3 Aralık 2007 Pazartesi

KATIKLI DOLMA




Uzun zamandır bloğumda pasta ve börek görmekten sıkıldığınızı düşünerek sizlere yöresel bir yemek sunmak istedim.

Anne tarafından biraz Avrupalı (Annem Bulgaristan göçmenidir.), baba tarafından da Doğulu (Babam Bitlisli idi.) olduğum için iki ayrı mutfak kültürü içinde yetiştim; o mutfaklardan çıkan lezzetlerin tadına vardım.

İşte bu dolma da annemin rahmetli babaannemden öğrenerek yaptığı, bizlerin de çok severek yediği yöresel bir yemek. Doğu yemeklerinin çoğunda olduğu gibi bulgurlu bir yemek. Bu dolmanın olmazsa olmazı ise içine konan kurutulmuş reyhandır. Bulgur, kıyma ve reyhan üçlüsünün üzerine bir de bol sarımsaklı yoğurt dökülünce tadına doyum olmuyor.

Annemden ölçüleri istediğimde "Ben bu yemeğin malzemelrini göz kararı ile koyuyorum." dese de sizler için yaklaşık ölçüler vermeye çalıştı.


Malzemeler:

1) 1 kilo kabak
2) 300 gr. kıyma
3) 2 su bardağı köftelik bulgur
4) 1 yumurta
5) 1 kuru soğan
6) 1 çorba kaşığı kurutulmuş reyhan
7) 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (acı olmayan)
8) Arzu edilirse 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı

1) Resimde de görüldüğü gibi kabaklar halka halka kesilecek ve içleri oyulacak.
2) Çukur bir kaba soğan rendelenecek ve diğer malzemelrin hepsi ilave edilip azar azar su ilave edilip bulgur yumuşatılıp yoğurulacak. 3) Malzemeler bütünleşene kadar yoğurulacak ve içleri oyulan kabaklar bu malzemeyle doldurulacak.
4) Doldurulan kabaklar çok çukur olmayan, yayvan bir tencereye yerleştirilecek. Yemeğin seviyesine kadar sıcak su ilave edilip orta ateşte kabaklar ve içleri pişinceye kadar pişirilecek.
Sıcakken tabaklara konan dolmanın üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökülüp onun da üzerine bir tavada eritilip, içine biraz kırmızı biber de ilave edilen tereyağı gezdirilip servis yapılır.
Yemeğin üzerine çay içilmesi tavsiye edilir.


18 yorum:

  1. hmm nefis görünüyor ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  2. Degisik nefis bir yemek olmus ,bol yogurtla sarimsak yemege daha bir lezzet katmis,elinize saglik

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyor gerçekten.

    ne şanslısınız iki kültürün mutfağınada sahip olmak müthiş bir şey olsa gerek.

    Bu dolma tarifini çok sevdim. Ben de denemek istiyorum. Reyhan aromasını zaten pek severim.

    ellernize sağlık

    sevgiler...
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  4. Işıl, bizim evde de çok sık pişen bir yemektir bu. Hem çok lezzetlidir hemde tabakta görüntüsü güzeldir. Sağlıklı olmasıda cabası. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Çok nefis bir tarif.Ben de kabak dolmasını kıymalı yaptığımda yoğurt dökerim üzerine.Bulgurlu da güzel olur sanırım.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. ÇOK GÜZEL BİR GÖRÜNTÜSÜ VAR ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN

    YanıtlaSil
  7. Isilcim, süper görünüyor. Denenecekler listesine eklendi bile :) Ellerine saglik.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ellerinize saglik degisik ve lezzetli bir yemek olmus, tarifini aldim sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Elmaşekeri,
    Teşekkür ederim, beğenmene sevindim.
    Sevgiler,

    Baharcığım,
    Sarımsaklı yoğurdun girdiği bütün yemekler gibi bu da güzel oluyor. Teşekkür ederim,


    Zerrin'ciğim,
    Evet! ben de kendimi bu konuda şanslı görüyorum. Reyhanı seversen bu yemeği de seveceğini düşünüyorum.
    Benden de sana sevgiler canım,

    YanıtlaSil
  10. Ufuk'cuğum,
    Bizim evde de sevilen bir yemek diyerek beni çok şaşırttın. Yöresel olduğu için ancak o yörelerde olanlar bilirler diye düşünüyordum. Yoksa sizde de mi biraz doğululuk var.
    Sağlıklı olduğu kesin. Şöyle ki; hem sebze, bakliyat,süt ürünleri hem de et grubunu bünyesinde barındırıyor. Yani çok zengin bir yemek bu.
    Yapıp yediğimizde kulaklarınızı çınlatacağız.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. kitchensweetkitchen,
    Merhaba, dolmayı beğenmene sevindim. Ama bulgurlu yaparken içine reyhan koyarsan belki bu tadı yakalayabilirsin.
    Afiyet olsun canım,
    Sevgiler,

    Melek hanım çok teşekkür ederim,
    Sevgiler,


    Beyza'cığım,
    Oralarda reyhan bulabiliyor musunuz?
    Çünkü kurutulmuş reyhan biraz zor bulunabilen bir ot. Denediğinde lezzetini bildirirsen sevinirim canım.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. bu dolma nefistir.
    bu tarifi bilmeyenler varsa muhakkak yapsınlar derim.
    ışıl ablada güzelce vermiş tarifi yapın durmayın:)
    ellerine sağlık,nefisler nefis:)
    anneme demeliyim yapması için:)

    YanıtlaSil
  13. Isilcim,
    reyhan feslegenle ayni sey degil mi? vikipedi öyle diyor :) buralarda baharatlarin binbir cesidini bulmak mümkün. O konuda rahatiz yani :)

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Işıl, tanıdık bir lezzet görünce çok sevindim. Biz de bu yemeği çok sevdiğimiz Bitlisli komşularımızdan öğrenerek mutfağımıza konuk etmiştik taaaa benim çocukluğumda. Şimdi de benim kendi mutfağımın spesiyalleri arasındadır. Gerçekten çok severiz.Çocukluğuma döndürdün beni.Teşekkürler.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Zeynepciğim,
    Hiç tahmin etmediğim kişilerin bu yemeği bilmesi beni şaşırtıyor. Meğer bu yemeği bilenler varmış. Bloğa koyarken yöresel bir yemek oldğu için tereddüt etmiştim, ancak görüyorum ki bir hayli tanınıyormuş. Çok sevindim.Senin de dediğin gibi çok güzel oluyor.
    Anneciğinin de ellerine sağlık, afiyet olsun sizlere de.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Beyza'cığım,
    Umarım bulursun benim bahsettiğim reyhanı. Çünkü bu dediğimle yapılıyor bu yemek.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Nesrin,
    Çok mutlu oldum. Hem ziyaretin hem de bu yöresel yemeği tanıyor ve senin de spesiyallerin arasında olması beni çok sevindirdi.
    Yorumun üzerine ben de senin bloğunu ziyaret ettim. Kurabiyelerin güzelliğine, şirinliğine hayran oldum. Şeker hamuru kaplanmış olanlar kadar güzel, estetik ve sağlıklılar.
    Bundan böyle sık sık ziyaretinize geleceğim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. selamlar.Sayfanızda gezerken katıkı dolayı görünce aa dedim nerden biliyor acaba yazıyı okuyunca Bitlis görünce anladım :))
    Bende Bitlis tatvanlıyım ve bu dolmayı yaparız.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe