12 Temmuz 2013 Cuma

VANİLYALI BALLI GÜLLAÇ

 Ramazan ayına ait en özel ve güzel tatlı güllaç. Hele ramazan böylesine sıcak ve uzun oruç dönemlerine denk gelince bol şerbetli ve yağlı tatlılardan kaçınmak lazım geldiğini söylüyor uzmanlar.
İlk gençlik yıllarımda gülsuyu kokusundan hoşlanmadığım için o zamanlar pek sevmez ve yemezdim. Daha sonraları çalıştığım işyerleri mönülerinde daha az gülsuyu kullanılarak yapılan güllaçları yediğimde çok beğenmiş,  bu güzel lezzetten yoksun kaldığım için de çok kızmıştım kendime.
Şimdilerde en sevdiğim tatlı ama neye yarar ki şimdi de sağlık nedenlerinden ötürü doya doya yiyemiyorum.
Ev halkı olarak  şekeri az  tüketmeye gösterdiğimiz özenden dolayı böyle bir tarif geliştirdim. Şeker yerine pekmez veya bal kullanmak. Pekmez o güzelim rengi etkiler diye de balı tercih ettim.
Niyetim tamamen balla hazırlamaktı ancak ev halkı belki balın keskin kokusunu sevmez diyerek bir miktar şeker de ilave ettim. Yediklerinde bal lezzeti çok hissedilmiyordu. Bir dahaki sefere daha az şeker ve daha çok bal koyarak şeker miktarını azaltacağım.
Sözü uzatmadan tarife geçeyim.
 
Malzemeler
1) 4 yaprak güllaç
2) 1 litre süt
3) 1 vanilya çubuğu
5) 100 gr. toz şeker
6) 3-4 çorba kaşığı çiçek balı (ben 3 dolu çorba kaşığı koydum. Size az gelirse tadarak daha fazla ekleyebilirsiniz)
 
Yapılışı
 
Orta boy bir tencereye süt, vanilya çubuğu tohumları , toz şeker eklenir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ocak ve tencerenin kapağı kapatılır vanilya aromasının süte geçmesi için yarım saat beklenir.
Sürenin sonunda süt, süzgecin üzerine yerleştirilmiş tülbentten süzülerek vanilya tohumlarından uzaklaştırılır. Eğer vanilya tohumları sizi rahatsız etmezse süzmeyebilirsiniz.
Tencere tekrar ocağa konur ve biraz daha ısıtılr. Yalnız kaynamamasına özen gösterilir. Çünkü çok sıcak süt güllaç yapraklarının hamurlaşmasına sebebiyet verdiği gibi soğuk süt de yaprakların sütü çekmemesine neden olur. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Bu aşamada bal eklenir ve karıştırarak bal eritilir.
Kare bir borcama bir adet güllaç yaprağı konur ve üzerine bir kepçe süt gezdirilerek her tarafı ıslatılır.. Diğer yapraklar da aynı şekilde ıslatıldıktan sonra kalan süt üzerine dökülür ve borcamın üzeri kapatılır.
Yarım saat bu şekilde bekledikten sonra buzdolabına konur. İftar saatine yakın bir zamanda üzeri süslenir.
Benim gençken hoşlanmadığım gülsuyundan şimdilerde de çocuklarım hoşlanmıyor. O nedenle süte eklemedim ama kendi tabağıma birkaç damla gülsuyu ekleyerek yedim. Tadı nefisti.
 
Bol bereketli, sağlıklı ramazanlar dilerim. 

8 yorum:

  1. ramazan güllaçsız olmaz :)
    ellerine sağlık bal güzel bir alternatif

    YanıtlaSil
  2. Canım ablam ellerine sağlık çocuklu
    ğumdan beri vazgeçilmez tatlılarımdan
    biridir.Nefis olmuş bereketli ramazan
    lar,öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. sayfası güzel
    kendi güzel
    tarifi şahane kadın

    hayırlı ramazanlar olsun
    bereketlerle dolsun Işılım
    :)))))

    YanıtlaSil
  4. İzgüncüğüm,

    Bence de.
    Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Deryacığım,

    Ben geç sevdim ama pir sevdim bu tatlıyı.
    Sana da bereketli ramazanlar olsun.
    Ben de çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Nuraycığım,

    Sana da bol bereketli bir ramazan olsun canım.

    sağlıkla, huzurla daha nice ramazanlar görelim.
    Çok sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ellerine, emeklerine saglik sevgili Isil... Bu seker sorununu biz de yasiyoruz... Ben, bu tür sütlü tatlilarda Agave surubunu kullaniyorum... Inan seker mi, surup mu kesinlikle ayirt edilemez... Tavsiye ediyorum... Sevgilerimle, hayirli, bereketli bir Ramazan diliyorum...

    YanıtlaSil
  8. Ramazanın en sevilen en sık yapılan ve en kolay tatlısı Güllaç. Tabi püf noktalarına dikkat etmek şartıyla. Işıl ablam ellerine sağlık, afiyetler olsun. Bereketli sofralar. Sevgiyle...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe