23 Mart 2009 Pazartesi

HAS DOLMA

Bu sabah yapılacak bir işim yok yeni bir tarif eklemek ve sitelerde dolaşmak için vaktim var deyip bilgisayarın başına oturduğumda yine bilgisayarın azizliğine uğradım. Oysa ne kadar hevesle oturmuştum arşivde yayın sırası bekleyen bir değil, birkaç tarifi paylaşmak için.. Neyse ki akşam eşim gelip de sorunu halledince çok sevindim.


Dolmaların Türk mutfağında önemli bir yer tuttuğunu hepimiz biliriz. Yörelere göre çok çeşitlilik arz ederler. Bu has dolma da yine doğu mutfağını tanıyanların bildiğini düşündüğüm Bitlis'e ait enfes bir lezzet. İsteğimiz üzerine her yaptığında beni çocukluğumda rahmetli babaaanneciğimle ilgili anılara sürükleyen bu dolmayı, annemin yanımda olmadığı zamanlarda da yapabilmek adına kayıt altına almak istedim. Lahanalar bitmeden dün son bir kez daha yapıp deyim yerindeyse bata çıka yedik. Adı üstünde bol ekşili bu has dolmanın tadını ailecek çok seviyoruz.. Aslında bildiğiniz kıymalı lahana dolması. Ancak etinin biraz yağlıca olması ve bolca sumak ekşisi kullanılması çok daha lezzetli yapıyor. Ben yağlı kıyma yerine önceden hazırlayıp dondurduğum yağsız et sularından kullanarak lezzeti sağlıyorum.

Malzemeler
1) 1 büyük boy dolmalık lahana
2) 700 gr. orta yağlı kıyma
3) 2 su bardağı pirinç
4) 4-5 adet kuru soğan
5) 1 kaşık biber salçası + 1,5 kaşık domates salçası
6) Tuz, karabiber, acı sevenler için de bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber
7) 1 demet maydonoz
8) 1 veya 1,5 su bardağı tane sumak (çok ekşili sevdiğimiz için 1,5 bardak kullandık)

9) Kıymanızın yağına bağlı olarak 2-3 kaşık tereyağ veya zeytinyağ
Yapılışı
Öncelikle sarılacak olan yapraklar lahanadan ayrılır, yıkanır ve bol suda sarılacak duruma gelene kadar haşlanır. Çok aşırı haşlamamaya özen gösterin. Diğer tarafta bir tencereye 4 bardak soğuk su ve üzerine sumaklar ilave edilerek su kaynama noktasına gelene dek orta ateşe konur. Aman kaynamaya başlayınca ocağı kapatmayı unutmayın. (Kaynatmadan dolayı sumak ekşiliğinin yanı sıra acımsı bir tad da verebilir.) Bu şekilde ılınmaya bırakın.
Diğer tarafta doğranmış soğan, kıyma, pirinç ve kalan malzemelerle normal dolma içini hazırlayın. Ilınmış olan sumak suyunun bir, birbuçuk bardak kadarını harcın içine dökün ve harcınızı tekrar karıştırıp sonra da küçük parçalara böldüğünüz lahanalara sarın. Dolmanın daha lezzetli olması için eğer evde varsa birkaç parça koyun veya kuzu kemiğini tencerenin dibine yerleştirin. Üzerine sardığınız lahanaları dizin. Kalan sumak suyunu ve yağı tencereye dizdiğiniz lahanaların üstüne gezdirip kaynayana kadar harlı, sonrasında kısık ateşte pişirin. Piştiğinde suyunun hiç kalmaması gerekir. Ama ihtiyaç varsa suyunu kontrol edip biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz..
Lahananın sarılamayacak olan iç yapraklarından da kapuska yapmayı unutmayın.
Herkese afiyet olsun.

29 yorum:

  1. Işıl Ablacığım yine döktürmüşsün maşallah.Ellerin kolların dert görmesin.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Işılcım ellerine sağlık harika olmuş
    dolmalar kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Işıl hanım ben Bitlisliyim.Has dolması gerçekten çok lezzetlidir benimde annem çok güzel yapar,sitenizi devamlı takip ediyorum ve sizi gönülden kutluyorum sizi çok seviyorum yoksa hemşeri miyiz de kan mı çekiyor

    YanıtlaSil
  4. bir beyaz lahana dolması hastası olarak nefis göründüğünü ve üstüne yoğurdu boca edip yemek istediğimi söyleyebilirim:).ellerinize sağlık.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Müjde'ciğim,

    Çok teşekkür ederim.
    Senin de ellerin dert görmesin canım.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  6. Derya'cığım,

    Dolmaların kocamanlığı bir kenara öylesine seviyoruz ki; koca bir tencere bir oturuşta bitiyor neredeyse.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Sevgi hanım,

    Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz ve ziyaretiniz için.
    Düşündüğüm gibi, bu dolma yöresel olduğundan yiyenler tadını çok daha iyi bilirler.
    Evet, rahmetli babacığım Bitlisliydi. Annem göçmen olmasına rağmen babaannemden öğrenmişti bu yörenin yemeklerini.Çok sevdiğimiz için bizim evde sık sık Bitlis'e ait yemekler pişer. Daha önceki iletilerimde katıklı dolma, gari aşi, çorti taplaması gibi yemekleri de paylaşmıştım.
    Çok haklısınız kan çekiyor galiba.

    Annenizin de ellerine sağlık.

    Sevgi ve selamlar,

    YanıtlaSil
  8. Özlem'ciğim,

    Çok teşekkür ederim iltifatların için ama bu dolmanın üstüne yoğurt dökülmez tatlım yaaaa!
    Dolmayı yediğimiz gün kuzenim de gelmişti. O da yoğurt isteyince(sanki dolmaya hakaret etmişçesine) benim şaşırıp da bir aaaa! bu dolma yoğurtlu yenmez deyişim varmış ki ; sonra güldüm bu halime.
    Tabi ki istenirse yoğurt konulabilir ama o zaman dolmaya o güzelim kokusuyla eşlik eden sumağın tadı alınmaz diye düşünüyorum. Zira, bütün özelliği ekşiliğinde.
    Ekşi seviyorsan bir kez de böylesini denemeni tavsiye ederim.

    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Canım bende nasıl severim inanamazsın:(((
    Çok canım çekti.güzel ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. SEVGİLİ Işılcığım merhabalar.
    bizlerde ailecek memleketimize has bu eşsiz lezzeti çok severiz. Karadeniz lahaasız olamz biliyorsun :)
    hem annene çok sevgiler, hemde senin güzel ellerine sağlık canım.
    ilk fırsatta görüşmek üzere güzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  11. Dolmalar nefis,blogunuz harika....bayıldım doğrusu tam bir hanımefendi ve sıcacık bir anne profili.....Ama izlemeye alamadım,neyse artık arada sırada ziyaretinize gelirim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Işıl hanımcım elinize sağlık.Bende dolmaya bayılırım.Etli , zeytinyağlı her türlü özellikle de lahanayı çok severim. (yapması zor gelsede)Sevgiler ,saygılar

    YanıtlaSil
  13. Ben de bayilirim dolmalara, hele böyle nefis görünüyorsa, ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  14. Işıl işte beni bitirdiğin an budur :) Nefis bir görüntü rahmetli babaannem yapardı bize,seneler var yememiştim...Çok lezzetli olur,denemeyenlere şiddetle öneririm...

    Ellerine sağlık...

    Sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  15. bu aralar canımın en çok çektiği yemek ianan canım. Dur şimdi sayfanı anneme de göstereyim de çabuçak sarar belki. Benimkiler çok kalın oluyor da:)

    YanıtlaSil
  16. Çok severim lahana dolmasını ve kapuskayı. Uzun zamandır yapmadığımı farkettim. Ellerine sağlık Işıl'cığım. Çok güzel görünüyorlar...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Nefis görünüyorlar nefis... Anneannem de sağlığında (şimdi mutfağa giremeyecek adar yaşlı) etli dolmaları pişirirken tencerinin tabanına önce haşlamalık kemikli etleri dizer üzerine dolmaları yerleştirdi. Harika olurdu...

    Sumak ekşisi lezzetine lezzet katmış olmalı... Ellerinize sağlık Işıl Ablacığım... Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  18. İlker'ciğim,

    Ah! canım, senin canının istemesi beni çok etkiledi.
    Evde işim olmasa kalan bir tabaklık dolmayı ben getirirdim ama yarın usta bekleyeceğimden evden ayrılmamam lazım.
    Lütfen sen gel, olur mu?
    Hiç kıyamam sana ve bebeğe.
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  19. Nuray'cığım,

    Kim sevmez ki dolmaları?
    Beğenmene çok sevindim. Karadenizde de ekşili olanları yapılıyor mu bilmiyorum ama bu doğu anadoluya has bir dolma.
    Annem ile ilgili sözlerin için de çok teşekkür ederim.
    Ben de en kısa zamanda görüşmek dileklerimle çok çok sevgilerimi gönderirim.

    YanıtlaSil
  20. Tülin,

    Böylesine içten ve nazik sözleriniz beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim.
    Her zaman buyurun gelin, beklerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Gonca,

    Evet, diğer dolmalara göre biraz daha zahmetlice ama lezzeti düşünülünce buna değiyor.

    Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  22. Pelin'ciğim,

    Bu dolmanın lezzetini bildiğini tahmin ediyordum.
    Evet, ekşili lezzetleri sevenlere ben de şiddetle tavsiye ediyorum.

    Senin kabak tatlından özenip benim de kabak alıp tatlı yapmam gibi sen de bu dolmayı yapabilirsin belki canım.
    Babaanneciğini de rahmetle anmış olursun.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  23. Bahar,

    Olsun canım, önceleri biraz kalın olur sonra yapa yapa ince sarmayı da becerirsin. Sarma tekniğini anneciğinden öğrenirsen o kadar da zor olmadığını göreceksin.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  24. Zerrin'ciğim,
    Çok teşekkür ederim.
    Güzel lahana bulmak da bir hayli zorlandım. Artık ellerini eteklerini çekmeye başladı kışlık sebzeler.Olsa bile pek lezzetleri kalmamış oluyor.
    Düşünüyorsan yapmayı biraz acele etmek lazım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  25. Aysel'ciğim,

    Sağol canım.
    Onlar oturdukları yerden tarif etseler bile bizleri mutlu ederler.
    Kıyamam ona.
    Evde olduğunda ben de özellikle de kuru sebzelerden yaptığım dolmaların altına koyarım kaburga parçalarını. Biraz daha yağlıca olur ama çok da lezzet verir.
    Evet, sumak bambaşka bir lezzet veriyor bu dolmaya.
    Bulabilirsen denemeni öneririm.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  26. Işılım ellerine sağlık bende çok severim çoookkk..
    Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  27. Ellerine saglik Isil'cigim,
    Harika olmus, bir de aciktim ki....

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  28. çok konuşuyosun çok işinden çok çenen var bide kelime dağarcığın az olunca çekilmiyor sevde inci turan

    YanıtlaSil
  29. Çok haklısınız Sevde hanım,

    Bazen işte böyle çenem düşüyor. Kusura bakmayın.
    Ancak bunu yazarken siz de birazcık üslubunuza dikkat etmiş olsaydınız çok daha mutlu olurdum.
    Kabaca da olsa uyarınız için teşekkür ederim.

    Mutlu bayramlar dileklerimle sevgi ve hoşgörüyle kalın.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe