10 Haziran 2008 Salı

BUZ KASEDE DONDURMA KEYFİ




















Son iletimde annemin evindeki tadilat işlerinden ve ne zamana kadar süreceğini kestiremediğimden söz etmiştim. Maalesef ülkemizde bu işler genellikle ya acemilerin, ya da iş ahlakına uymayan, sözünde durmayan aynı anda birkaç işi birden götürmeye çalışan fırsatcı kişilerin eline kaldığından bu süreç çok uzadı. Ben ve ailemin bütün fertleri bu nedenle çok üzüldük, usta ile tartışmalar, gergin saatler çok canımızı sıktı. Bu sıkıcı olaydan daha fazla söz etmek istemiyorum, ancak; bu arada değil bloğuma yeni tarifler ekleyebilmek, sizleri ziyaret edebilmek, günlerce bilgisayarı açmadığım zamanlar oldu. Bu nedenlerle beni anlayışla karşılayacağınızı ümit ediyor beni arayıp soran, bloğumu ziyaret edip yorumlar bırakan bütün arkadaşlarıma sevgilerimi gönderiyorum.
En nihayet geçen cuma günü bütün işler bitti, annem evine yerleşti de hepimiz rahatladık.












Geçtiğimiz cumartesi günü evimize yemeğe davet ettiğimiz misafirlerimize yemek sonunda yukarıda fotoğraflarını gördüğünüz buz kasede dondurma ikram ederek geceyi tamamladık.
Sizlere o akşamla ilgili olarak yemeklerin de masada yer aldığı bir fotoğrafı çekmeyi planlamıştım. Ancak son anda fırında pişenler ve ızgara yapılacaklar olunca fotoğraf çekme işini unutmuşum. Ancak daha önce birkaç pozunu aldığım bazı yemeklerin şimdilik fotoğrafını yayınlayayım, ilerdeki günlerde de tariflerini veririm diye düşünüyorum.

Buz kaseye gelince;



Yapımı çok basit ama içindeki yiyeceklerle çok hoş bir sunum sağlanan buz kase için gerekli olan tüm malzeme, bir miktar koli bandı ile birbirinden farklı büyüklüklerde iki adet çukur kap (cam olmamalı; zira derin dondurucularda çatlama, kırılma ihtimali var).



Kapların üst çapları arasındaki farklılık sizin buz kasenizin inceliğini veya kalınlığını oluşturacağı için birbirinden çok büyük olmamasına özen gösterin. 4- 4,5 cm. farklılığın yeterli geleceğini düşünüyorum. Benim büyük kasemin çapı 24, küçüğünkü ise 20 cm. idi.

Küçük kaseyi büyüğünün içine koyduktan sonra büyüğün içine üç parmak seviyesinde su koyun ve merkezlerinin aynı noktaya gelmesini sağlayarak koli bandı ile kaseleri hareket etmesinler diye sabitleyin.Yine aradaki boşluğa istediğiniz objeleri (taze meyve dilimleri, çiçek yaprakları, çiçek vb.) koyun ve donması için derin dondurucunuza kaldırın.(Ben kayısı dilimleri, kiraz taneleri, çiçek yaprakları, çiçek ve kivi dilimleri koydum) Kademeli olarak dondurmamın sebebi ise içine konan malzemeler suyun kaldırma gücüyle sadece kasenin üstüne toplanmasın, her yere eşit bir şekilde dağılsın diye. Koyduğunuz su donduktan sonra bu kez kaselerin üst seviyesine kadar su ilave edin ve yine objeleri içine atarak tekrar derin dondurucuya koyun. Su çok iyi donduktan, buz olduktan sonra sıra geliyor kaselerden kurtulmaya. Bunun için saç kurutma makinesinden yardım alıyoruz. Önce, sıcak tarafını çalıştırdığınız makineyi küçük kasenin iç çeperine bir dakika kadar gezdirin ve göreceksiniz ki hemen çıkacaktır. Sonra aynı işlemi dıştaki kaseye de uygulayın ve bir mutfak havlusu serdiğiniz tezgaha ters çevirerek kaseden kurtulun. Buz kasenizi hemen derin dondurucunuza koyun ki daha fazla erimesin. (Servis tabağına alırken altına konacak olan kağıt havlu kasenizin tabaktaki kaymasını önleyecektir)

Sonra da benim yaptığım gibi dondurmanızı toplar halinde servis yapmak isterseniz sabahın erken saatlerinde (hava henüz ısınmamışken) dondurmacıya götürün içine dondurma doldursun veya istediğiniz meyveleri koyarak servis yapın. Kasenin fotoğrafını dondurucudan çıkarır çıkarmaz çektiğim için üzerinde oluşan buhar tabakasından dolayı bir hayli puslu bir görüntüye sahip olan kase daha sonra çok daha netleşmiş ve arasındaki meyveler de çok daha güzel görünür olmuştu.

Yaz günleri güzel bir sunumla yenilen dondurmanın keyfine doyum olmayacağı konusunda benimle aynı görüşü paylaşıyorsanız denemenizi öneririm.

Herkese afiyet olsun.

47 yorum:

  1. Sevgili Işıl ;

    Mutfak işleri bazen çok can sıkıcı olabiliyor:(Neyseki atlatmışsınız.
    Sofradaki mamalar çok lezzetli ve bol çeşitli..Çam ağacı şeklinde olanı da merak ettim:)
    Buz kasesi içindeki dondurmalar ile müthiş olmuş, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Canımcım , işlerin bitip yoluna girmesine ve rahatlamana çok sevindim..Resimlerdeki ikramlar harika görünüyor..Bu kasesine diyecek söz yok zati..Çok şık görünüyor..

    Kocaman öpüyorum şekerim.

    YanıtlaSil
  3. Işıl çok geçniş olsun tadilat işleri için ;) İkramlıklar rengarenk görünüyor tıkladım büyüttüm inceledim hepsini bir bir, ellerine sağlık :)) Buz kase benim de hep denemek istediğim bir sunum, detaylı paylaşımların için teşekkürler, sevgiler :))

    YanıtlaSil
  4. Işıl'cığım,çok şık ve zarif bir masa hazrılamışsın,ellerine sağlık canım..Buz kasen çok şık olmuş,içindeki dondurmalar ise ayrı bir güzellik katmışlar..))

    Harikasın canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,oncelikle geçmis olsun evinde tadilat bitmis:))ayrica buz kasesi muhtesem içindeki dondurmalar ayri bir guzel,masa ise muhtesem,ellerinize saglik,opuyorum.

    YanıtlaSil
  6. Işıl Ablacığım,

    Genelleme yapmak doğru değil belki ama, size katılıyorum... İnsanlarımız nedense bu işi çok iyi yaptıkları yönünde övünürler ama iş icraata gelince nerden anlaştım dedirtecek işler çıkartırlar...

    Neyseki bu sıkıcı işlerden artık kurtulmuşsunuz...

    Buz kaseyi geçen yılda bazı arkadaşlarda görmüştüm...

    Bu yaz bende deneyeceğim... Diğer ikramlarda harika görünüyor...

    Ellerinize sağlık... Sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Harikaaaa harikaaaa, bayılıyorum böyle entresan sunumlara, tam benlik :))) Yemekler harikaa, dondurmaaa harikaaa ötesi, hepsi muhteşem olmuş, ellerinize sağlık... Tadilat işine gelince de 2 haftadır hep öyle şeylerle uğraşıyoruz, bir hafta annemin evi, şuan benim evim, yeniden yapmak daha kolay diye düşünüyorum, geçmiş olsun... Tekrar ellerinize sağlık, buzlu kaba bayıldım gerçekten...

    YanıtlaSil
  8. selam canım..bu tam benlik birşey olmuş:))))dondurmaya dayanamam..valla bu kasenin hepsini ben yerim..bu şekilde sunum harika olmuş.eline saglık...sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Tek kelimeyle, süper... Ellerine saglik canim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Pelin'ciğim,
    Ah sorma, birisine beddua mı edeceksin 'evine usta girsin' sözünün doğruluğuna bir kez daha inandım.
    Yiyecekleri beğenmene sevindim. Çam ağacı şeklinde olan avokado ile yaptığım bir meze.Yapımı çok basit. Şöyle ki; 1 adet avokado çekirdeğinden ayrıldıktan sonra içi alınıyor ve robottan geçiriliyor. İçine yarım tatlı kaşığı hardal, 1/4 limon suyu, tuz ve 100 gr. kadar labne peyniri ilave edilip karıştırılıyor. Dip sos olarak da kullanılabilir.
    Umarım merakını giderebilmişimdir.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Buz kasesi harika bir fikir ve sunum olmuş tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  12. canim harikasin cok imrendim buz kaseye :D

    YanıtlaSil
  13. Işılcığım,
    Özenli, detaycı ve ince kişiliğin hazırlamış olduğun bu güzel sofraya fazlasıyla yansımış. Ellerine, emeğine ve zevkine sağlık. Özellikle buz kaseyi ilk fırsatta denemek istiyorum.

    Kocaman sevgilerimi gönderiyor, kocaman da öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  14. kase süperrrrr ışıl muhteşem hatta dur dur az kaldı bu
    ya fikir süper ya
    ikramlar süpermiş he bu arada:)
    unutmadan tadilatı biten bu ev hayırlı ugurlu olsun:)

    YanıtlaSil
  15. Işıl'cığım harika bir fikir.Yaratıcılığın sonu yok.Çok hoş olmuş.Ellerine sağlık..Afiyet olsun ayrıca.Bu kasede yenmezmi dondurma...

    YanıtlaSil
  16. Burçin'ciğim,
    Sağol canım, bir ara hiç bitmeyecekmiş gibi geliyordu bu tadilat işi, ama çok şükür bitti de evcek rahatladık. Onulmaz dert gibi Allah kimsenin başına vermesin diyoruz şimdi.
    Çok teşekkür ederim, yaptıklarımı beğenmene sevindim.

    Seni çok öpüyorum canım.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Burcu'cuğum,

    Sağol canım, yapmak isteyen arkadaşlar olur diye kendi tecrübelerimi de yansıtarak yazınca çok detaylı ve uzun tarifler oluyor. Okuması biraz zaman alsa da garantili tarifler beni çok memnun ediyor. Umarım sizleri sıkmıyorumdur.

    Nazik sözlerin için ok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. Gül'cüğüm,

    Masa ve kase ile ilgili sözlerin için çok teşekkür ederim.

    Kaseyi dondurma bittikten sonra (henüz erimemişti) tekrar buzluğa kaldırdım ve bu akşam gelen misafirlere de onun içinde meyve ikram ettim. Bu şekilde de güzl bir sunum oldu. Yani kase birkaç kullanımlık olabiliyor.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Çok teşekkür ederim Huriye'ciğim.
    Nihayet bitti de ben de bloğuma ve arkadaşlarıma kavuşabildim.
    Nazik sözlerin için de çok memnun oldum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  20. Aysel'ciğim,

    Çok haklısın sözlerinde. İşi alana kadar vermedikleri söz kalmıyor ancak aldıktan sonra 360 derece dönüş yapan insanları tanımak gerçekten çok zor. Neyse bitti de kurtulduk diye seviniyoruz.
    Buz kasede yapılan bütün ikramlar çok hoş ve sürpriz oluyor konuklar içinde.
    Mutlaka denemeni öneririm.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Şerife'ciğim,

    O coşkulu sözlerinle beni çok mutlu ettin. Sağol canım.
    Ben de sana kolaylıklar diliyorum. Gerçekten de kırıp yapmaktan daha kolay olsa gerek yeni bir şeyler almak. Hele bir de evde eşyalar olunca işler daha da zorlaşıyor.Umarım sizin ustalar bizimki gibi çıkmamıştır.

    Buzlu kabı çok beğendiysen hemen dene derim. Misafir bekleme, evdekiler de çok memnun oluyorlar. İçine sadece dondurma değil, meyve, komposto, limonata gibi içecekler, yiyecekler de konabiliyor.

    Tekrar kolay gelsin deyip sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  22. Hülya'cığım,
    Çok haklısın canım, hangimiz dondurmaya hayır dilebilir ki? Hava da hele bu günkü gibi sıcaksa!
    Ancak o kasenin hepsini bitirebileceğini düşünemiyorum, çünkü 1,5 kg. dondurma var onun içinde. Oldukça çukur bir kaseydi.
    Sunumu beğenmene çok memnun oldum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  23. Senem'ciğim,

    Çok teşekkür ederim. Beğenmene memnun oldum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Pelin'ciğim, çok teşekkür ederim.
    Yapmı çok basit bir şey, ancak sunum çok hoş. Beğendiysen hiç durma derim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  25. Nihan'cığım,
    Çok sağol canım.

    Seni ve oğlunu çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  26. Burçin'im,

    Canım, çok teşekkür ederim güzel iltifatların için.
    Aslında o kaseye senin dondurma tariflerinden yapıp sunmak istiyordum ancak kasenin büyüklüğünü ve çok çeşitli yapmam gerektiğini düşününce vazgeçtim.İnşallah bir daha ki sefere senin dondurmalarından yapıp koyarım içine.
    Sanagüzel bir tatil diliyorum. Dönüşünde de senin sunumunla bir kase çok hoş olacaktır, eminim.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  27. Gökçe'ciğim,

    Ev ile ilgili dileklerin için çok teşekkür ederim, sağol canım.

    Kasede sunulan herşey çok hoş oluyor.Sizlerde yapıp bloglarınızla yayınlarsanız çok sevinirim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  28. Neriman'cığım,

    Sağol canım, beğenmene memnun oldum. Ancak mucidi ben değilim onu söylemiş olayım. Yıllar önce tv.de program yapan sevgili Emel Başdoğan'da görmüştüm ilk olarak.Daha sonra da blogcu arkadaşlar(Evcini, Zinnur)yapmışlardı
    Gerçekten de çok hoş bir sunum oluyor. Denemeni öneririm.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  29. Öncelikle geçmiş olsun tadilat işi çok zordur.Bu buz kaseyi Emel Başdoğan'dan gördüğüm günden bei yapmak istemişimdir.Ama bir türlü yapamadım.Ellerine sağlık çok güzel olmuş...sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. Işıl dip sos bu kadarmı estetik olur,aklıma bile gelmemişti:)
    Tarif için teşekkür ediyorum...

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  31. Isil'cigim,
    Fotograf o kadar guzel ve istah acici ki, yazini okumadan yoruma gectim. Ellerine saglik, harika bi fikir ve sunum.

    Simdi donup okumaya gidiyorum, sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  32. İşlerin hallolup ustalarla tartısma safhalarının bitmesine sevindim,cunku işin en sevimsiz kısmıdır gercekten.Yanlız blogu acaracmaz ne buz kasesi ne baska bşrsey o dondurmalar varya bugun gunumu şenlendirdi:)))
    Ben buz kaselerini silikon kaplarla yapmıstım hem cok eglencelı hem harıka gozukuyor.:)

    YanıtlaSil
  33. ben o dondurma kasesinde olmak isterdimm neffis!

    YanıtlaSil
  34. ışılımmmm sen harikasın yaaaaa süper bi fikir buz kasesiiii offf bayıldım valla ellerine sağlık yine harikalar yaratmışsın misafirlerine....yutkunarak bakmaktan başka çaremiz yok malesef:))) öpüyorum sevgilerimle

    YanıtlaSil
  35. CANIM HOŞGELDİN.MAMALAR HARİKA,AMA DONDURMA KASESİ OLAY OLMUŞ VALLA.ELLERİNE SAĞLIK.ÇOK ÖPÜYORUM CANIM.SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  36. Isil'cigim,
    Calma pekmezi sormussun, dogru hatirliyorsam vurularak beyazlatildigi icin oyle deniyordu. Mutfaklardan Tasan Oykuler'i begenmene cok sevindim, iyi olumalar!

    YanıtlaSil
  37. Işıl abla buz kasen çok şık ve hoş olmuş.
    hele o bir sürü dondurma çeşidi harika!

    YanıtlaSil
  38. SEVGİLİ IŞIL HNM.
    Dahiyane bir buluş. hele görüntüsü bir yaz festivali gibii.
    katılabilrmiyiz bu güzel festivale:=))
    svglr. NuNu

    YanıtlaSil
  39. Serpil'ciğim,

    Çok teşekkür ederim.
    Buz kase gerçekten de çok hoş bir sunum oluyor. Üstelik, erimeden bir kaç kez kullanma şansı oması da cabası.

    Beğendiysen denemeni öneririm.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  40. Aybike'ciğim,

    Bazen bana da oluyor böyle. Çok beğendiğim, offf ya dedirten tariflerde ben de hemen duygularımı yazmak istiyorum.

    Sağol güzel arkadaşım. Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  41. Çok teşekkür ederim Nihan'cığım.
    Çok can sıkıcıydı ama bitti de rahatladık.

    Silikon kalıplar benim de aklıma gelmişti ancak farklı boyutlarda ve uygun olan iki tane evde olmadığından bu şekilde yaptım.
    Ben de senin yaptığını görmek için bloğunda gezindim ama rastlayamadım. Bildirirsen görmek isterim.
    Dondurmaları kendim yapmayı isterdim ancak kap bir hayli büyük olduğundan vazgeçtim. Birdahaki sefere inşallah.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  42. Ayşe'ciğim,

    Haklısın gerçekten. Bu sıcaklar insana öyle hissettiriyor.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  43. Gönül'cüğüm,

    Çok teşekkür ederim, beğenmen beni mutlu etti.

    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  44. İlker'ciğim,

    Sağol canım. Benden de sana kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  45. Tijen'ciğim,

    Beni bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim. Aslında bu pekmezle ilgili hoş bir anımda var ama daha sonraki günlerde anlatırım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  46. Zeynep'ciğim,

    Çok teşekkür ederim. Ben de sana güzel bir tatil diliyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  47. Sevgili Nuray,

    Nazik ziyaretin ve iltifatların için çok teşekkür ederim.
    Senin de bloğun hayırlı olsun. Ben de seni tanımaktan çok mutlu oldum.
    Bloğunu ziyaret ettiğimde nefis yiyecekleri ve çok zarif sunumlarını gördüm. Ellerine, yüreğine sağlık. Nice güzel paylaşımlar olur inşallah.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe