8 Ocak 2009 Perşembe

KESTANE GLAZE

Üst üste çok fazla tatlı tarifi oluyor diyerek bu iletimde başka bir tarif yer alacaktı aslında. Ama kış mevsiminin en güzel meyvelerinden olan kestane ile ilgili bir bilgiyi paylaşmak için özellikle de kestaneyi pastalarında çok kullanan sevgili Zinnur'a ve seven arkadaşlarıma da faydası olacaktır düşüncesiyle bu tarifi öne aldım.
Yılbaşı için yaptığım kütük pastaları kestaneli yapmak düşüncesiyle yola çıkıp, dolabımı açtığımda geçen yıldan dondurucumda bekleyen parça halindeki kestanelerin iki pastaya yetmeyeceğini görünce üzülmüştüm. Evde kestane var ama onları çizecek, pişirecek, soyacak vaktim yok, ne yapsam diye düşünürken aynı anda televizyonda da Derya Baykal'ın programında yemekler yapan Fransa'da yıllarca bu işin eğitimini almış ve çalışmış olan Cemal usta yılbaşı yemeği için kestaneli iç pilav hazırlığındaydı. Kestanenin nasıl kolay soyulacağı ile bilgileri verirken nasıl sevindiğimi anlatamam. Çünkü kestanenin dış kabukları zor da olsa ayrılabiliyor ama o iç kabuklardan kurtulmak pek öyle kolay değil, çok emek ve zaman isteyen bir iş olduğundan bu yıl henüz kestane şekeri bile yapamamıştım.
Zinnur'un kestane püresi elde etmek için çektiği zahmeti ve yaşadığı maceraları da düşünerek hemen bloğumda yayınlamak istememe rağmen o gün fotoğraflayamadığımdan bu iş bu güne kaldı.
Daha önceleri ya fırınlama ya da suda haşlayarak çıkardığım dış kabuklardan sonra iç kabukları
kestaneyi parçalamadan çıkarmak hele yukarıda soyulmuş halini gördüğünüz gibi yapmak için ben de çok zahmet çekiyordum. Ancak Cemal Usta'nın anlattığı yöntemde en büyük zorluk kestanelerin dış kabuklarını bıçağı hiç kaldırmadan çepeçevre çizmek. Ondan sonrası çok kolay.


Kestaneleri bu şekilde çizdikten sonra iyice kızdırılmış sıvıyağ'a atıyorsunuz. (Burda çok kaliteli yağ kullanmanız gerekmiyor, veya benim gibi yapıp işiniz bittikten sonra yağı atmayıp bir kavanozda saklayarak hep kestane ayıklama işinde kullanabilirsiniz.) İki dakika kadar yağın içinde kızartıyorsunuz. Kestanelerin dış kabukları çok kızarmıyor ama bu işlem içteki kabuklarda çok etkili olup onların dış kabuğa yapışmasını sağlıyor.Daha kızartma tavasında etli kısımlarından ayrıldıklarını gözlemleyebilirsiniz. Kızarttığınız kestaneleri delikli kepçe yardımıyla yağlarını süzdürerek soğuk su dolu bir kaba alıp yağları gitsin diye soğuk suyun altında yıkıyorsunuz. Sudan aldığınız kestaneleri hem iç hem de dış kabuklarından aynı anda kolayca soyarak çıkarıyorsunuz. Yarım kilo kestaneyi 15 dakika içinde hiç fire vermeden çıkarıyor olmak beni çok mutlu etti.Üstelik bu kestaneler çok taze değillerdi ve kestane şekeri yaparım düşüncesiyle almadığımdan boyları da küçüktüler.Öyle olmasına rağmen bu kadar zahmetsizce soyabildim.
Bundan sonra, kestaneleri nasıl kullanacağınız size kalmış. İster kestane şekeri yaparsınız, ister yemeklerinizde, pilavlarınızda kullanırsınız. Bu şekilde kabuklarından soyulan kestaneler tam pişmemiş oluyor. Püre yapmak istiyorsanız üzerine sıcak su ilave ederek kısık ateşte yavaş yavaş pişirip yumuşayınca blendırdan geçirebilirsiniz. Suyun miktarı öncelikle üzerlerine çıkacak kadar olmalı ;eğer tam yumuşamamışlarsa kontrollü olarak azar azar sıcak su ilave ederek pişirebilirsiniz.
Geçen yıl kestane şekeri tarifini verdiğimden bu kez hem de başka bir tarif olsun diye glaze olarak hazırlamak istedim.
Şöyle ki;
Ortalama 450 gr kadar kestane için küçük bir tencereye 200 gr. kadar şeker koyup kısık ateşte karamelize ettim. Karamelize şekerin üzerine 1,5 - 2 bardak kadar sıcak su ilave ederek şurubun kaynamasını bekledim. Kaynayan şurubun içine kestaneleri koyup kısık ateşte ağır ağır 1- 1,5 saat kadar pişirdim.Suyu tamamen azaldığında da ocağı kapattım. İsterseniz içine vanilya veya başka baharatlardan (karanfil, tarçın vb.) ilave ederek farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Ancak kestaneleri ön pişirmeden geçirmediğimden şurubun içine attığımda kestane şekeri yumuşaklığında değil de biraz daha sert bir yapıya sahip oldular. Eğer kestane şekeri yapmak isterseniz daha önce yaptıklarım gibi paketleyip, pişirip sonrasında da şurubunun içinde lezzetlenmesini tamamlarsanız en doğru yöntemi uygulamış olursunuz. Çünkü paketlemeden yapmaya kalktığınızda ne kadar kısık ateşte pişirseniz de dağılma riskleri var.
Başta da dediğim gibi bu iletimde kestane glazeden çok, kestane kabuklarından nasıl kolayca ayrılır onu paylaşmak istedim. Aslında başlığa da Buldum! Buldum! yazısını koymayı aklımdan geçirmedim desem yalan olur. Çünkü benim için mutfakta asrın buluşu gibi bir şey oldu bu. O nedenle sevgili Derya Baykal'a ve ustamız Cemal Bey'e buradan teşekkür etmek istiyorum.
Umarım sizler de çok yararlanırsınız.
Afiyet olsun...

40 yorum:

  1. çok hoş görünüyorlar,tarifii bekliyorum...

    YanıtlaSil
  2. kestane sekeriiiiii :) ya da yanılıyorum :DDDD

    YanıtlaSil
  3. Offfffffffffffff,Işılca böyle şeyleri gösterme bize dayanamıyorum canım istiyor:)Ellerine sağlık,çok güzeller.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Isil, bu hic duymadigim bir yontem. Tam kestane sekeri yapma umidini kaybettigim bir zamanda hizir gibi yetisti. Mutlaka deneyecegim. Paylastigin icin cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  5. Işıl'cığım,güzel ve pratik bir yöntem..Çoğu arkadaşımızın çok işine yarayacak..Bizlerle paylaştığın için teşekkürler canım..Ellerine ve gönlüne sağlık..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim Işıl'cığım.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM ÇOK ŞIK GÖRÜNÜYORLAR

    YanıtlaSil
  8. ahbu harika bir yöntem!ben de geçen gün pilav yaparım düşüncesiyle haşlanmış kestaneleri yarım saat kabuklarından ayırmaya çalıştım ama parça pinçik oldu hepsi.
    çok çok sağol bilgiler için..

    YanıtlaSil
  9. gerçekten çok yararlı bir post olmuş. teşekkrüler

    YanıtlaSil
  10. Işılcığım, bende yılbaşında yaptığım kestaneli iç pilavın kestanelerini aynı yöntemle soydum. Harika çabucak halloldu.

    Yalnız bu harika bir lezzet olmuş. Kestaneye hele tatlısına bayılırım.

    eellerine sağlık

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Işılcım süper bi yöntemmiş hakikaten. Evdeki yarım kilo kestaneyi şeker mi yapsam püre mi diye düşünür oldum sayende :)Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Kardelen,
    Dün gece bir problemden dolayı yazısını yazmadan önce fotoğrafı yüklemek zorunda kalmıştım.Tam da o esnada görüp yazmışsın. Daha sonra tarifi yazmayı tamamladığımda senin yorumunu gördüm. Sadece fotoğrafını görerek yaptığın yorum beni çok sevindirdi.
    Çok teşekkür ederim, umarım tarif işine yarar.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Süper bir fikir.Ama benim için biraz geç oldu.Çünkü dün kestane soyma işlemi için tam bir saatimi feda ettim.Ama olsun,zararın neresinden dönerek kardır.Bir dahaki sefere inşallah.Ellerine sağlık.Çok teşekkürler,sevgiler....

    YanıtlaSil
  14. Gökçe,
    Buna kestane şekeri demek pek doğru olmaz. Kestane şekeri tarifini daha önce eklemiştim. Ona, iletimde link verdim.
    Glaze edilmiş kestaneler farklı pişirme tekniği ile yapıldığından biraz daha sert oluyor. Eğer kestane şekerini tercih edersen oraya bakmanı rica edeceğim.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Çok haklısın Büşra, amacım sadece kestanelerin nasıl soyulduğunu anlatmaktı. Eh, soymuşken de bir şekilde değerlendirmek isteyince ortaya bu çıktı.
    Çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Zinnur,
    Senin Rana ile birlikteki maceralarınızı düşününce paylaşmamam olmazdı.

    Küçük bir bilgi belki ama yaptığı hizmet çok fazla değil mi?
    Umarım sen de memnun kalırsın.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Gül'cüğüm,
    İki kez denedim ve ikisinde de çok memnun oldum. Üstelik ilk ayıkladığım kestaneler neredeyse 2 aydır dolabın bir köşesinde unutulmuş beklemekten kurumuşlardı.Onlarda bile başarılı olduktan sonra hemen paylaşmaya karar verdim.
    Zaten buradaki varlık sebebimiz bu tür paylaşımlar değil mi, rica ederim canım.
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  18. Zerrin'ciğim,

    Rica ederim canım.Eh artık bu işi de kolayca halledince arkadaşların bloglarında da bol bol kestaneli tarifler görebiliriz değil mi?

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  19. Candan,
    Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  20. Lulu'cuğum,
    Bundan sonra istediğin kestaneli pilavı zahmetsizce yapıp yiyebileceksindir, bundan hiç kuşkun olmasın.
    Rica ederim, yorumları okudukça çok fazla kişiye hizmet edeceğini biliyor olmam beni sevindiriyor.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Funda,
    Ben de ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.
    Saatlerce kestane soyma kabusuna son verdiği için Cemal Usta'ya çok şey borçluyuz herhalde.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  22. Zerrin'ciğim,

    Daha önceden biliyor muydun bu yöntemi yoksa sen de benim gibi Cemal ustadan mı öğrendin.
    Eğer önceden biliyor ve bizimle paylaşmadıysan bütün blogcu arkadaşlar sana gücenmekte haklıyızdır değil mi?Yıllardır bu problem yüzünden şu güzelim kestane şekerini yiyemez olmuştuk zira.

    Ben de glazeden çok kestane şekerini, onun yumuşaklığını daha çok seviyorum. Glaze edilmiş kestaneler daha sert oluyorlar, şekeri içine tam çekmemiş oluyor.

    Artık senin bloğunda da bir kestane şekeri görmek istiyoruz.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  23. Esin, Ben de bu bilgiyi sizlere duyurduğum için kendimi mutlu hissediyorum. Gerçekten de kabus gibi bir işe bürünüyordu kestane soymak.
    Canın ne yemek istiyorsa onu yap güzel arkadaşım.

    Şimdiden afiyet olsun.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Müjde'ciğim,

    Sana yetiştiremediğim için çok üzüldüm gerçekten. Son günlerde ev dışındaki işlerimden dolayı elim erip de bir türlü yapamamıştım ama hep de aklımdydı.Kısmet dünmüş, bundan sonra inşallah bu sıkıntın kalmayacak.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  25. Aynen senin yaptığın yöntemle hazırladığın kestanler şu anda ocakta şeker oluyor gerçekten inanılmaz süper kolay bir fikir

    sevgilerr

    YanıtlaSil
  26. Programı izlememiştim,çok şaşırdım bu hale gelebildiklerine..Annem bu zahmeti çok çekmiştir,harika bir tarif olmuş Işıl'cığım..
    Çok teşekkürler...

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. HArikasın ne kadar güzel bir püf noktası bu böyle, eee ben bundan sonra bunu hep kullanırım Işılcığım teşekkürler,

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  28. Çok yağlı bir yöntem bu yahu! Tadından çok ellere bulaşacağı için hoşuma gitmedi Işıl'cığım. Yarıdan çizip 5 dakika kapağı kapalı olarak tavada pişirmek de aynı şekilde kolayca soyulmasını sağlamaz mı? Ben kestane kebabımı öyle yapıyorum, çok kolay soyuluyor.

    YanıtlaSil
  29. Yeşim,

    Bundan böyle kestane şekeri yapmak hiç de zor olmayacak. Ne güzel değil mi?
    Umarım istediğin lezzeti de yakalayabilirsin.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar,
    Harika görünüyorlar, elinize sağlık. Bahsettiğiniz programı kaçırdığım için üzülüyordum, özet bilgi çok işime yarayacak))

    YanıtlaSil
  31. Pelin,

    Miss Zerrin'in dışında birkaç kişinin günlüğünde daha rastladım izleyip de uygulayanlara ancak bizim için çok önemli olduğunu bilmiyorlar ki çok fazla detaylı yer vermemişler. Umarım çok kişi okur da silsileler yoluyla herkes bilgilenir.
    Bu bilgiyi annene de ulaştırmayı sakın unutma olur mu? Eminim ki o da benim gibi çok mutlu olacaktır.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  32. Evren'ciğim,

    Denediğinde umarım sen de benim kadar memnun olursun.
    Bu sıkıntıyı bilip de deneyenlerin olumlu düşüncelerini okudukça çok mutlu oluyorum.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  33. Tijen'ciğim,

    Çok haklısın, biraz yağlı gibi görünüyor ama yağdan çıkarılıp hemen soğuk suya atıldığından yağların büyük kısmı akıp gidiyor. Ancak içine yağ çekmiyor, kızartmak iç ve dış kabuklarının kolay soyulmasını sağlıyor.Zaten bu yöntem kestanenin pişmesini de sağlamıyor.
    Kestane şekeri veya kestaneli pilav yaparken çok fazlasına ihtiyaç duyuluyor. İşte o zaman çok zahmetli oluyor diğer yöntemler.
    Böyle birşeyler yapmaya kalkarsan aklının bir köşesinde bulunsun yine de olur mu?

    En içten sevgiler,

    YanıtlaSil
  34. Funda hanım,
    Öncelikle ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

    Sürekli takip edemesem de o gün tesadüfen yakalamıştım ben de. İyi ki de izlemişim diyorum, çünkü benim için de çok önemli bir bilgi bu.
    Umarım sen de sonuçtan memnun kalırsın.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  35. Işıl Ablacım;
    Kocaman bir teşekkür etmek için geldim sana..
    Ne kadar faydalı bir bilgi oldu, süper süper.
    Geçen yıl sevgili Delfina da nar temizlemenin pratik yolunu öğretmişti bize, bir yıldır her akşam dua mı alıyor :)
    Şimdi de sen eklendin bu kervana.
    Kestane ayıklamak ne büyür gözümde helede pilav veya tatlıda kullanmak için.
    Çok çok heyecanladım okurken inan :)
    Ellerin dert görmesin iyiki paylaştın bizimle çok çok teşekkürler
    Sevgilerimle, öpüyorum.

    YanıtlaSil
  36. ne muhteşem bir tarif bu.. ilk fırsatta denemeliyim.. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  37. kestaneleri kızartıp kestane şekeri yaptım süper güzel oldu deneyin

    YanıtlaSil
  38. Ah Işılcım bu yazını nasıl kaçırmışım, kestane şekeri yapmak için, soyma işlemi için yapmadığım ş... kalmadı, henüz bitti. Şeker için bakayım deyince, bu yararlı postunu gördüm ve...
    Neyse dersimizi aldık deyip bir dahaki sefere arkadaşım, çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  39. Sevgili İsil, Cemal ustamizin mekani cennet olsun. Tarifleriyle unutulmayacaktir mutlaka, sevgiler

    Tuhfe

    YanıtlaSil
  40. Işıl ablacım ben bunu nasıl görmemişim. Sırf soyma işi yüzünden kestane şekeri yapamıyordum. İlk fırsatta deneyeceğim. Çok sağol :-)

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe