22 Ekim 2008 Çarşamba

MURTAĞA

Yemeğin ismini görür görmez şaşırdığınızı,"Işıl abla da bu ilginç yemekleri nerden buluyor" diye düşündüğünüzü duyar gibi oluyorum. Evet! yanlış duymadınız yemekten ziyade doğuya özellikle de Van yöresine ait bu kahvaltılığın adı Murtağa.

Geçtiğimiz hafta annem ve kardeşimi de davet ettiğim kahvaltı sofrası için pan kek veya krep yapmaya hazırlanırken annem "yapma sana bir sürprizim var" diyerek elinde bir tabak murtağa ile gelince nasıl sevindiğimi anlatamam. Rahmetli babaanneciğimin biz çocukken sıklıkla yaptığı bu lezzetin tadını çok sevdiğimi bilen annem gerçekten de bana büyük bir sürpriz yaptı o gün.

Bununla ilgili , çocukluğumda, daha pişer pişmez dayanamayıp bir lokma ağzıma attığımda yanan damağımla ilgili anıyı tekrar yaşayıp gülüştük


Yapımı basit ve de masrafsız üstelik de çok sevdiğimiz bu kahvaltılığı yıllardır niye yapmıyoruz ki diye düşündüğümüzde tek sebebinin içine giren bol miktardaki yağa bağlı olmadığını gördük.

Kardeşlerimin ve benim çok sevdiğimiz doğu kültürümüze ait kıyıda köşede kalmış bu tür yiyeceklerin unutulmasına, yitip gitmesine gönlüm hiç razı olmuyor. İşte bu nedenlerle hem kayıt altına alıp hatırlamak ve hatırlatmak, hem de sizlere bir alternatif sunmak amacıyla yazmak istedim.

Malzemeler

1) 125 gr. tereyağ (annem sıvıyağ ve tereyağ karışımıyla yapmış)

2) Yaklaşık 2 su bardağı kadar un ( 170gr)

3) 1 tatlı kaşığı tuz

4) 1 adet yumurta

İşte gördüğünüz gibi bütün malzeme bu, ancak lezzet muhteşem.

Yapılışı

Tereyağ bir tavaya konup eritilir. İçine un ilave edilerek orta ateşte aynen un helvası gibi ağır ağır 15-20 dakika kadar kavrulur. Un kokusu evin içini kapladığında, herkes başınıza üşüştüğünde artık yumurtasını ve tuzunu ilave etme zamanı gelmiş demektir. Evet, ayrı bir tabakta çatalla bir iki çırptığınız yumurtayı ve tuzu unun içine ilave edip yumurtayı çok da ezmeden hafifçe karıştırıp ocağı hemen kapattığınızda kahvaltılığınız hazır demektir.

Tuzlu olarak yemek istemezseniz tuzunu ilave etmeyerek servisten sonra tabaklarınızda üzerine bal dökerek de yiyebilirsiniz. Veya yarısını tuzlu yarısını da tatlı olarak yeme şansınız da var. Ancak bir kez olsun tuzlu olarak denemenizi tavsiye ediyorum.
Herkese afiyet olsun.
Not: Sevgili Ufuk'un yorumu üzerine annemin yaptığı bu kahvaltılığı tekrar gözden geçirme ihtiyacı hissettim. Tarifi verirken annemin yaklaşık 2 bardak civarında un kullandığını yazıp gram cinsinden ölçü vermemiştim. Annem, bütün özelliğinin yağ ve un miktarlarının iyi ayarlanmasında bir de aynen helvada olduğu gibi unun yağı tamamen bırakana kadar kavrulmasında olduğunu söyledi.
Doğruluğunu kontrol etmek amacıyla annemin ölçü olarak kullandığı bardakların bizlerin kullandığı bardaklara göre çok küçük olduğunu görünce onun iki bardağının aldığı un miktarını tarttım. İki bardak un 170 gr. geldi. Bu da yetmedi, test edip doğruluğunu onaylamak için bugün murtağayı anneme tekrar yaptırdım ve afiyetle yedik. Sonuç yine çok güzeldi. 22.10.2008

26 yorum:

  1. günaydın:)valla manşette mutağa yı görür görmez uçtum resmen..benimde çocukluğumdan kalma bir lezzettir..yengem çok güzel yapardı..Çok teşekkür ederim hatırlattığın için arkadaşım..mutlu günler

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik,
    Daha once yemedigim bir lezzet, eminim cok guzeldir Isil'cigim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. İlk kez adını duydum Işıl'cığım.

    Ellerine sağlık...
    Malzemesi az,lezzeti güzel dediğin gibi :)
    Sadece un kavururken kol gücüne ihtiyaç var :)

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. ismide değişik doğrusu.
    hakikatende pankek veya krep malzemesinin farklı bir versiyonu. afiyet olsun.
    en güzeli AİLECEK bir arada olmak ve o anlarıı yaşamak..
    çok sevgiler IŞILcığım...

    YanıtlaSil
  5. Hiç tatmadığım ve görmediğim değişik bir lezzet..İsmide ne kadar değişikmiş..Anneciğinin o güzel ellerine sağlık..(Ayrıca öperim ellerinden..)Afiyetler olsun canım sizlere..

    Eskiden sevmediğim yemeklerimizin değerlerini ben şimdi anlamaya başladım Işıl'cığım..


    Sevgilerimi gönderiyorum canım..

    YanıtlaSil
  6. Bilirim tadını harikadır...Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Eşimin ailesinde kalabalık kahvaltı sofralarında, özellikle de bayram kahvaltılarında yapılır.Güneydoğu'ya özgü bir yemek olduğundan dolayı da herkesce pek bilinmiyor. Bu sebeple başlığı görünce çok sevindim. Çünkü ne zaman yapan büyüklere sorsam tam ölçü veremiyorlar, işte şu kadar, bu kadar , göz kararı diyorlar. Tabiiki sonuçta onların ki gibi olmuyor. Senin ölçülerin, benim çok işime yarayacak. Anneciğinin ellerine sağlık Işıl'cığım. Birde kendisini tebrik ederim. Kayınvalidesine ait bir tarifi günümüze taşımış. Bu benim için önemli bir şey. Sana ve ailene kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum, sevgiyle ve huzurla kalın.

    YanıtlaSil
  8. Murtağa'yı ilk kez duydum Işılcığım. Dramalıların bildiği mısır unu ile yapılan Kaçamağı çağrıştırdı bana. Benim de annem babannemden öğrenmiş Kaçamak pişirmeyi. Aradaki fark o mısır unu ile pişiriliyor ve tereyağ kızdırılıp üzerine dökülüyor. Mmmm çok lezetli olur.

    Yine kendi adıma bilmediğim bir tarif ile bizleri buluşturduğun için teşekkür ediyorum, ellerine sağlık diyorum.

    Öpücükler...

    YanıtlaSil
  9. IŞILCIM ELLERİNİZE SAGLIK ENFES GÖZÜKÜYOR

    YanıtlaSil
  10. MERHABALAR CANIM ;
    ARTIK GELENEKSEL HALE GETİRMEYİ PLANLADIĞIMIZ İSTANBUL BULUŞMALARININ 3 .SÜNÜ GERCEKLESTİRECEGİZ DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN 8 KASIM 2008 SAAT 14:00 DE BAKIRKÖY GALERİA DA ALT KATINDA MADODA BULUŞACAGIZ SENİDE ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYARIM .
    DAVET ETMEYİ UNUTTUGUM YADA YETİŞEMEDİM TÜM İSTANBULDAKİ SİTE SAHİBİ DOSTLARIM HEPİNİZİ BEKLİYORUM GELMEK İSTERSENİZ EGER YORUM KISMINA TELEFON VE İSİMLERİNİZİ BIRAKMANIZ YETERLİ OLACAKTIR İSTERSENİZ MSN ADRESLERİNİZİDE YAZABİLİRSİNİZ. YORUMLARIM ONAYLIDIR VE KESİNLİKLE YAYINLANMAYACAKTIR. LÜTFEN BANA OLUMLU YADA OLUMSUZ YORUM BIRAKINIZ
    SEVGİLER BİRDEMLİKSOHBET SEVİL

    YanıtlaSil
  11. Işıl merhaba,
    Murtaga'yı denedim bu sabah suuuppperrr oldu, teşekkürler harika bir kahvaltı alternatifimiz oldu sayende:) Ben birşey sormak istiyorum İsveç Köftesi'ni ikram ettiğin uzun beyaz tabakları nereden aldığını öğrenebilirmiyim?Çok beğendimde:) Sevgiler, selamlar-özlem

    YanıtlaSil
  12. ben şimdi çok çok merak ettim.

    1.vanın kahvaltı sofrası çok meşhur çeşidi bol güzel doyurucu ve daha bir sürü güzel söz.
    2.sonra ben kahvaltıya çok düşkün ama,ne yazık ki şimdi tokum yalnız haftasonu bunu annemle yapacağız ve annein arkadaşı vanlı bir teyze var o bizi kahvaltıya çağırıyordu kaç zamandır ondan da isteyeceğim:)

    anneciğininde seninde ellerine sağlık Işıl abla'cığım.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba sevgili yaşamın kıyısından arkadaşım,

    Bloglarımız kapatıldığı için yorumlarınızı ancak cevaplayabiliyorum.
    Murtağayı hatırlatmamla bu kadar mutlu olduysan yediğinde daha da mutlu olacağına eminim.
    Harika bir lezzet değil mi?
    Ben de ziyaretin ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Aybike'ciğim,

    Çok teşekkür ederim canım.Haklısın, yöresel olduğu için bilmeyebilirsin.
    Kahvaltı için değişik bir lezzet. Denersen memnun kalacağını düşünüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Zerrin'ciğim,

    Çok teşekkür ederim canım. Evet az malzemeyle harika bir lezzet de ortaya çıkabiliyor.
    Orta hararetteki ısıda çok da fazla kol gücü gerektirmiyor. 15-20 dk. da oluyor.

    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  16. Nuray'cığım,

    Pan kek ve krepten daha az malzemeyle yapılan çok da lezzetli bir kahvaltılık bu. Tabii dediğin gibi bir de o eski günleri hep birlikte yad etmek daha da lezzetli yapıyor sofraları...

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Gül'cüğüm,

    Yöresel bir yiyecek olduğu için duymamış olman çok normal. İsmi ile ilgili de bir araştırma yapmak lazım galiba.

    Bazı yemekleri küçükken yememek ile ilgili düşüncene katılıyorum ama bu her zaman çok severek yediğimiz bir kahvaltılıktı.

    Annemle ilgili güzel sözlerini de anneme ilettim. Oda sana sevgilerini gönderiyor.

    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Banu'cuğum,

    Çok teşekkür ederim canım.Yöresel bir lezzet olduğundan hiç ummadığım kişilerin bu tadı biliyorum demeleri beni çok mutlu ediyor. Sen de onlardansın.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Ufuk'cuğum,
    Öncelikle bu güzel sözlerine geç cevap verdiğim için çok üzgünüm. Ama biliyorsun ki bloglarımız kapatıldığı için ne yorum yazabildim ne de gelenleri cevaplayabildim.

    Çok haklısın söylediklerinde. Büyükler, tabii annem de bu yöresel yemekleri yaparken genelde ölçmeden göz kararı ile yapıyor. O zaman bizler için tarifleri yayınlamak çok zor oluyor.
    Bloğumda yer vermeyi düşündüğüm bu tür yemekleri yaparken annemin başında durup sürekli tartıp, ölçüp doğru ölçüleri vermeye çalışıyorum hep ben de.
    Bu kez iki defa yaparak ölçüleri kesinleştirdik.
    Umarım aradığın lezzeti bu tarifle yakalayabilirsin.

    Zahmet ne demek, zevkle hem de bir kez daha yeme şansımız oldu.
    Annem de ben de gösterdiğin ilgi ve sıcak mesajların için çok teşekkür ederiz.

    Bizden de sana, ailene çok sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  20. Burçin'ciğim,

    Kaçamak ile malzemelerin sadeliği açısından benzeşseler de lezzet açısından çok farklılar. Mutlaka o da çok güzel bir lezzet.Hele ki anneler yapınca daha da bir güzel oluyordur değil mi? Senin anneciğinin de ellerine sağlık.

    Biz de senden kaçamağın tarifini bekliyoruz canım.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  21. Sevil'ciğim,

    Çok teşekkür ederim güzel yorumun ve nazik davetin için.

    Gelebilecek olursam sayfana yorum yazacağım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  22. Özlem'ciğim,

    Murtağayı deneyip de beğenmiş olmana çok memnun oldum.Bu benim için aynı zamanda tarifin de teyidi gibi oldu.
    Deneyip de bildirdiğin için çok teşekkür ederim.

    Sorduğun soruya maille cevap verdim, umarım almışsındır.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  23. Zeynep'ciğim,

    Evet, Van'ın kahvaltıları çok meşhurmuş. Ben de duydum.Kahvaltıyı çok sevenler olarak acaba Van'a mı taşınsak ne yapsak canım?

    Umarım deneyip sen de beğenirsin murtağayı.Eminim annen de çok güzel yapacaktır.

    Annem ve ben seni çok öpüyoruz.
    Annene de selam ve sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Cumhuriyet Bayramın kutlu olsun..

    Sımsıcak sevgiler.....

    YanıtlaSil
  25. Hiç yemedim ama çok leziz görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  26. Ne güzel ışıl'cığım sizden öğreniyoruz.Ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe