17 Ocak 2008 Perşembe

YE#30 WALDORF SALATASI


Evet arkadaşlar! Yine arayı çok açtım. Ancak bu sefer bilgisayardaki problemlerden olmasa da önce okulundaki final sınavlarına girecek olan kızımın sürekli bilgisayarda işlerinin olmasından daha sonra da benim böbrek taşlarımdan birinin harekete geçmesiyle çok rahatsızlanmam beni bloğumdan ve sizlerden uzak tuttu.Bir de son günlerde sürekli dışarlarda çok yoğun işlerimin olması işin tuzu biberi oldu. Çok şükür ki beni acıdan kıvrandıran taşı düşürdüm de biraz olsun rahat nefes aldım.

Geçen bu süre içerisinde bloğumla ilgilenememek, sizlerin yorumlarına cevap verememek beni üzüyordu ancak siz arkadaşlarımın beni anlayacağınızı düşünmeme rağmen yine de kendimi ' kendini kuzu sanıp onlarla kırpılmaya kalkan koyunlara' benzetmekten alamıyordum. İnşallah bir daha böyle problemler yaşamam da sizlerden çok uzak kalmam.
Sevgili Tuba'nın çok güzel ev sahipliği yapacağına inandığım YE#30 için birçok tarif planlamıştım katılmak için. Ama bu kadar terslik bir araya gelince düşündüklerimi gerçekleştirmem mümkün olmadı.Yine de davete icabet etmemek ayıp olur diyerek bu etkinliğe Fransız mutfağına ait olan bir salata ile katılmak istedim. Tuba'cığıma hazırlandığı bu güzel etkinlik için teşekkür edip kolaylıklar diliyorum. Umarım geç kalmamışımdır.

Şimdi de lafı fazla uzatmadan tarifimize geçmek istiyorum.

WALDORF SALATASI

Yıllar önce Selçuk Kuzu'nun bir televizyon kanalında yaptığı yemek programından öğrendiğim bu tarifin menşeini Avusturya olarak biliyordum. Ancak etkinlik üzerine detaylı bir bilgi vermek amacıyla internette yaptığım araştırmalarda bu salatanın Fransız mutfağına ait olduğunu ve ilk olarak da 1890'lı yıllarda New York'un ünlü Waldorf-Astoria otelde yapıldığını okudum. O nedenle midir acaba adının Waldorf olması bilemiyorum ama benim kafam bir hayli karıştı. Çünkü bazı sitelerde de Amerikan mutfağının yemeği olarak geçiyor. Eğer o ülkelerde oturan ve bu salatayı sahiplenen arkadaşlar var da bildirirlerse çok memnun olurum. Ama bildiğim bir şey var ki biz bu salatayı çok sevdik. Kerevizle arası pek hoş olmayan eşim bile bu salatayı kerevizin çiğ olarak tüketilmesine aldırmadan severek yiyiyor. Gerçekten de içine ilave edilen elna kerevizin o keskin tadını alıyor ve daha tatlımsı yemesi daha hoş olan bir salata oluyor. Mutlaka denemenizi öneririm.

Malzemeler

1) 2 adet orta boy kereviz
2) 2 adet tatlı elma
3) 2-3 çorba kaşığı mayonez
4) 2-3 çorba kaşığı yoğurt
5) 1/2 limon
6) 1 çay bardağı irice doğranmış ceviz
7) 1 çay bardağı ıslatılmış suyu süzülmüş kuru üzüm. (ben İzmir üzümünün olduğu mevsim olursa taze olarak koyuyorum)

Yapılışı

Yoğurt ve mayonez çukur bir kap içerisinde iyicene karıştırılır. Kabukları soyulmuş kerevizler yarım limon sıkılmış bir başka kabın içine rendelenir ve bir yandan da kerevizlerin kararmaması için hızlıca karıştırılır. Daha sonra da rendelenen elmalar bu karışıma ilave edilir ve üzerine mayonezli yoğurt karışımı dökülür.En son sularu süzülmüş olan kuru üzümler ve ceviz ilave edilip bütün malzemeler iyice karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzeri mandalina veya portakal dilimleri ile süslenir.

Herkese afiyet olsun der Tuba'ya bir kez daha kolaylıklar dilerim.

21 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, çok güzel bir tarif bu..
    Bu arada büyük geçmiş olsun..
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Isil'cigim, nefis salatan icin cok tesekkur ediyorum. Ellerine saglik, etkinlige katildigin icin de ayrica cok tesekkur ediyorum. Cok sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. salata çok değişik ve çok güzel görünüyor üstelikte iştah açıcı olmuş
    ellerine saglık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Canım Işıl,

    Öncelikle çook çok geçmiş olsun. Atlattığına sevindim ...

    nefis bir salata olmuş. ellerine sağlık.

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık çok güzel olmuş.
    geçmişolsun bu arada cnm
    iyi haftasonları

    YanıtlaSil
  6. cok baska bisi olmusya ellerine saglik canim gecmis olsun

    YanıtlaSil
  7. Etkinlik icin bu salatayi bende düsünmüstüm.Sonra baska bir sey yapmaya karar verdim.Verdigin bilgiler icinde tesekkürler.Berlin'den sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Cok gecmis olsun,böbrek tasi dökmek cok zor oldugunu,kizkardesim ve esimden dolayi biliyorum.Iyi ki atlatmissiniz.Salata da cok degisik ve güzel olmus,ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  9. canim benim hic gerek yok yufka acmana :D bunu merdane ile hamurdan bezeleryap merdane ile buyut
    cok kolay dene hak vereceksin tadina bakinca ise emin ol hicccccccccc vazgecemeyeceksin ;)

    YanıtlaSil
  10. Feyza'cığım,
    Geçmiş olsun dileklerin için teşekkür ederim. İnşallah bir daha yaşamam diyorum ama henüz düşüremediğim bir kaç taş daha var.Bakalım onlar ne zaman harekete geçecekler.

    Salatayı beğenmene sevindim. Kereviz yemeyenlerin bile bu salatayı sevdiklerini görüyorum.(Eşim gibi)
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Tuba'cığım,
    Sen taaaa Amerikalardan davet edersin de ben gelmez miyim.Yazın gerçekleştirdiğiniz pikniği kaçırdığıma halen daha üzülüyorum.O zamanlar bloğum yoktu ama yine de katılmayı düşünüyordum.Neyse kısmetse bu yaz inşallah yeni bir piknik düzenlenir de tanışır, görüşürüz diyorum.
    Gördüğüm kadarıyla çok güzel bir evsahipliği yaptın.
    Bizleri çok güzel ağırladığından emin olabilirsin.Sana çok teşekkür ederiz bu konukseverliğin için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Afiyetler olsun Ezgi'ciğim,
    Evet, içindeki elmalar kerevizin o keskin kokusunu alıyor ve daha hoş bir salata oluyor. Beğenmene sevindim. Teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Zerrin'ciğim,
    Çok teşekkür ederim geçmiş olsun dileklerin için.

    Kerevizin içine elma girince belki yadırgayanlar olabilir ama tadı gerçekten de çok hoş oluyor. Beğenmene sevindim canım.

    Güzel bir hafta sönu dileklerimle...

    YanıtlaSil
  14. Hande'ciğim,
    Ziyaretin ve geçmiş olsun dileklerin için teşekkür ederim.

    Salatayı da beğenmene sevindim. Tuba iyi ki böyle bir konuyu seçmiş de bizde dünya mutfaklarını tanıma şansını elde ettik.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Nihan'cığım,
    Asıl senin yaptıkların bir başka şeyler canım. Hele o kırgız mantısı anlatılır gibi değil. Senin de ellerine sağlık canım.

    Geçmiş olsun dileklerin için de sağol, hiç kimsenin böyle bir acı yaşamasını dilemem. Berbat bir ağrıydı. Neyse şimdilik bitti.
    Görüşmek üzere der sevgilerimi yollarım.

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Serap,
    Senin sayfana da yazdığım gibi bu salata hangi ülkenin biliyor musun.Ben Avusturya diye biliyordum ama araştırdığımda Fransız da olabileceğini gördüm.
    Almanyada yapılan bir çeşit midir.
    Senin tarifini de sayfanda yayınlarsan farklılıkları görebiliriz diye düşünüyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Senem'ciğim,

    Teşekkür ederim geçmiş olsun dileklerin için. Senin de bildiğin gibi berbat bir şey bu böbrek ağrısı. Allah hiç kimseye böyle bir acı yaşatmasın diyorum.

    Salatayı denersen fikrini almak isterim.

    Güzel bir hafta sonu dileklerimle,

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Ah Nihancığım ah!
    Maalesef ben de senin dediğin gibi ancak merdane ile açabildiğim kadar açıyorum. Ama senin açtığın gibi öyle incecik, çarşaf gibi yufkaları hiç beceremeyeceğim herhalde. Çok özeniyorum ama sanırım bu könuda anneme güvenip hemen ona veriyorum beceremeyince.Tabi böyle olunca da öğrenilmiyor.
    Bu konuya çooook çalışmam lazım çooook.
    Teşekkür ederim önerilerin ve yardımın için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Isil bu salatain hikayesinitelevizyonda izlemistim unuttugum daha dogrusu tam detayini bilemedigim icin bende biraz arastirdim.
    Hikaye söyle:1763 yilinda Waldorfta dogan Alman Johann Jakob ASTOR 16 yasinda Amerikaya göc etmis.Cöpcülük yapmis, sokak süpürmüs calismis, calismis,sansi biraz yaver gitmis ve güclü sezgilerinede güvenerek Müzik dükkani acmis-kürk isine girmis-armatörlük yapmis- otel zinciri kurmus.Ve böylelikle dünyanin en zengin adamlarinda biri olmus.
    Torunlarinin torunlari ise Manhatten da Ünlü Waldorf otellerini kurmuslar.Bu salata da iste bu otelde calisan ahci Oskar Tchirky tarafindan icat edilmis.
    Salatasi ünlenince Waldorf Astoria otellerinin sef ahcisi daha sonra da otel menejerlige getittirilmis.
    Iyi bir insan sarrafi ,iyi bir otel menejeri ve cok iyi bir ahci olan "BÜYÜK OSKAR" in yayinladigi yemek kitabindada Waldorf salatasinin tarifi varmis.
    Iste salatanin hikayesi....

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Işıl,
    Çoook geçmişler olsun.

    Ayrıca ellerine sağlık, salata çok güzele benziyor:)

    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  21. Sevgili ışıl,
    tam benim damak tadıma uygun bir tarif ellerine sağlık. sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe