Geçtiğimiz hafta Excel İletişim/ Özge Akyel hanımdan gelen davetin Binbirçiçek'ten olduğunu öğrenince balla ilgili aklıma takılan sorulara cevap bulabilmek amacıyla yoğun işlerim ve Ankara'dan gelen misafirlerime rağmen kabul ettim. EKS mutfak akademisinde gerçekleşecek olan atölyeye vardığımda bizi ilk olarak güler yüzleriyle Özge Hanım ve Binbirçiçek kurumsal iletişim müdürü Selin Ertözün karşıladı.
EKS'nin bahçesindeki tanışma, samimi bir ilgi ve sıcaklığı hissettiğim mini sohbetten sonra bizler için hazırlanmış olan terasdaki kahvaltı masasında sohbetimize Binbirçiçek marka müdürü sayın Murat Akkaya da dahil oldu. Çok özenilerek hazırlanmış ve balla tatlandırılmış ikramlar arasında şeflerimizin yaptığı ballı limonata gerçekten de çok güzeldi. Benim gibi şeker hastalarına, şeker kullanmadan da yapılabilecekleri göstermek açısından şeflerimiz bizlerin ufkunu açtılar.
Bizler kahvaltılarımızı ederken Murat bey de balla ilgili olarak aklımıza takılan sorulara teker teker cevap veriyordu.
Benim yanlış olarak bildiğim bir gerçeğin de aydınlatılmış olması içimi rahatlattı. Sürekli olarak kullandığım Balparmak balının onların rakip firması olduğunu söyleyince Murat bey tebessümle cevap verdi. Meğer, Balparmak, Balkovan ve Binbirçiçek ballarının hepsi Altıparmak Gıda sanayinin ürünleriymiş. İsim farklılıkları balların yörelerinden kaynaklanıyormuş.
Örneğin çam balı Türkiye'ye ve Ege'ye özgü bir balmış. Balparmak Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadoluda; Binbirçiçek ise Orta Anadolu ve Doğu Anadoluda üretiliyormuş. Her kovandaki bal örneklerinin analizden geçtikten sonra hiçbir ısıl işlemden geçirilmediği, doğrudan süzülerek kavanozlandığı ve kavanozların üzerindeki parti numaralarından takibinin yapılabileceğini öğrendik.
Sonrasında şef Eyüp Kemal önderliğinde Barış ve Muhittin Ustalarla balla ilgili yemekler yapmaya geldi sıra. Osmanlı Sarayında balın önemli bir tüketim malzemesi olarak kullanıldığı, ancak şekerin hayatımıza girmesi ve sanıyorum daha ekonomik olması nedeniyle bu kültürün unutulmaya yüz tutması çok üzücü tabii.
Ballı lezzetlere örnek olarak ilk önce kaymaklı ballı armut tatlısı yaptık. Bol tarçınlı, ballı, tereyağlı armut tatlısı kaymakla da birleşince ortaya muhteşem bir lezzet çıktı.
Ana yemeğimiz ise yine balla tatlandırılmış sebzeli fırın tavuktu.
En son bol acılı ve ballı gavurdağ salatası ile soframız ziyafet masası gibiydi. Tadım zamanı geldiğinde, blogcu arkadaşlarımla bir masada neşeyle yemek ise günün en keyifli zamanıydı. Zira yemeklerin hepsi lezzetli ve iştah açıcıydı.
Bu güzel güne kapılarını açarak ev sahipliği yapan başta Eyüp Usta'ya, EKS mutfak ekibine ve şeflerimize; ayrıca bugünü daha da güzel kılan, paylaşım, samimiyet ve ilgileriyle bizleri mutlu eden Murat Bey, Selin Hanım ve Özge Hanım'a çok teşekkür ederim.
Balla ilgili sizlerinde aklına takılan sorularınız varsa, daha fazla bilgilenmek isterseniz Binbirçiçek adresinden sitelerine twitter adreslerine ve facebook sayfalarına ulaşabilirsiniz.
Limonlu Dondurma (Salepli)
3 ay önce
Canım ablacığım harika bir gün ve etkinlik olmuş öpüyorum...
YanıtlaSil
YanıtlaSilIşılım ,canım benim ,
sorularıma Işık oldun varolasın..
Neden bir yanım hala çok inanma hevesli değil ki ?
:(((((
Çokgüvenimizi sarstılar ondan mı acaba
:( ??
Deryacığım,
YanıtlaSilHaklısın, özellikle de sorularıma yanıt bulduğum için memnunum.
Görüşme dileklerimle,
Sevgiler,
Nuray'cığım,
YanıtlaSilBalla ilgili o kadar çok sahtecilik, hile yapıldı ki onlar da belki bu duruma açıklık getirmek için bu tür çalışmalara ağırlık veriyorlar.
Ben de pek çok yiyecek konusunda senden farklı düşünmüyorum.
Bal da olduğu gibi bazı yiyeceklerde marka olan firmaların ürünlerini alıyorum. Böyle de olmazsa köylere taşınıp, arıcılık, balcılık yapacağız galiba.
Kucak dolusu sevgiler,
Merhabalar,
YanıtlaSilEn iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
Çalışmalarınızda başarılar...
Ziyaret etmek isterseniz:
En İyi Yemek Siteleri