15 Eylül 2012 Cumartesi

EV YAPIMI ELMA SİRKESİ

Merhaba sevgili arkadaşlarım.

Tatilden döneli yaklaşık üç hafta oldu. Oğlumu ve kardeşimi Fransa'ya yolcu ettikten sonra bloğuma yeni yazımı yazmayı düşünüyordum ki; mevsim sebze ve meyvelerinin zamanı geçmeden kışa hazırlanayım telaşesiyle kendimi hummalı bir çalışma içerisinde buldum. Ayıkla, pişir, sakla derken sevgili Filiz'in (Petunyalarım) uyarısıyla bir bloğum olduğunu hatırladım. Sağolsun, Filiz'ciğim "Hiç değilse bir ses ver" diyerek beni içine düştüğüm derin kuyulardan çıkarttı.
Neler yaptığıma gelecek olursak... Pek çok blogcu arkadaşımın yaptığı gibi kavanozlara hazırladığım domates suları, göçmenlerin yaptığı meşhur biberli, patlıcanlı kahvaltılık salça (daha önce burada tarifini paylaşmıştım), derin dondurucuya koyduğum, bamya, fasulye, börülce, barbunya, közlenmiş biber ve patlıcanlar ilk aklıma gelenler.


Bu yaptıklarımın çoğunun tarifini paylaştığım için üç dört yılda bir yaptığım elma sirkesinin sayfamda yer almadığını görerek sirke tarifiyle bu sezonun açılışını yapayım istedim.


En üst fotoğraftaki sirke kilerimin en ücra köşesinde yer alıp tarafımdan unutulduğu için tam dört yıllık bir sirke ünvanına sahip. İyi ki de unutmuşum. Şarap gibi bu sirke de bekledikçe güzelleşmiş; adeta bardağa konup içilecek kıvamı bulmuş. Önümüzdeki günlerde yeniden yapacağım. Tarife gelince;

Malzemeler:

5 adet büyükçe yeşil ekşi elma
2 adet kesme şeker
8- 10 adet nohut
2 dilim bayat ekmek içi
1 çay kaşığının ucuyla kaya veya deniz tuzu
3 buçuk litre içme suyu

Yapılışı:

Sirkenin yapımından bir gün önce su kaynatılır ve soğutulur.

Çok derin olarak soyulmuş elma kabukları, bayat ekmek içleri, şeker ve nohut büyükçe bir kavanoza (suyun da girebileceği büyüklükte) konur. Üzerine bir gün önce kaynatılmış ve soğutulmuş olan su eklenir. Tuzu ilave edilir. Kavanozun ağzı çok sıkı bir şekilde kapatılır. Karanlık, kuytu bir yerde yirmi beş gün bekletilir.

Bu sürenin sonunda tel süzgeç üzerine bir kağıt peçete konur ve sirke büyükçe bir tencereye süzülür. Bu aşamada, tadı sirkeye benzemeyecektir ve kokusu da pek hoş olmayacaktır. Bu sizi şüpheye düşürmesin.

Kavanoz temizlenir. Süzülmüş olan su tekrar kavanoza boşaltılır. İçine iki kaşık üzüm sirkesi konur. Kavanozun ağzı tekrar sıkıca kapatılır. En az bir ay yine karanlık, kuytu bir yerde bekletilir. Sirke ne kadar uzun süre beklerse o kadar lezzetli olacaktır. Daha sonra varsa koyu renkli cam şişelere boşaltılıp kullanıma hazır hale gelir.


Geleneksel tarhanamızı bu sene de yaptım. Daha önce yaptığım tarhanalarda ekşimesi için 7- 8 gün bekletiyordum. Biraz daha ekşi bir tada sahip olması için bu sene 13 gün beklettim.




Yaptıklarımızın sağlık ve ağız tadıyla yeneceği güzel bir kış diliyorum.

14 yorum:

  1. cANIM HOŞGELDİN..

    Gözlerim kamaştı,,

    hani derler ya eskiler :
    '' işte kadınlık bu ! kadın dediğin böyle olur '' :)))
    maşallah maşallaaaahhh :)))

    allah sağlıkla- sevdiklerinle yemeği nasip etsin Işılcığım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Hosgeldinnnn Isilcigim... Iyi oldugunu duymak beni cok mutlu etti.... Öncelikle Allah kavustursun... Sonra da, ne diyeyim, Nunu`nun da dedigi gibi "Masallah"... Ellerine, emeklerine saglik... Tarhanayi yapamam ama sirkeyi mutlaka deneyecegim... Tüm hazirladiklarini, Allah saglikla, huzurla yemeyi nasip etsin... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Işıl Hanım,
    Sirkenin evde yapılması ilk defa böyle bir tarif gördüm:)Benim babam evde nar ekşisi yapar mesela,yapımı da çok zahmetli olmasına rağmen üstelik:)benim maalesef bu gibi becerilerim yok ya da zamanım mı yok,ya da yeterli arzum yok belki de ama böyle bloglarda gördükçe sizlerin güzel paylaşımlarınızı,ellerinize ve emeğinize sağlık diyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Hoşgeldin Işıl Ablacım,

    Elma sirkesinin tarifi çok ilginç geldi. Hiç evde yapmak gibi bir düşüncem yoktu ama aklımda olsun. Yaparsam başvuracağım yeri biliyorum :-) Biz de tarhanayı annem yapar sağolsun. O da 15 gün bekletir. Ne güzel kış hazırlıklarını tamamlamışsın. Benim buzluğumda pasta börekten yer kalmadı. Birşey yapamıyorum. Ayrı bir dondurucu almak lazım :-)

    YanıtlaSil
  5. Işılcım, hoş geldiniz.
    Allah kavuştursun, tatlım.
    Çok yorulmuşsunuz ama ne güzel yiyecekleri kış için hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık, afiyetle sevdiklerinizle tüketin.
    Ben de kendi sirkesini yapanlardanım, her şeye bol bol kullanıyorum. Tek şikayetim burası çok sıcak olduğu için kötü mü kokar diye huylanıp geçen sene yapmadım.
    Bu günlerde Adana'da değilim gider gitmez elmaden sirke yapmak niyetindeydim. Tarifiniz, diğer tarifleriniz gibi çok yardımcı olacak. Teşekkürler.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Nuray'cığım,

    Çok teşekkür ederim canım.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Filizciğim,

    Sağol canım. Hepimize sağlık ve afiyetle yemek nasip olsun.

    Ben de çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Daily rental rumuzlu arkadaşım,

    Yazınızdan genç bir arkadaşımız olduğunuz kanısındayım.
    Merak etmeyin, her ne kadar bu hazırlıkların yapıldığı evlerde yetişsek de bizler de gençken ve çalışırken bunlarla uğraşacak zamanımız yoktu. Ne zaman ki çocuklar büyüdü, bizler emeklilik yaşına geldik ondan sonra bazı şeylerle ilgilenip merak duymaya başladık. Bütün mesele öğrenmek istemek. Ondan sonra yapamayacağınız şey yok diye düşünüyorum.
    Çok teşekkür ederim dilekleriniz için.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Fatoşcuğum,

    Hoşbuldum canım. Kış hazırlıkları nedeniyle yılın en faal günleri yaşanıyor bu aralar bizim evde. Hele iki ay tatil yaptıktan sonra mutfaktan çıkmamacasına çalışmak biraz yorucu ama olsun.
    Anneler yaşlanıp yapamayacak duruma geldiklerinde iş başa düşüyor. Muhtemelen sizin evde de bir süre sonra aynı şey olacaktır.
    Oooo senin dolap daha iyiymiş.Hazır pastalar varsa hemen geleyim. Benimkinde dondurduğum, pasta olmaya hazır dondurulmuş meyveler çok.
    Yapmak istiyorsan domates sularını, patlıcanlı salçayı dolaba koymadan da saklayabilirsin.

    Sana da kolaylıklar diliyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Sareciğim, çok teşekkür ederim.
    Döndükten sonra sebzeler bitecek diye epey bi korkmuştum. Ama neyse ki planladıklarımın epey bir kısmını tamamladım.
    Elma sirkesi için acele etme istersen. Elma nasıl olsa kışın da bulunabiliyor. Havalar biraz daha serinleyince yaparsan bu sorunun önüne geçersin diye düşünüyorum.

    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Işıl hanım merhaba
    ellerinize sağlık herşey çok güzel görünüyor

    Işıl hanım sirke yaparken üzerinde kurtçuk oluştuğu doğru mu?

    güya bu kurtçukları süzüp yine de sirke bekletilmeliymiş

    bu kurtçuk lafını duyalı beri evde sirke yapımı işine hiç girmemeye karar verdim

    görsel hafızam bu gibi şeylerden çok etkileniyor bir daha sirkeli birşey yiyemeyebilirim ,gerçekten böyle birşey var mı?

    Bir de fasulyeleri pişirmeden mi derin dondurucuya koydunuz?

    Dolmalık biber, sivri biber, domates ve patlıcan için pişirmeden saklama yöntemi var mı derin dondurucuda yani?

    Fasulye ve biberin eridiğini ve dondurmaya müsait olmadıgını duymustum

    teşekkürler

    Senem

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Senem,

    Yorumunuzu okuyunca ben de şaşırdım ve internette küçük bir araştırma yaptım. Okuduklarımın pek çoğunda fermantasyon için sirke yapılan kavanozun ağzının kpak yerine hava almasını sağlayacak bir tülbentle kapatıldığını okudum. Ayrıca benim tarifimdeki gibi mayalanmayı sağlayacak(nohut, ekmek, şeker gibi) başka bir şey konulmuyor.Ben bunların mayalanmayı hızlandırdığını ve sirke sineği oluşmasına izin vermediğini düşünüyorum.
    Ben yaptığım sirkelerde herhangi bir kurtcuğa rastlamadım. Belki çok uzun bekletenlerinkinde oluşuyor olabilir.
    Benimkinin İlk bekleme süresinin sonunda kavanozun üzerinde yumuşak, kaygan bir tabaka oluşuyor ki bu durumun çok doğal olduğunu düşünüyorum Ama sizin dediğiniz gibi sinek filan olmuyor.
    Fasulyeleri domatesle hafif soteleyip sonrasında soğutup öyle torbalara koyuyoru. Bunun için büyük bir tencereye fasulyenin miktarına bağlı olarak 3-4 domates rendeleyip pişirerek suyunu biraz uçuruyoruz. Sonrasında fasulyeleri içine atıp 10 dak. kadar harlı ateşte soteliyorum. Sonrasında fırın tepsilerine döküp iyice soğutup sonra torbalara koyuyorum. Bu şekilde hacimleri küçülüyor, dondurucuda daha az yer kaplıyor hem de kışın pişiriken domatese ihtiyaç olmuyor. Ayrıca çiğ konanlara göre daha lezzetli oluyor.
    Dolmalık biberleri temizleyip kaynar suya atıp (5-10 saniye kadar) sonrasında da buzlu suya atıp şokluyorum. Soğuk sudan çıkarıp iyice kuruttuktan sonra torbalıyoru.
    Sivri biberleri çok az zeytinyağında soteleyip soğutup poşetliyorum.
    Patlıcan maalesef pişirmeden konunca hiç güzel olmuyor. Onları közleyip veya pilv için doğrayıp çok az kızartıp hazırlıyorum. Domatesleri soyup, doğrayıp poşetlere koyduğum gibi(bunları da yemeklerde kullanıyorum), halen daha dondurucumda yer varsa hiç bir şey yapmadan kalan boşluklara torbaya bile koymadan olduğu gibi de koyuyorum. Bunları kışın domates çorbası yapımında buzlarının çözülmesini hiç beklemeden doğrudan tencereye atıp pişirerek kullanıyorum.
    Donmuş olan sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerekmekte.
    Örneğin bamya veya fasulye pişiriyorsam öncelikle diğer malzemelerini (Soğanını, etini pişirip yetecek miktarda sıcak suyunu da ekledikten sonra poşeti açıp tencerenin içine kalıp halinde koyuyorum. Bu şekilde piştiklerinde lezzetlerinden hiç bir şey kaybetmiyorlar.

    Umarım faydalı olabilmişimdir.

    Şimdiden kolay gelsin.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Işı^'cığım ellerine sağlık, afiyetle ye..
    Ne güzel anlatmışsın,geçen senede yapmıştın ve o hoş anlatımınla beni teşvik etmiştin.Halaa yapamadım.
    Sana kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
  14. Sağlıkla afiyetle yersiniz inş:) hepsi çok nefis.
    Ben de blogu ihmal edenlerdenim, ne yazık ki.
    İnstagrama fena takılıyorum bu aralar blog ihmal oluyor bazen de yoğun günler oluyor vede tarif tekrarlarına giriliyor bir süre sonra değişik tarfi gelinceye kadar beklmede kalıyor insan . neyse bu kış yien pc nin başında baloglara yazılar yazıcaz:)

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe