29 Ağustos 2010 Pazar

TATİL DÖNÜŞÜ VE LEZZETLERİ

Yaklaşık bir buçuk ay aradan sonra tatil bitti ve evimize döndüm. Dönerken de yine her seferinde olduğu gibi aklım ve gönlüm o masmavi, tertemiz denizde, doğan güneş ve mehtap manzaralarında kaldı. Şimdiden seneyi beklemeye başladım bile. Bu sözler benim Bodrum'a olan aşkımı anlatmaya yetiyordur herhalde. Dile kolay tam yirmi senedir her yaz gittiğim bu yer başka nereye gidersem gideyim orada olduğum zamanlardaki mutluluğu vermiyor bana. Bu aşk her daim esen rüzgarı, kuru iklimi, manzarası ile anlatılabilir mi yalnızca? Onca zamanda kurulan artık akraba gibi olduğumuz eski ve yeni dostluklar, eğlenceler, sohbetlerdir sanıyorum beni oraya bağlayan. Tabii, bir de tazecik sebze ve meyvelere, otlara, hatta pembe domateslere ulaşmanın kolaylığını da yabana atmamak gerek.

Bu sene, benim için çok onur verici; ruhumu okşayan bir gelişmeyi de söylemeden geçemeyeceğim.

Gitmeden önce mail kutumda
Bodrum Life dergisinin yayın yönetmeni Necip Damar Bey'den gelen bir mail beni çok mutlu etmişti. Necip Bey mailinde "Bodrum yemeği" isimli nohutlu pırasa yemeğimi benim sayfamın adını da vererek dergilerinin temmuz sayısında yayınlamak için izin istiyordu. Bu nazik ve duyarlı davranışı için bir kez de buradan teşekkür ederim.
Bodrum'a gider gitmez ilk yaptığım şey hemen dergiyi almak oldu. Derginin ikinci sayfasında "bu sayıda katkıda bulunanlar" ibaresi arasında adımı görünce nasıl heyecanlandım ve mutlu oldum anlatamam. Necip Bey yemeğe tam bir sayfa ayırarak hiç bir harfine dokunmadan benim bloğumda yayınladığım haliyle basmış ve sayfamın da adresini vermişti. Teşekkür etmek için aradığımda Ağustos sayısı için de tarif istedi ama bulunduğumuz yerde internet bağlantısı çok zor kurulabildiği için bu mümkün olamadı. Kısmet olursa Eylül sayısı için yine bir Bodrum tarifi vermeye çlışacağım.
Bodrum denince benim için sadece deniz ve iklimi değil, köylülerin de ürünlerini getirdiği tazecik otlar, sebzeler ve özellikle de pembe domateslere ulaşabileceğim pazarlar çok büyük önem taşıyor. Bu yaz aşırı sıcaklardan çok fazla gidemediysem de evdeki misafir potansiyelini düşünerek aşağıda görülen fotoğraflardaki gibi döndüm eve.
İstanbul'un ışıklarından göremediğim gökyüzündeki yıldızlar ve mehtabın seyri hele hele dolunay geceleri ayrı bir güzellik katıyordu Bodrum gecelerine. Bu gecelerde klasik müzik konserleri ve bale gösterileri ise muhteşemdi.

Mehtaplı geceler kadar ilk ışık hüzmelerinden sonra karşı tepelerden doğan güneşi de seyretmek muhteşem oluyor. Pek çok sabah gün doğmadan kalkıp güneşin doğuşunu seyrediyor o tabloya adeta aşık oluyordum.

Bu yaz aşık olduğum başka bir şey de biricik yeğenim Yunuscan ile birlikte geçirdiğimiz günlerdi. Bakmayın siz onun böyle yattığına, her akşam gitarıyla bazen bizi hüzünlendiren bazen de coşturan şarkılar çalıp hep birlikte söylüyorduk.




Üç seneden beri yazları evimize misafir olan taaa Fransa'dan gelen Serkan'cığımı da yazlık oğlum olarak kabul ettim. O da Bodrum'u ve tabii ki gecelerini, eğlencesini öyle çok seviyor ki oğlum ve kızıma arkadaşlık ediyor. Şakalar, eğlencelerle dolu güzel günler geçiriyorlar.

Benim arkadaşlarımın yanı sıra zaman zaman da oğlumun arkadaşları evimize konuk oluyor hep birlikte yenip içilip;

tıklım tıkış arabaya doluşulup eğlenceye nereye gidileceğinin planları yapılıyor.




















Bodrum denince aklınıza sadece otlar
gelmesin. Mangalda pişen arasına taze biberiye, tane karabiber ve sarımsak aromasının daha da lezzetlendirdiği bir deniz levreğine kim hayır diyebilir ki?







Tatilimin son bölümünde üç kız kardeş olarak bir araya gelmemiz ise ayrı bir güzellik kattı. Benim, ortanca kardeşimin ve yeğenim Yunuscan'ın doğum günleri de ağustos ayında olunca üç doğum günü kutladık.
Kıt olanaklar, malzeme yetersizliği bile pasta yapıp kutlamamıza engel olamadı. Hele Yunuscan'a yaptığımız sürpriz ise onu hayli şaşırttı. Diğer pastaların fotoğrafları benim makinamla çekilmediği için maalesef fotoğraflarını koyamadım.





Bu armutlu kek sizin için değil belki ama bizim için artık bir Bodrum klasiği haline geldi. Sebebi ise çok olgunlaşmamış armutlardan yapılmış olması. Armutların ilk çıktığı zamanlar benim hep Bodrum'da olmam ve sadece biz değil konu komşu herkesin çok sevdiği bir lezzet oluşundan.
Fırından yeni çıkmış henüz ılıkken yanında bir bardak çay veya kahveye çok güzel ve lezzetli bir eşlikçi. Hele denizde yorulup geldiyseniz bundan iyi keyif mi olur.
Bu tatlıyı sona saklamak istedim. İsmini ve tarifini bir sonraki iletimde paylaşmak istiyorum.












Anlayacağınız kalabalık ama çok keyifli bir tatildi benim için. Umarım sizlerin de tatilleri dilediğiniz gibi geçmişdir. Bir sonraki iletimde yine bir Bodrum tarifiyle buluşmak üzere herkese hayırlı ramazanlar dilerim.
Afiyet olsun.

18 yorum:

  1. Dolu dolu bir tatil olmuş, en güzeli de sevdiklerinizin bu tatili doldurması olmuş...Daha da güzeli de Bodrum Life'de tarifinize yer verilmesi... Güzel haberlerle hoş geldin Işıl Ablacığım... Hayırlı Ramazanlar... Kocaman Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bodrum sevilmeyecek bir yer degil Kendine has bir cazibesi var. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Canım muhteşem bir tatil dönüşü zinde
    ve pozitif enerjili bir post olmuş:)
    Dergide senin yemeğine yer vermeleri harika tatil çok renkli geçmiş ne mut
    lu sana.BOdrumu çokkk merak erdiyorum
    inşallah görmek kısmet olur.ÇOk özlet
    me kendini çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Isilcim,
    bu yaz tasinma telasindan firsat bulup tatile gidemedik. Gelecek yaz ilk durak Yalikavak olacak. Fotograflar cok güzel nasil keyifli bir tatil gecirdiginiz belli oluyor :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ah Işılcığım nede güzel gelirmiş..
    hele 3. resimden itibaren dakikalardır ayrılamadım güzelim karelerden desem ....!!!!!!!

    yemeğinin yayın hikayesini tebrik ederim canım..
    senin hemen hemen her tarifin çok özenli ve özellikli olduğu için keşke her sayılarında dergiler de yer alsalar....
    ben çok mutluluk duyarım böyle bir organizasyona.

    tekrar hoşgeldin sevgili arkadaşım.
    çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Işılcım hoşgeldin,sefalar getirdin.. Dolu dolu bir yazı okudum ve çok mutlu oldum.. Öncelikle dergideki yazı için çok sevindim.. çocuklar ve o kurulan sofraların tadı başka hiç bir şeyde yok haklısın..

    Bodrumu bende çok özledim ,bu senede niyet ettik ama olmadı .. o yüzden her kare fotoğraf içimi açtı...
    Yemekler içinde ellerine sağlık...afiyetler olsun..

    Sevgiler yolluyorum..

    YanıtlaSil
  7. Hoşgeldin canımm.Fotolar süper öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. ne güzel bir tatil geçirmişsiniz.....sizin adınıza sevindim..

    YanıtlaSil
  9. Isilcim hosgeldin.Tatil sonrasi bloglarda yavas yavas bir harekette olusmaya basladi...
    Bu arada bu hos haber icinde seni tebrik ediyorum..
    Berlinden sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Işılcığım güzel bir tatil,doğum günleri ve dergideki yazın hepsini ayrı ayrı tebrik ederim.Gelelim küçük eve,1 haziran da kapanış verdik.Kız kardeşimin Ankara'ya dönmesi gerekmesi sebebiyle 1 ay yanlız çalıştırdım.Henüz çok kurtarmadığı için yanıma yardımcı da alamadım.Yazın buralarda kimse kalmaz dedikleri için yazı da göze alamadım.Ağlaya ağlaya kapattım.Ama artk alıştım hayırlısı olsun diyorum..Valla utancımdan da blogda nasıl duyuracağım diye hala birşey yazmadım..sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Işıl'cığım, ne güzel, ne gurur verici oldu değil mi dergi işi? Dilerim daha niceleri olur. Ve de daha nice güzel Bodrum tatili geçirmeni diliyorum, tüm sevdiklerinle.

    YanıtlaSil
  12. Işıl Ablacığım;
    Öyle güzel bir post ki bu, hangi kısmına yorum yazacağımı şaşırdım.
    Ne güzel, ailenle şahane bir tatil geçirmişsin ne mutlu sana...
    Nefis mamalar, doğal taze lezzetler her şey harika!

    Dergi içinde ayrıca tebrik ederim ama hiç şaşırmadım, senin tariflerin çünkü çok özel tam dergilere layık.

    Tüm hayatının bu tatil gibi, neşeli, sağlıklı, lezzetli, sevdiklerinle sarmalanmış olarak geçmesini dlerim ablacım.
    Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel bir tatil geçirmişsiniz Işıl Ablacım. Dergi haberi de çok hoş.Çok heyecan verici.
    Bende yemek bloğu açamadıysam da sonunda oğlum için bir blog açtım. Ziyaret edersen sevinirim. Adresim http://yagizlahayat.wordpress.com/ SEVGİLER

    YanıtlaSil
  14. Işılcığım canım hoşgeldin.Ne güzel anlatmışsın herşeyi.Darısı seneye inşallah. Ağız tadıyla bir yıl geçir canım.Bodrumun neresindeydin ? sanki tanıdık geldi.. ben yalıkavak ve gündoğanda kalıyorum.kimbilir bir gün orada tanışırız.sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. BODRUM TATILINIZI VE DERGIDEKI YEMEGINIZIN YAZISINI OKUDUM
    TEBRIK EDRIM NE HOS
    BENDE YAZLARIMI BODRUMDA GECIRIYORUM DONMEK COK ZOR OLUYOR
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  16. Güzel bi makale çok beğendim gerçekten yazan arkadaşa teşekürler.Başarılar.

    YanıtlaSil
  17. Paylaşımlarınızı yakından takip etmekteyim . Böyle fırsatlar heryerde yok . Tatil grubu olarak paylaşımlarınızın devamını bekleriz .

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe