24 Ekim 2009 Cumartesi

BÖĞÜRTLENLİ DİKEY PASTA


Uzun bir süredir, biraz da sağlıklı beslenmenin de etkisiyle ağırlıklı olarak yemek ve salata tariflerimi paylaştığımı fark edince arada tatlı bir şeyler olsun istedim. Geçtiğimiz Nisan ayında ziyaretine gittiğimiz kurs arkadaşım Sultan'a götürmek için yapmıştım. Araya pek çok telaş ve daha sonra da tatiller girince ancak sıra geldi.
Bu pastayı aynı zamanda YE 50 etkinliğinin ev sahibi Chaplin Cafe Burcu'ya konuk etmek istiyorum. Burcu'ya güzel ve bol paylaşımlı bir etkinlik diliyor şimdiden kolay gelsin diyorum.

Bu tür bir pastayı çikolatalı olarak ilk kez Zinnur'un bloğunda görmüş ve o zaman hemen denemiştim. Aradan 3 yıl geçmiş olmasına rağmen yiyenlerin çok beğendiğini hatırlıyorum.


Meyveli pastaların çikolatalılara göre daha hafif olduğunu düşündüğümden bu kez meyveli olarak denemiştim. Böğürtlen sosu ve pastacı kreması kullanarak hazırladığım bu çeşidi hem çok hafif hem de pasta yapımıyla fazla ilgili olmayan arkadaşlarım tarafından şaşırtıcı bulunmuştu. Pastacı kreması yerine fildişi kuvertürü de kullanabilirdim ama ikram ettiğim arkadaşlarımın da isteklerini gözönünde bulundurarak pastacı kremasını tercih ettim. Çok gecikmiş olsam da yapım aşamalarını da fotoğraflayabildiğim bu pastanın nasıl inşa edildiğini merak eden arkadaşlarımın isteğini yerine getirmek istedim.Sözü uzatmadan tarife geçeyim.

Rulo Pandispanya Malzemeleri

1) 4 adet yumurta

2) 175 gr.toz şeker

3) 125 gr. un

4) 1/2 paket kabartma tozu

5) 1 paket vanilya veya bir tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

Böğürtlen Sos

1) 400-450 gr. dondurulmuş böğürtlen

2) 1/2 su bardağı şeker (Biraz daha tatlı isterseniz şeke miktarını artırabilirsiniz)
Pastacı kreması

1) 1/2 litre süt

2) 125 gr. toz şeker

3) 1 su bardağı su

4) 2 tepeleme çorba kaşığı un + 2 tepeleme çorba kaşığı nişasta

5) 2 adet yumurta sarısı

6) 1 poşet krem şantiy (toz halinde)

7) 1 paket vanilya

8) 1 çay bardağı soğuk süt

Taban Pandispanya Malzemeleri

1) 3 adet yumurta

2) 100 gr. toz şeker

3) 75 gr. un

4) 1/2 çay kaşığı kabartma tozu



1) İşe böğürtlen sosu hazırlayarak başlamak gerekiyor. Küçük bir tencereye dondurulmuş böğürtlenleri ve üzerine de şekeri koyarak kısık ateşte pişmeye bırakınız. Pişirilen böğürtlenler tel bir süzgeçten geçirilerek çekirdeklerinden ayrılıp soğumaya bırakılır.

2) Rulo pandispanya için çırpma kabının içinde şeker ve yumurtalar kuvvetlice koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır ve içine kuru malzemesi elenerek eklenip köpüklerinin sönmesine izin vermeden bir spatulayla katlama yöntemi ile karıştırılır. Yağlı kağıt döşenmiş olan fırın tepsisine boşaltılıp üzeri spatula ile düzeltilir ve önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir. Bu arada fırının kapağı hiç açılmaz. Ancak üzeri pembeleştikten sonra kontrol edilir. Parmağınızla hafifçe bastırdığınızda sönme olmuyorsa veya oluşan çukurluk tekrar düzeliyorsa pişmiş demektir. Tepsi fırından çıkarılır ve üzerine pudra şekeri serpilmiş olan tezgaha ters çevrilir. İlk sıcaklığı geçtikten sonra pandispanya rulo yapılır ve bekletilir.

Taban pandispanya malzemelerinden de aynı şekilde bir pandispanya hazırlanır ve 23 cm.lik kelepçeli kalıpta üzeri pembeleşene kadar pişirilir.

3) Pastacı kreması için krem şantiy haricindeki bütün malzemeler küçük bir tencereye konur ve orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Fokurdamaya başlayıp üzerinde gözler oluşunca ocak kapatılır ve ara sıra karıştırılarak üzerinde kaymak oluşmaması sağlanır. Tamamen soğuyan kremanın içine toz halindeki krem şantiyin yarısı boşaltılır ve mikser ile kuvvetlice 3-4 dakika çırpılır. Eğer kremanızın çok katı olduğunu düşünüyorsanız içine birkaç kaşık sütü azar azar ilave ederek kıvamı yakalamaya çalışabilirsiniz.

4)Sıra geldi pastanın hazırlanmasına. Önce kelepçeli kalıbın dibine taban için hazırlanmış olan pandispanya yerleştirilir ve iki kaşık böğürtlen sos üst yüzeyinin her tarafına sürülür.Rulo yapılan pandispanya açılır ve üzerine böğürtlen sos dökülüp ve spatula ile her tarafına yayılır. Bunun da üzerine pastacı kreması sürülüp yine aynı işlem yapılır. Kısa kenarından başlanarak pandispanya 5 cm eninde şeritler halinde kesilir. Kelepçeli kalıbın kenarından başlanarak içe doğru şeritler birbirine eklenerek sarılarak yerleştirilir. Bütün kalıp bu şekilde doldurulduktan sonra kalan krema pastanın üzerine sürülür. Parçaların birbirine kaynaşması için buzdolabında bir süre bekletilir.

5) Kalan yarım poşet krem şantiy 1 çay bardağı süt mikserle kuvvetlice çırpılır ve katılaşması sağlanır.

Kalıbından çıkardığınız pastanın kenarları ve üstü krem şantiy ile kaplanır. Daha sonra istediğiniz şekilde süsleyip servise hazır hale getirebilirsiniz. Ben süslemek için evde bulunan iki renkli marzipanla kalan krem şantiyden rozetler yaptım.



Ağız tadınız bol evinizden bereket eksik olmasın.

15 yorum:

  1. Çok güzel ve değişik bir pasta olmuş. Diğer pastalarınızada baktım hepsi birbirinden güzel Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Işılcım pastanın böğürtlenli olması çok güzel,hafif ve çok lezzetli olmuştur eminim..
    Dün senden daha önce tarifini alıp yayınladığım anasonlu gevrekten yaptım.. ayy çok seviyorum ben bu tarifi...
    hem çok lezzetli hemde çok pratik..tekrar teşekkürler...

    Mutlu pazarlar..

    YanıtlaSil
  3. Böğürtlenli pastalara hayır diyemiyorum verdiği hafif mayhoş tadıyla pastaya bence apayrı lezzet veriyor.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ışılcığım, hala deneyemediklerim, sıra getiremediğim bir tarif yıllardır..
    çok hoş geliyor bana bu güzellik :))
    eline sağlık..
    hemde böğürtlenli.......

    YanıtlaSil
  5. Işılcım canım çok uğraşlı bir o kadar
    da muhteşem bir pasta olmuş.Harikasın
    ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. Sevim hanım,
    Ziyaretiniz ve iltifatlarınız için çok teşekkür ederim.
    Sizin de börekleriniz muhteşemler. Sizin de ellerinize sağlık.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Evet Pelin'ciğim, hafif mayhoşluğu pastalara çok yakıştırıyorum ben.
    Anasonlu gevrekleri
    beğendiğin için çok mutlu oldum. Onlar benim de çok beğendiğim bir lezzet.Üstelik de hazırlara göre çok sağlıklı.
    Misafir içerde otururken bile 5 dakikada hazırlanabilecek kolaylıkta.
    Ben teşekkür eder, sevgilerimi gönderirim.

    YanıtlaSil
  8. Gonca, demek sen de benim gibi tatlı-ekşi ikilisini bir arada yemeyi seviyorsun. Çikolatalılar da güzel ama böylesi daha hafif oluyor sanki.
    Senin de ellerine sağlık.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Nuray'cığım,

    Yapımı zor değil ama biraz el oyaladığından yapmamışsındır mutlaka.
    Senin elinden ne kurtulmuş ki bu kurtulsun canım.
    Senin de ellerine sağlık Nunucuğum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Derya'cığım,

    Çok teşekkür edrim güzel sözlerin için.

    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Nur Hanım,

    Nazik davetiniz için sağolun. Süresi içerisinde bir tarif yapıp göndermeyi ben de çok istiyorum.
    Size kolay gelsin diyor, bol paylaşımlı bir etkinlik diliyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,
    pek güzel ve lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık.böğürtleni çok severim:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Işıl Abla, harika bir pastayla gelmişsin... Ne güzel renk vermiş böğürtlen... Ellerine sağlık... Bu arada kekde kullandığım pekmez normal üzüm pekmeziydi... Belki fazla kullanmadığım için rengi açık olmuştur...

    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  14. Bugünlerde pasta yiyesim var Işıl'cığım. Burnumun dibindeki Divan Pastanesi'ne gitmemek için zor tutuyorum kendimi. Ah canım geleceğim gelmesine de oturdum kaldım işte. Bakalım ne zamana kısmet olacak?

    YanıtlaSil
  15. Işıl'cığım,zahmetli olmasına rağmen, çok nefis ve hafif bir pasta olmuş..Üstelik çok da şık..Ellerine sağlık canım..


    Kocaman sevgilerle..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe