9 Temmuz 2013 Salı

KABAK GÜZELLEMESİ

 Tüm ziyaretçilerime hayırlı Ramazanlar dileyerek tam da yazın bu sıcak günlerine uygun birkaç kabak yemeği tarifiyle katkım olsun istedim.
Niyetim bugün yaptığım zeytinyağlı kabak dizmesini paylaşmaktı fakat daha önceden yaptığım ve yayınlama fırsatı bulamadığım,  arşivimde bekleyen kabaklı yemekler aklıma gelince mini bir kabak güzellemesi yapalım dedim.
Bizim evde kabak yemekleri kızım ve benim haricimde nedense pek sevilmez. Her ne kadar farklı çeşit ve sunumlarla yedirmeye çalışsam da evin beyleri yine bir burun kıvırırlar. Oysa çok midevi, sindirim sistemine çok yardımcı son yıllarda öğrendiğim kadarıyla diyabet için de çok uygun bir sebzeymiş.
Uzun oruç günlerine uygun bol su içeren bu sebzeyi değişik tariflerle  bolca pişirmeli diye düşünüyorum.
İlk yemeğimiz ZEYTİNYAĞLI KABAK DİZMESİ
Aslında bildiğiniz zeytinyağlı kabak yemeği fakat pirinçsiz. Akşam mönümüzde et ve erişte de olduğu için ayrıca pirinç eklemedim Ama isterseniz bir çorba kaşığı pirinç de ekleyerek pişirebilirsiniz.


Malzemeler
1) 1 kg. küçük boy kabak
2) 2-3 adet kuru soğan
3) 2 adet domates
4) 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
5) Dereotu

Yapılışı
Yıkanmış ve süzdürülmüş kabaklar ucu tırtıklı bıçakla kazınır ve boylamasına dörde bölünüp bekletilir.
Soğanlar piyazlık doğranır, domatesin bir tanesi enlemesine ikiye bölünüp yayvan bir tencerenin tam ortasına yerleştirilir. Etrafına soğanın bir kısmı serpiştirilir. Kabakların dış yüzeyleri tencereye değecek şekilde bir sıra kabak domatesin etrafına dizilir. Üzerine yine soğanın bir kısmı ve doğranmış bir domates şeklinde kabaklar bitene kadar dizilir. Üzerine zeytinyağ ve tuz gezdirilir, kaynayana kadar orta daha sonra da kısık ateşte pişirilir. Yemek ılındığında da tencereye uygun boyda bir servis tabağı üzerine kapatılır ve ters çevrilerek sunuma hazır hale getirilir.

Değişik zamanlarda yaptığım kayık şeklinde sunuma hazırladığım bu kabakların içlerini de farklı malzemelerle dolduruyorum.

 Üstte görünen iki fotoğraftaki kabakların içleri kıymalı harçla dolu.
Bunun için;
İstediğiniz miktarda ve boydaki kabakların içleri parisien bir kaşıkla oyulur ve az tuzlu suda çok yumuşamayacak şekilde 3-4 dakika haşlanır. Kıyma ve  soğan kavrulur, minik  doğranmış yeşil biber ve minik bir domates de eklenip sotelendikten sonra ocak kapatılır. Tuzu, karabiberi ayarlanır ve haşlanmış olan kabakların içleri bu harçla doldurulur. Üzerine çok koyu olmayan bir beşamel sos hazırlanıp gezdirilir. En son kaşar peyniri rendesi serpildikten sonra 180 derecdeki fırında kızarana kadar pişirilir.

 Bunlar ise beyaz peynir, bol dereotu ve bir yumurta beyazı ekleyerek hazırladığım iç malzemelerden yaptıklarım.Yöntem yine aynı.

 Üçüncüsü ise bir adet kuru soğan ve kuşbaşı doğranmış bir tavuk göğsünü soteleyerek doldurduklarım. Yöntem hepsinde aynı.
Davet mönülerinizde de tercih edilebilecek aynı anda birkaç farklı içle sunum yapılabilecek bu yemek lezzetinin yanı sıra çok da hafif oluyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde hafif yemek isteyenler beşamel sosdaki yağ miktarını biraz daha az tutup kaşar peynirinin yağıyla dengeleyebilirler.
 Kabak güzellemesi deyip de mücverden söz etmemek olmaz. Bizim evde yıllardır kızartma yapılmadığından mücver de bundan nasibini alıyor ve fırında pişiriliyor.

Bu tür  oyularak yapılan kabaklı yemeklerden sonra kalan içleri değerlendirmenin en güzel yöntemi mücver. Tabi buna mücver denir mi uzmanlara sormak lazım ama ben mücver diye yutturuyoum ev halkına.
Aynen mücver gibi hazırladığınız harcınıza bir iki kaşık yoğurt, yine 2-3 kaşık zeytinyağ biraz beyaz peynir ve 2-3 kaşık un ve yarım paket kabartma tozu böyle nefis bir kekimsi yiyeceğe dönüşüyor bizim evde.
Hafif yemek ve hafif beslenmek, kilo vermek isteyenler için uzmalar bolca kabak ve salatalık öneriyorlar. Ve tecrübemle de sabit olan şeyleri sizlerle paylaşmak istedim.

Hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum.

4 yorum:

  1. Ben de kabağı az yağda ya da sizinki gibi fırında mücver olarak ve peynirli kabak sandal olarak tüketmeyi seviyorum. Yanına da bol naneli cacık varsa başka bişey aramam. Ellerinize sağlık Işıl Ablacım. Hayırlı Ramazanlar, sevgiler

    YanıtlaSil
  2. İsmi cezbetti geldim, enteresan ama hoş bir tarif :) Ellerine sağlık. Hayırlı Ramazanlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım bu sıcaklarda en güzel tarifleri vermişsin.Tatile çıkmıyormusun bu sene?sen bu zamanlarda buralarda olmazdınnnnn
    .Bayramdan sonra yazışmak dileğiyle.Hoşçakal

    YanıtlaSil
  4. Işıl hanım merhabalar ; ellerinize sağlık.Birşey rica edeceğim; filistin ve ortadoğu yemeklerinden beğeneceğinizi umdugunuz tarifleri kendi yorumunuzla yapıp paylaşmanız mümkün mü? Sizin tarzınızı çok beğeniyorum; kendim gayet becereksizim..Belki sizden birşeyler öğrenirim..Çok sevgiler

    Senem

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe