi olmasa ben daha size neler yaparım. Afiyet olsun canım.
    Sen de iyi ki varsın canım. Sizleri çok seviyorum güzel kardeşlerim.

    Hepinizi çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. Zuhal'in yeni yaşını ben de kutlayayım. Hep birlikte nice doğum günleri kutlayın inşallah.

    Pastanın tadini tahmin edebiliyorum. Senin frambuazlı pastaların güzel olur. Ama o makaronlara şaşırdım. Şekilleri niye öyle derken cikolata oluşuna hepten şaşırdım.

    Kardeş kardeş guzel gunler geçirmişsiniz.Ne mutlu size!

    YanıtlaSil
  17. dogum gunun kutlu olsun iyiki dogdun ......

    YanıtlaSil
  18. Ne mutlu sana Isilcigim... Piril piril iki kiz kardese sahipsin... Allah beraberliginizi, mutlulugunuzu daim etsin... Kizginliklari, kirginliklari, üzüntüleri bir yana birakmaya calis... Ne diyor sarkilar, "Dünyada ölüden baskasi yalan".... O kadar kisacik ki ömrümüz... Tadini cikarmaya bakalim... Söylemesi kolay degil mi??? Ama inan yapmasi da kolay olmali hepimiz icin... Sevgilerimle, güzel kardesine mutlu yillar diliyor, senin de ellerine saglik diyorum...

    YanıtlaSil
  19. kizginliklar kirginliklar oluyor malesef ,unutulsun bunlar olmazmi ?

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe