22 Mayıs 2013 Çarşamba

SON GÜNLER VE MERSİN-1

Yazmayalı bu kadar uzun zaman geçince insan nereden başlayacağını bilemez oluyor. Son bir ay benim açımdan çok güzel olayların ve tanışmaların olduğu bir zaman dilimi oldu. Fakat ben olaylar güncelliğini yitirmesin diye dün doğum günü olan eşimin pastasıyla başlayayım istedim.
Evet dün yaptığım bu pastayla Ankara'dan misafirim olan teyzemler, annem ve kızımla eşimin 60. yaşını kutladık. Yemek hazırlıkları nedeniyle pastanın kaplamasına yeterli özeni gösteremedim ama tadı güzeldi. Bol vişneli bu pastanın tarifini ileriki günlerde paylaşacağım.
Teamüllerin tersine bu kez sondan başa doğru özetlemek istiyorum geçen bir ayı.
 Uzun zamandır yazdığım hiç bir iletimi yorumsuz bırakmayan, hele bu iletiler makarona dair ise beğeni ve iltifatlarıyla beni çok mutlu eden sevgili Derya (Deryadan lezzetler)  makaron eğitimi için konuğumdu. Kendisiyle ilk kez "Bloggerlarla bahara merhaba buluşmasında" tanışmış ve o gün eğitim gününü kararlaştırmıştık. Nihayet bu eğitimi cumartesi günü gerçekleştirdik. Öylesine meraklı ve heyecanlıydı ki ağzımdan çıkan her sözcüğü not alıyor, bütün yapım aşamalarını dikkatle gözlemliyordu. Daha önce hiç denememiş olmasına rağmen çok başarılı bir çalışma çıkardı.
 Çalışmaktan sohbet etmeye bile fırsat bulamadığımız gibi ben  Derya'nın yaptığı makaronları ancak kutulama aşamasında fotoğraflayabilmişim. Ellerine sağlık Derya'cığım, yaptıkça elin alışacak ve daha güzellerini yapacağından eminim. Ayrıca hediyelerin ve dostluğun için de çok teşekkür ederim. En kısa zamanda yeniden görüşeceğiz.
 Bir başka tanışma da çoooook uzaklardandı. Mersin'de oturan kız kardeşimi ziyarete gideceğimi ve Mersin'e geçmeden  Adana'da onunla görüşme isteğimi facebook sohbetlerimizde Sevgili Sare'ye(Tuzekmek) bildirmiştim. Kalpler o kadar birmiş ki o da çok mutlu olacağını söylemişti. Sabahın erken saatine rağmen güzel arkadaşım beni taaa havaalanında karşılamaya gelmiş ve çok mutlu etmişti. İlk kez tanışacağım insanlarla çok fazla samimiyet kuramama gibi bir özelliğime rağmen güzel arkadaşım Sare ile hiç bu durumu yaşamadım. Sanki yıllardır görüşen çok yakın iki dost, kardeş gibi hemen kaynaşıp koyu bir sohbete daha arabada bana Adana turu attırırken başladık.
 Adana'ya iner inmez çok beğendim oraları. Zaten kendisine de her fırsatta yaşadığı coğrafyanın çok güzel ve bereketli topraklar üzerinde kurulu olduğunu söylüyordum ama gezip görmek gerçekten çok önemliymiş. Tabii bir de  Sare gibi baktığını gören gözlere sahip olmak. Seyhan nehri boyunca yaptığımız bir yolculuktan sonra yöresel lezzetlerin en doğal halleriyle sunulduğu bir kır lokantasında edilen kahvaltıda sohbetimiz iyice koyulaştı ve ayrılık anı geldiğinde buraları daha derinlemesine gezip görme tutkusu kapladı içimi.
 Kendisi güzel, gönlü güzel, cömert  ve mütevazi arkadaşım, seni tanımaktan, dostluğundan çok ama çok keyif aldım. Her şey için sonsuz teşekkür ederim. Kaldığımız yerden devam etmek için en kısa zamanda ben seni İstanbul'a bekliyorum.
 8 yıl aradan sonra Mersin'e  canım kardeşimi, eşini ve yeğenimi  ziyaret etmek beni çok heyecanlandırdı. Ah güzel kardeşim beni nasıl ağırladı, ablacığım sen yorgunsundur, hiç bir iş yapma diyerek denize nazır evinin balkonunda bol bol dinlenmemi sağladı. Çayımı, kahvemi, yemeğimi önüme getirip sultanlara layık bir 12 gün yaşattı bana.
Biricik yeğenim Yunuscan da akşamları elektro gitarıyla bize birbirinden güzel şarkılarıyla unutulmaz saatler yaşattı.
Gittiğim akşam Mersin marinada şık bir lokantada yediğim lagos balığı ve yanındaki mezeler çok çok güzeldi. Teşekkürler Yusufcuğum.

 Mersin'i 8 sene önceye göre daha fazla yapılaşmış görmek üzdüyse de halen yemyeşil doğası, masmavi denizi ve -çok uzak değil- şehrin içinde portakal, limon ağaçları, 3-5 km. ötesindeki narenciye, nar, zeytin, muz bahçeleriyle çok güzeldi. İlk kez gördüğüm enginar tarlaları, çilek bahçeleri, aklınıza gelebilecek tüm yeşilliklerin olduğu tarla ve bahçelerde kaybolmak istedim adeta.
 Nasıl ki İstanbul'un ağacı erguvan ve mor salkımsa,  bu yukarıda gördüğünüz mor salkım renklerindeki ağaç da bence Mersin'in sembolü olmalı. Adana ve Mersin ismini bilemediğim bu ağaçlarla dolu.
 Sareciğimin sayfasında pek çok tarifini paylaştığı o nadide portakal ve limon çiçeklerine yetişemedim ama bütün nar ağaçları kırmızı gelinliklerini giymişlerdi.
Canım kardeşim yaylada oturan bir ahbabından  benim için portakal ve limon çiçeklerinin dökülmeden önce son kalanlarını toplatmış, reçel yapmam için buzdolabında saklıyordu. Onları görünce nasıl mutlu oldum anlatamam.
Canım kardeşim benim görmeyi isteyebileceğim yerleri seçip beni  hergün çarşı pazar gezdirdi. Tarihi çarşıdaki dükkanlar, her türlü baharat ve kuruyemişlerin olduğu mağazalar, cezeryeciler, cadde boyunca sıra sıra dizilmiş tantuniciler, künefeciler başta gelenlerdi.
 Çok yorulup mola vermek istediğimizde de marinadaki kahvecilerde alıyorduk soluğu.
 Kulpsuz fincanlarla servis edilen menengiç kahvesinin hazırlanış şekli benim yaptığımdan daha farklı ve tadı hiç unutamayacağım lezzetteydi. Bu tarifi bir iletide yayınlamak için buraya küçük bir not düşeyim.
 Havuçla yapılanların yanı sıra;
 naneli.
 ve narlı cezerye renkleri kadar lezzetleriyle de dikkatimden kaçmadı.
 Hafta sonunda ailecek şehrin batı bölümünü gezmeye çıktık. Erdemli, Kızkalesi, Susanoğlu, Silifke, Taşucu, Boğsak, Yeşilovacık, Tisan sahillerinde denizin mavisiyle büyülendim.

 Silifke kalesinden Silifkeyi panoramik olarak izlemek, kaledeki kahvede çayımızı, kahvemizi yudumlamak çok güzeldi.
 Yine Kızkalesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
 Boğsak plajında gördüğümüz mavi yengeçler yavru olduğu için avlanmıyor biraz daha büyüdükten sonra yöre halkı tarafından yakalanıp lüks lokantalara pazarlanıyormuş.
 Çam ağaçlarıyla kaplı yoldan Tisan sahiline inerken bu manzaraya hayran kalmamak elde değildi.
 Tisandaki bir sitede gördüğümüz bahçeler,  içindeki meyve ağaçları ve ilk kez bu haline tanık olduğum keçiboynuzu;
Tamamen çevreci bir bilinç ve emekle yapılan bu kuş yuvası izleyenlerime  de esin kaynağı olsun diyerek sayfamda yer alsınlar istedim.

Yeme içme ve diğer konulara ait izlemlerimi ikinci bölümde paylaşacağım.
Şimdilik hoşçakalın.




22 yorum:

  1. Canım ablam seninle beraber olmak büyük mutluluktu.İnşallah bu yaz sev
    gili Sare ile tanışmak kısmet olur.
    Mersin ve anılarını harika fotoğraflarla yansıtmışsın.Pastaya gelince muhteşem ellerine,emeğine sağlık.Eşine sağlık,huzur,mutluluk dolu bir ömür dilerim tabii seninle ve çocuklarınızla beraber öpüyorum...

    YanıtlaSil

  2. Bu Post son zamanların en bahar- yaz kokulu- enn dostluk kokulu postlarından olmuş Işılcığım..

    Tek kelimeyle ba-yıl-dım..

    Sen gitmeden bir macaron kursu da be istiyorum..
    Haydi hayırlısı ..
    kocaman kocaman öperim...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Deryacığım. Benim için de seninle aynı mutfakta güzel şeyler paylaşmak mutluluk vericiydi.
    İnşallah Sare de birgün istanbula gelir de burada da toplanırız.
    Ben de seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  4. Nuraycığım,

    Çok doğru nitelemişsin canım. Böylesine güzel dostluklar, arkadaşlıklar insana hem moral hem de güven veriyor. Aynen seninle de olduğu gibi.

    Ne zaman arzu edersen gel, sanıyorum Haziran sonuna kadar buralardayım şimdilik.

    Ben de seni çok öpüyor sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  5. esıne nıce seneler resımler bakınca ozlemısım oraları yazın tatıle gıderken uğrayıp gezmıstım patanın tarıfınıde beklıyorum ust kalpsuslemelerı merak ettım hazırmı senmı yaptın

    YanıtlaSil
  6. Isilcigim, öncelikle esinizin 60.gecmis dogum gününü kutlu olsun... Sonra da duydum ki, Derya`m ile kulaklarimi cinlatmissiniz...:)
    Ne mutlu size, öylesine güzel bir gün ysama sansini bulabilmissiniz..:) Ayrica Mersin fotograflarina da bayildim.... Belki bir gün, ben de gitmek istiyorum oralara... Memleketimin Güneydogusuna hic gitmedim... Insallah birgün...:) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel blog dostluklarına gerçek hayata taşımak. Çok şanslısınız. Mersin'e gelince, ah nasıl isterdim oraları gezmeyi. Çok güzel yerler.

    YanıtlaSil
  8. Her satırını keyifle okudum, ne güzel bir dönem geçirmişsiniz. sizin adınıza çok sevindim Işıl Ablacığım.
    1. Eşinize sağlıklıi mutlu uzuunn yeni yaşlar dilerim. Pastanın süslemesi bence çok şık. Merakla bekleyeceğim tarifini.
    2. Derya'nın makaron eğitimini de önce onun bloğunda okumuştum, keyifli bir gün olmuş sizin için; darısı bana olsun :)
    3. Mersin- Adana gezisi fotolarına da bayıldım. Memleketimizin her köşesi ayrı güzel.

    Yazmayalı uzun zaman olmuştu kocaman öpüyorum sizi Sevgiler. Aysel

    YanıtlaSil
  9. Çooook güzel bir post,yıllarca Mersin in ilçesinde yaşamış biri olarak Mersin e çok sık ziyaretlerim olmuştu,sayenizde eskiye döndüm,o günleri hatırladım,çarşısı harikaydı resimlerdeki gibi cezeryelere her dükkanda asılı kuru sebzelere hayran olmuştum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Selma hanım,

    Ziyaretiniz ve dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
    Geziyle ilgili 2. bölümü de yazdıktan sonra pastanın tarifini paylaşacağım.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Işılcım, hoş geldiniz. Kalbimizi gönlümüzü dostluğunuzla, sevginizle doldurdunuz.
    Güneyin en güzel noktalarına götürmüş kardeşiniz Tisan'ın ve Boğsak'ın denizine doyum olmaz. Deniz mevsiminde mutlaka burada olmalısınız.
    Adana'yı sizin gözünüzle görmek- dinlemek çok anlamlı,teşekkürler.
    Her iki şehir, Mersin ve Adana aslında yapılaşma yorgunu ama bitmek bilmeyen hırslar ne yazık ki bu bereketli toprakları taş yığını haline getirmek üzere...Çok acı.
    Hiç ummadığımız bir anda sayenizde bir araya geldik, kısmet olur gene görüşürüz.
    Yaşgünü pastasının özenilmemiş hali bu ise, diyecek sözüm yok.Ellerinize sağlık. Tarifi en kısa zamanda bekliyoruz.
    Eşinizin doğum günü kutlu olsun. Nice yaşlara hep birlikte ailece girmenizi dilerim.
    Çok çok sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Ohhh be nihayet !!!!
    Her ne kadar Mersin'de olduğunu bilsem de insan oralardan yazar, iki ablamın fotoğrafını, oralaarın resimlerini koyar hiç değilse!!!! diye söyyyyylenippp duruyordummm :))) ki sonunda beklenen an gelmiş! yabadabadüüüüü :)

    Bayıldım fotolara... Ne kadar güzeller, o mor salkımlar, ailecek çekilmiş foto ve 2 kızkardeş ..... Amaaaa amaaa ben de varımmmm !!! - Hafifi bir kıskançççlık krizi buralarda tek başıma :((( -
    Şaka şaka vallahi şaka !!! Aaaaaa! Tü tü tüüü!!! Allah nazarlardan saklasın çok güzel çıkmışınız ve harika zaman geçirmişssiniz ablalarım. Ohhh sefanız olsunnn. Pasta da çok güzel gözüküyorr.

    Havalar ayrı güzel. Biz burda mayısın 23 ünde 6 derecede sürekli yağmur altında titreyelim sizzz , ohhhhhh gel keyfim gel. Yaram büyük, napayım izne daha çok var. Bari size yükleneyim dedim !

    Sizleir görmek okumak iyi geldi vallahi bana
    Kocaman öpüyorum sevgili ablalarımıı
    NOT: sen pastayı falan boşver ! yapamasan da bişeyler, güzel fotolar koy böyleee

    YanıtlaSil
  13. Filizciğim, güzel dileklerin için çok teşekkür ederim canım.
    Evet, o gün bol bol kulaklarını çınlattık Deryayla. İnşallah birgün seninle de tanışma ve birlikte çalışma şansı yakalayacağız.

    Ben de çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. Denizciğim,

    Gerçekten de çok hoş bir duygu blogdan tanıdığın dostlarınla yüzyüze görüşüp sanki yıllardır birbiriniz tanıyormuşsunuz gibi hemen sohbete dalmak.
    Dilerim seninle de birgün tanışma fırsatımız olur.
    Çook sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Ah güzel Ayselim,
    Çok teşekkür ederim canım.

    Sen ne zaman istersen gel, seninle de çalışalım makaron konusunda.
    Ayselim, ben senin sayfana geliyorum, tariflerini okuyorum ama yorumlarımı (wordpress ten yazdığın) için bir türlü gönderemiyorum. Buna bir çözüm nasıl bulacağım onu da bilmiyorum. Anlatırsan çok sevinirim.

    Çooook öpüyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Ezelle, ne güzel seni o yıllarına götürebimişsem.

    Çok beğendim Mersin'i. Sanırım bundan sonra daha sık gideceğim oralara.
    İnşallah sen de o güzel anılarının olduğu yere ziyaretler yapabilirsin.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  17. Sevgili ablacığım, Mersin seninle güzeldi. Sen gittikten sonra boşlu
    ğa düştüm adeta. İyi ki geldin ve iyi ki varsın.İnsanın canı gibisi var mı? Biricik ablam yanımda olunca her şey daha bir başka. En kısa zamanda Mersin ziyaretlerini
    sıklaştıralım.Bir sekiz yıl daha beklemeyelim. Daha çokkkk gezile
    cek yerler var. Sömestr tatilinde buluşmak dileğimle. Sevgiler....

    YanıtlaSil
  18. Işıl ablacım ne güzel günler geçirmişsin. hoşgeldin

    YanıtlaSil
  19. Canım kardeşlerim,

    Sizler gibi kardeşlerim olduğu için kendimi çok şanslı ve mutlu görüyorum.

    İyi ki kardeşlerimsiniz. İkinizi de çok öpüyor ve gelmenizi dört gözle bekliyorum.

    YanıtlaSil
  20. Hoşbuldum Fatoşcuğum,

    Gerçekten de çok güzel dostluklar ve güzel şeyler yaşadım.

    Çok teşekkür ederim karşılaman ve dostluğun için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel bir gezi olmuş.Fotoğraflar, yemekler her şey harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  22. Işıl'cığım hoş geldin.Gözlerim yollarda kaldı desem yeridir.Senin adına çok sevindim.Kardeşlerin hasreti, karşılaşması çok duygulu olur.Herşeyi çok güzel paylaşmışsın bizimle teşekkürler.Ayrıca doğum günü olanları da kutlarım..sevgiler işilcığım..daimamutfak..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe