16 Kasım 2012 Cuma

KREMALI MANTAR ÇORBASI

 Bazı tariflerimi herkesin bildiği şeyler düşüncesiyle bazılarını da fotoğraf kalitesini beğenmediğim için bloğa koymuyorum. İşte bu çorba da arşivimin tozlu rafları arasında yer almış, çoktaaan unuttuğum bir tanesi. Yooo, öyle dediysem çorbayı yapmıyorum demek istemiyorum. Başta kızım olmak üzere hepimiz çok seviyoruz  ve çok sık yapıyorum ancak çok basit diye düşündüğüm için yayınlamamıştım. Ancak dün kurstan arkadaşım Canan hanım tarifi isteyince ben de kendisine söz verdim tarifi bloğumda tüm ayrıntılarıyla yazacağıma. Eve gelip arşivime göz gezdirdiğimde çok eskiden çekilmiş olan bu fotoğrafları buldum.  Fotoğraf kalitesi iyi olmasa da (daha sonra değiştireceğim) şimdilik bununla idare edelim.
Tarife geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Daha önce de paylaştığım gibi bütün çorba ve pilavlarda evde yapıp porsiyonlar halinde dondurduğum tavuk, et veya kemik sularını kullanıyorum.
Besleyiciliğinin yanı sıra, katkı maddeli gıdalardan uzak kalırken de lezzetten ödün vermemek gerektiğine inanıyorum.Lafı uzatmadan tarife geçeyim.

Malzemeler
1) 1 paket (400 gr) kültür mantarı
2) 2 çorba kaşığı tepeleme un
3) 2 çorba kaşığı zeytinyağ (et suyu kullanmazsanız 1 kaşık da tereyağ)
4) 1 adet kuru soğan
5) 100 gr. krema (Ben sağlık nedenlerimden ötürü krema yerine 1,5 bardak süt kullanıyorum)
6) 1 su bardağı tavuk suyu veya su
Yapılışına geçmeden önce bir uygulamamı da paylaşayım istiyorum. Burda olduğu gibi unun kavrularak hazırlanacağı yemek ve çorba terbiyeleri için ben uygun zamanımda  unu yağsız olarak tavada hafif kavurup soğuttuktan sonra buzdolabı poşetine koyup dolaba kaldırıyorum. Bu şekilde çok daha pratik oluyor. Lazım olduğu zaman bir de un kavurma işlemine gerek kalmıyor, hemen bu undan kullanıyorum.
Kültür mantarı bekledikçe kararmaya ve lezzetini kaybetmeye başlar. O nedenle mümkünse bekletmeden taze kullanmaya özen göstermek gerekir.

Yapılışı

1 Büyükçe bir tavaya zeytinyağı konur ve piyazlık doğranmış olan soğanlar hafif karamelize olana kadar kavrulur. İçerisine temizlenmiş (mantarlar çok kirli değillerse yıkamıyorum, ya üst yüzeylerini soyuyorum, ya da nemli bir mutfak havlusuyla çok iyi siliyorum) ve ince dilimlenmiş mantarlar eklenir ve ocak en yüksek ayara getirilir. Ağır ateşte pişen mantarlar içlerindeki suyu bırakır ve mantar lezzetini kaybeder. O nedenle en yüksek ateşte tava sallanarak mantarlar sotelenir.
2) Çorba tenceresi orta dereceli yanan ocağa konur.Kavrulmuş olan un,  1 litre soğuk su ve varsa bir bardak et suyu eklenir. Unun topaklanmaması için tel bir çırpıcı ile karıştıra karıştıra pişmeye bırakılır. Kaynamaya başlayınca sotelenmiş mantarlar eklenir ve karıştırmaya devam edlir. Kaynayınca karıştırma bırakılır. Eğer çorbanız çok koyu ise bir miktar daha sıcak su ekleyip kıvamını ayarlayabilirsiniz. 5 dakika kaynadıktan sonra yavaş yavaş kremayı ekleyip ocağı kapatınız. Tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra servis edebilirsiniz.

Sıcacık çorbalar ve sımsıcak sohbetlerin masanızdan eksik olmadığı güzel günler dilerim

4 yorum:

  1. Işıl'cığım en sevdiğim çorbayı yapmışsın.Nefis olur.Ellerine sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. Benimde yapımı basit diye düşünüp yayınlamadığım çok tarifim oluyor ama aslında yanlış düşünüyoruz..
    Aramalarda baktığımda inanılmaz basit tarifler görüyorum,en iyisi her şeyi paylaşma dimi ama..:))
    Ellerine sağlık canııııııım..

    YanıtlaSil
  3. adımı görünce inanamadım samimiyetine vedoğallığına çok teşekkür ederim en kısa zamanda yapacağım kurs arkadaşın

    YanıtlaSil
  4. Canan hanım,

    Rica ederim. Blogların amacı zaten paylaşmak ve yeni şeyler öğrenmek için. Siz istersiniz de ben yapmaz mıyım?

    Umarım yaptığınızda da memnun kalırsınız.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe