30 Mart 2009 Pazartesi

FISTIKLI KEŞKÜL VE GEÇEN HAFTA

Geçtiğimiz cumartesi günü liseden arkadaşlarım Sevgül ve eşi ile Hümeyra'yı akşam yemeğine davet etmiştim. Yine ben hazırlıklarla uğraşırken daha önceki iletimde söz ettiğim davetsiz misafirlerimi gözlemleme fırsatım da olamadı ne yazık ki.
Bu hafta bu beklenmedik, kanatlı aileye yeni bireylerin katılmasıyla kadromuz tamamlandı diyebilirim. Balkonumuz adeta National Geographic kanalı için bir belgesel yeri oldu.
Balkonumuzu mesken edinen kumrularımızın yavruları beklediğimizden erken gelerek bizleri şaşırttılar. Aslında kendilerine bir "bebek karşılaması" yapmak niyetindeydik ama onlar acele edip erken geldiklerinden artık lohusa şerbetini kaçırmamak lazım diye düşünüyorum, ne dersiniz? İletinin sonunda da göreceğiniz gibi ben onları fark ettiğimde çoktan yumurtalarından çıkmış uslu uslu annelerinin onlara yiyecek getirmelerini bekliyorlardı.
Şimdiye kadar beklenenin tersi gerçekleşti ve bizim kumrular hem çok temiz hem de çok tokgözlü çıktı. Balkonda onlara dair en ufak bir pislik görmemiş olmam beni ziyadesiyle memnun ediyor. Soğusunlar diye üstlerini örterek balkon masamın üzerine koyduğum yiyeceklere de hiç el uzatmıyorlar. Böylece şimdilik mutlu mesut yaşıyoruz ama uçma talimleri başladığında neler olacağını ben de çok merak ediyorum?
Gelelim asıl konumuza. Hafta sonunda gelecek olan misafirlerim için hafif olsun diye sütlü bir tatlı yapmayı planlamıştım. Ne zamandır yapmayı düşündüğüm sevgili Zinnur'un bloğunda gördüğüm bu antep fıstıklı keşkül hep aklımdaydı. Ama pirinç unu veya başka bir kıvam verici yerine sübye hazırlayarak yapılmış olması ve benim de evliliğimin ilk yıllarında sübye ile başarısız bir deneyimim, bir hayli tereddütte kalmama sebep oluyordu.Sonra hatırladım ki o yıllarda bu işi pratik bir şekilde yapacak ne teknik donanım (robotlar, mikserler) ne de böyle görsel tarifler vardı. 26 -27 yıl evvel Leman Cılızoğlu'nun samanlı kağıda basılı siyah fotoğraflı meşhur Yemek Pişirme isimli kitabından sübye ile gerçek tavuk göğsü hazırladığım günleri hatırladım. Ne korkunç bir uğraştı o zamanlar için. Islatılan pirinçleri havanda, olmadı; bez torbaların içinde içinde keserle, çekiçle vurarak un haline getirmelerim. O gün tövbe etmiştim bir daha sübye hazırlamamaya.
Artık hemen hemen herkesin evinde bulunan robotlar sayesinde bu işin pek zor olmadığı düşüncesi fikrimi değiştirmeme sebep oldu.
Keşkülü fukara mı yoksa keşkül mü yapayım düşünceleri ve araştırmaları arasında epey bir gidip geldikten sonra Zinnur'un da yine bir Türk yemek kitabından faydalanarak yaptığı fıstıklı keşkül tarifinde karar kıldım.
O zamanki gibi yoğun emek ve fazla zaman istemeden yaptığım keşkül benim gibi fıstığı çok seven birisi için muhteşemdi. Kıvamı, lezzeti ve en önemlisi de hiç bir katkı maddesi olmadan hazırlanan tatlımız çok beğenilerek yenildi. Tarifin için çok teşekkür ederim Zinnur'cuğum.


Beyaz çikolata ve bir parça maça çayı ekleyerek renklendirip süslediğim keşkül tarifi için sizleri Zinnur'un bloğunu ziyarete davet etmek en doğrusu olacak.


Yaşıtlarımı davet ettiğim yemeklerde çorba, pilav ve bir ana yemeğin yanı sıra ağırlığı salata çeşitlerine vererek hepimizin beden sağlığını korumaya özen gösteriyorum.
Masamızda bulunan yazdan doldurup pişirmeden derin dondurucuya koyduğum zeytinyağlı biber dolması, Cenk'in Brüksel lahanası, közlenmiş biber ve balsamik sirkeyle tatlanmış salata, kereviz salatası ve mevsim salataları sunumlarıyla da beğeni topladı.
Salataların dışında şafak çorbası ve kırmızı ete göre daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm hindi tandır (tarifini daha önce paylaşmıştım) ana yemeğimizdi.

Sanıyorum doğru yoldayım.

Bizim evde pek rağbet görmeyen Brüksel lahanası Cenk'in bu tarifiyle çok sevildi. Sebzelerle arası hiç iyi olmayan oğlum bile severek yediğine göre varın tadını siz tahmin edin.
Etin yanına çok güzel eşlik eden bu tarif için çok teşekkür ederiz Cenk.
Peki bu alttaki hamur işi ne derseniz; geçen hafta başında kurs arkadaşım sevgili Sultan'ın kursumuz devam ederken ara sıra yapıp bizlere getirdiği, molalarımızda çayımızın yanına eşlik eden harika bir göçmen ekmeği CIZLAMA veya naım-ı diğer dızlama.
Bu tarifi EKMEK YE etkinliği için yapmıştım ancak yoğun geçen günlerimden dolayı tarifini yazıp göndermek için fırsatım olmayınca hiç değilse fotoğrafını paylaşayım istedim.



Ve bunlar da henüz iki-üç günlük olan kumru yavrularımız.

Anne ve baba nöbetleşe olarak gelip besliyorlar bu yavrucukları. Aynı zamanda da kokularını almış olan kargalar va martılardan korumak için sürekli balkonu gözetliyor ve yanlarına yaklaşmalarına izin vermiyorlar.
Tabii onların uzaklaştıkları zamanlarda da bu bekçilik görevi bana düşüyor.
Hayırlısıyla uçmayı öğrenip gittiklerinde ben de bu stresten kurtulmuş olacağım.
Güzel bir hafta dilerim.

25 yorum:

  1. Işıl hanımcım hangisine yorum yazacağımı şaşırdım.Hepsi birbirinden güzel.Ayrıca yazılarını büyük bir zevkle okudum görüşmek dileğiyle

    YanıtlaSil
  2. Işıl Hanım çok zevkle hazırlanmışsınız. Özellikle keşkülün süslemeleri ve portakal çanağındaki kereviz salatasına bayıldım. Bana harika fikir oldu, konuklarımı şaşırtabilirim sayenizde.
    Bu arada kuşların durumunu merak ediyordum, çok sevindim yer vermenize.
    Sevgiler,
    Esra

    YanıtlaSil
  3. canım Işılcığım adın ile bezeli sofranda öylesine kendi belli ediyorsunki, hayran kaldık doğrusu.
    bir sitede vardı kağıt üzerine harika yapılmış motifler, bnede ne yazıkki dikkat etmeden geçmişim.o sayfada gördüklerimde harkulade şekillerdi. ama kimbilir nerede kaldı :(((
    güzel ellerin dert görmesin mükemmel hazırlanmuşsın.
    çok sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  4. Harika sunumlarınıza bayılıyorum Işıl Ablacığım... Menüdeki her şey çok güzel... Keşkül de menünün yıldızı gibi göz kırpıyor...

    Ben de tam davetsiz konukları soracaktım ki bilgilendirmişiniz.

    Davetsiz konuklarla kolaylıklar... Ellerinize emeklerinize sağlık...

    Sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. MENÜ HARİKA BENCE. PORTAKAL ÇANAKLARINA BAYILDIM. ONLARI NASIL MUNTAZAM KESTİĞİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM.

    YanıtlaSil
  6. Işıl harika fotoğraflar karşıladı beni,hangisine yorum yazsam şaşırdım...
    Yavrular çok şekerler bayıldım...

    Keşkül ise çok leziz gözüküyor,süslemesi ise enfes olmuş ...Portakal çanaklarına bayıldım resmen....
    Ellerine sağlık..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Canımmm Işıl hanımcığım hepsi muhte
    şem misafirleriniz çok şanslı ağız
    tadınız bozulmasın kocaman ve sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir sofra olmuş ellerinize sağlık.
    Leman Cılızoğlu'nun o kitabı annemde de var zaman zaman bakarım.
    Yemek kitap ve dergileri beni hep cezbetmiştir.

    YanıtlaSil
  9. eline sağlık hepsi harika görünüyor,ben de bademli keşkül yapmıştım,fıstıklısı nefis görünüyor, en kısa zamanda denemek istiyorum,sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Çok zevkli br masa olmuş. Keşkülün sunumuna ise bayıldım, ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Gonca,

    Beğenmene memnun oldum, çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Esra'cığım,

    Senin süslemelerinin yanında bir hayli sönük kalırlar ama, yine de çok teşekkür ederim.Bu portakal çanakları epey sükse yapıyor, işine yarayacak olmasına sevindim.

    Kuşlar da bizim evin bireylerinden oldular, artık ben balkonda otururken bile anne gelip gidiyor, varlığım onu hiç etkilemiyor.
    Gittiklerinde yokluklarını hissedeceğiz galiba.

    Benden de sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Nuray'cığım,

    Bu güzel iltifatlarınla beni çok mahçup ediyorsun, sağol canım.
    Bak şimdi o sayfayı ben de merak ettim, bulursan bana da bildirir misin?
    Senin de ellerin dert görmesin, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. Aysel'ciğim,

    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
    Benim için asıl olan lezzettir ama sunumlardaki hoşluklar da insanları etkiliyor tabi ki.
    Keşkülü sübye ile yapmayı ne zamandır istiyordum, bu haftaya kısmetmiş.

    Davetsiz misafirlerimin keyfi yerinde, artık benim balkona çıkmamı falan hiç umursamıyorlar.Korkarım çok beğenip hiç gitmeyecekler.

    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Bahar'cığım,
    Çok teşekkür ederim, elimden geldiğince sağlıklı beslenmeye ve beslemeye çalışıyorum.
    Portakalları ikiye böldükten sonra kaşık ve bıçak yardımıyla içlerini boşaltıp sonra da mutfak makasıyla yapıyorum o zikzakları. Makasla hem daha düzgün hem de çabuk oluyorlar.

    Senin bloğuna gelip geziniyorum ancak yazdığım yorumları kelime doğrulama olayı yüzünden bir türlü gönderemiyorum. Bunu kaldırmam mümkün mü acaba?
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Pelin'ciğim,

    Çok mutlu ettin beni bu güzel sözlerinle.
    Ama ben biliyorum ki sen çok daha güzel şeyler yapıyorsun.

    Senin de ellerine sağlık canım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Derya'cığım, çok teşekkür ederim.
    Sen de misafirim olursun inşallah bir gün. Çok mutlu olurum.

    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Hülya,
    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

    Evliliğimin ilk yıllarında en büyük kaynağımdı bu kitap. O zamanlar ne böyle bloglar ne de renk renk yemek kitapları vardı, varsa da fiyatları çok fazlaydı.
    O nedenle şimdiki gençler çok şanslı diye düşünüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Dilek,
    Çok teşekkür ederim.
    Umarım denediğinde bunu da beğenirsin.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  20. Sema'cığım,

    Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Merhaba, Blogunu cok begendim. Favorime ekliyorum. Hollandadan selamlar

    YanıtlaSil
  22. ben yerim o kumruları.. :) Bizim balkonda da var ışılım.. Çıkardıkları sesler oldukça komik.. :)

    Masa tam bir ziyafet sofrası olmuş..

    Ellerinize sağlık.

    Sımmsıcak sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  23. Vallahi sofra muhteşem ama aklım o keşkülde kaldı! Hmmm....

    YanıtlaSil
  24. Işıl hanımcım fıstıklı keşkülün tadını merak ettim gerçekten. Siz de ne güzel süslemişsiniz. Elinize sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Isil'cigim, bu ara yorum yazmaga yetisemiyorum ama bu sofra o kadar muhtesem ki, gec kalmis da olsam, yorum yazmadan gecmek istemedim. Hersey dort dortluk olmus. Misafirlerin ne kadar da sanslilar. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe